Hirmagazin.eu
Főoldal » Politikai rajongók
Külföld

Politikai rajongók

Úgy tűnik, az ember valóban – a szó legszélesebb értelmében – vallásos lény. Mindig szüksége van valamiféle eszményre, emberekre, amelyek a megváltást testesítik meg. Még akkor is, ha nem vallásos szókészlettel beszélnek róla, ennek jelei felismerhetőek.

Politikai rajongók

(Obama és Putyin a tavaly novemberi G20-csúcstalálkozón.)

Vegyük a magyarországi politikai rajongás tárgyait. Vannak egyrészt az ún. „atlantisták”, akik az Egyesült Államok minden külpolitikai lépését igazoltnak látják, helyeslik azokat. Szerintük egy szövetséges kapcsolat a hiánytalan egyetértést jelenti. Vannak aztán az „oroszpártiak”, akik Putyin személyében afféle „konzervatív megújulást” látnak, aki fellép a „nyugati liberális dekadenciával” szemben. Utóbbiak az atlantistákhoz hasonlóan az oroszok minden egyes lépését igazoltnak látják. Ezek a vélemények nem a külpolitikai gondolkodás, hanem inkább a politikai messianizmus kategóriájába tartoznak.

Mi sem természetesebb ugyanis annál, hogy két szövetséges nem ért egyet valamiben, vagy, hogy egy ország mégiscsak fontosnak tartja a szuverenitását, és bizonyos ügyekbe nem tűri a beleszólást. Ezt a hozzáállást azonban az „atlantista” klub tagjai azonnal Amerika-és Nyugat-ellenességre fordítják le, mintha az amerikai külügyminisztériumban összegződne és jelenne meg hiánytalanul akár a „Nyugat”, akár „Amerika” szubsztanciája. Mellékesen megjegyzem, a jelenlegi amerikai vezetés még az amerikai érdeket sem, vagy rosszul érvényesíti, de ez legyen az ő bajuk.

A másik esetben az a meglepő, hogy főként jobboldaliak (?) rajonganak Putyinért és az ő Oroszországáért, ezért próbálnak belőle egy újfajta nacionalista vagy konzervatív ikont faragni. Fáradhatatlanul bizonygatják, hogy neki nincs köze a szovjet múlthoz, sőt annak antitézise. Számukra kicsit kényelmetlen lehet, amit az orosz vezető nemrég mondott egy beszédében. Ebben arról beszél többek között, hogy szerette és ma is szereti a szocialista és a kommunista eszméket, de azt is mondta, hogy a kommunista eszme hasonlatos a Biblia gondolataihoz – ez utóbbit akár egy kezdő alterbalos is mondhatná a Társadalomelméleti Kollégiumban. Akik ismerik Putyin orosz múlthoz való viszonyát, azok persze nem lepődtek meg ezeken a mondatokon. Putyin valóban nacionalista, ám a Szovjetunió nála beleilleszkedik a dicső nemzeti múltba. Már csak az a kérdés, hogy mit szeressen egy magyar nacionalista vagy konzervatív ezen, meg a híresen konzervatív építményen, a kommunista Szovjetunión?

Ezek a politikai rajongók valójában a műfajban tévednek el. Nyilván úgy gondolják, hogy ha valakinek mondjuk nem tetszik az amerikaiak ukrajnai kavarása – és okkal nem tetszik – annak automatikusan oda kell állnia Putyin mellé. Akiknek pedig nem tetszik Putyin, azoknak automatikusan az amerikaiak mellé kell állniuk. Ezek a „klubok” a rajongás közepette épp a magyar érdeket tévesztik szem elől.

A klubok tagjai ugyanis szeretik ezt vagy azt a vezetőt vagy országot. Épp ezért a műfajtévesztés. Szeretni kell – vagy legalább is érdemes – a családunk tagjait, a feleségünket, a barátainkat. A szentimentalizmus pedig a hollywoodi romantikus filmekbe való, nem a külpolitikába. Nincs mit „szeretni” Putyinon vagy Obamán. Az a kérdés, mi az ország érdeke, ezért bármelyik féllel a kapcsolatot nagyon is pragmatikusan érdemes kezelni. Mivel hazánk a monarchia bukása óta nem hatalmi tényező, ezért – bármilyen paradox is – helyzete akkor stabil, ha az őt körülvevő, vagy rá befolyással lévő nagyhatalmak helyzete dinamikus. Minél kevésbé tud egy közülük jelentős hatást gyakorolni, annál nagyobb a mozgástere (no pun intended).

Egy példa: a rajongók hajlamosak párás szemekkel csodálni azt a lehetőséget, hogy találkozik a német technológia és az orosz nyersanyag (meg ehhez hozzátenni, hogy a szemét amerikaiak ezt akarják megakadályozni). A kérdés már csak az, hogy mi hogy jönnénk ki a megerősödő német-orosz tandemből? Korábban, amikor ez létrejött, hogy jöttünk ki belőle? Egy klasszikus szerint – gy.k. a magyar miniszterelnökre gondolok – a német-orosz szövetség kialakulásakor érdemes kimenni a hátsókertbe, megnézni, megvannak-e még a gyerekek. Ha egy konkrét amerikai törekvés gyengíti a német törekvéseket, az könnyen egyezhet a magyar érdekekkel. És ezért nem kell „szeretni” az amerikaiakat.

A politikától bármiféle megváltást várni fölösleges. A különféle rajongói klubokból pedig érdemes kilépni, és belépni a „magyar klubba”. Onnan nézve a nagyhatalmak vezetői annyiban fontosak, hogy elősegítsék a mi érdekeinket, amennyire ez csak lehetséges. Minden ellenkező híreszteléssel szemben ugyanis a magyar érdek valójában csak nekünk fontos, és senki másnak.

Megadja Gábor eszmetörténész

Forrás: mozgastér

Hasonló hírek

Fél perc alatt kipakolta a fegyverboltot a kocsival betörő banda

Edit

Újságírókat támadtak meg a német tüntetéseken

Géza

Mégis bekérették a berlini magyar nagykövetet?

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------