Hirmagazin.eu
Főoldal » Porördögöt filmeztek le Nográd megyében (A cikk videót tartalmaz)
Időjárás

Porördögöt filmeztek le Nográd megyében (A cikk videót tartalmaz)

A különleges természeti jelenség szombat délután alakult ki. A videón is jól látszik, hogy milyen nagy magasságba nyúlt fel.

Porördög. Akár veszélyes is lehet. Kép: Blikk

https://www.facebook.com/barabas.peter.10/videos/1819156828132282/

A ritka jelenséget szombat délután filmezték le az Ipoly folyó mellett, Őrhalom és Csitár határában. A forgószél rendkívüli méreteket öltött: a több méter magas tölcsér nem mindennapi látványt nyújtott a tarló felett.

Egyre gyakoribb jelenség hazánkban is

A porördögök – más néven poros forgószelek vagy portölcsérek – a kisebb tölcsérek közé tartozó meteorológiai jelenségek. Főleg sivatagokban jellemzők, de hazánkban is egyre gyakrabban kialakulnak a nyári időszakban.

Leginkább akkor jönnek létre, mikor a homokos talajt vagy mezőt a napsugárzás erősen felmelegíti. A talaj felett lévő felhevült levegő környezeténél könnyebbé válik, és felszáll. Ez az alacsony nyomású képződmény az úgynevezett száraz termik, úgy képzelhető el, mint egy légbuborék. A nyomás-különbség révén a légbuborékba minden irányból levegő áramlik, majd forgó mozgásba kezd.

Blikk

Az égig érhetnek, és hatalmas sebességgel foroghatnak

A porördögök általában 0,5–10 méter tölcsérátmérőjű képződmények, függőleges kiterjedésük pedig néhány métertől akár egy kilométerig is terjedhet. A gyors feláramlás miatt a termik megnyúlik, így egyre gyorsabbá válik a függőleges tengely menti örvénylés. Szélsőséges esetben a forgás sebessége akár a 200 kilométer per órát is elérheti, míg a porördögök haladási sebessége megközelítheti a 100 kilométer per órát is. De készültek már feljegyzések egy helyben álló tölcsérről is.

Az esetek többségében meglehetősen rövid „életűek”: élettartamuk néhány másodperctől valamivel több mint 10 percig terjedhet. A sivatagokban előforduló poros forgószelek azonban olykor fél óránál is továbbtartanak.

Ne keverjük össze őket a tornádókkal

A tornádókhoz annyiban hasonlítanak, hogy mindkettő kialakulása függőlegesen áramló és forgó mozgást végző légtömeghez kötődik. Míg azonban a porördögök a szép, napos idő jelenségei és a felszín felől indulnak, a tornádók zivataros időhöz, legtöbbször szupercellákhoz kapcsolódnak, és a felhőkből nyúlnak alá.

Forrás: Időkép.hu, hirado.hu

 

Hasonló hírek

Te vagy az, tavasz? Hogy kerültél ide? A vártnál is korábban érkezik a decemberi meleg, ráadásul ez még csak a kezdet…

Mazsi

Használja ki a kirándulóidőt, míg teheti

Edit

Kiadták a vészjelzést: nagy esővel jön a rendkívüli idő

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------