Image default
Tudástár - minden érdekesség

Pokoli drámát rejt a 70 éve elsüllyedt tengeralattjáró

Vi­lág­há­bo­rús brit ten­ger­alatt­járó ron­csát fe­dez­ték fel Szar­dí­nia part­ja­i­nál. A 71 fős le­gény­ség holt­tes­tei még min­dig a fe­dél­ze­ten le­het­nek.

Az olasz Massimo Domenico Bordone – akit csak roncsvadászként ismernek a szakmában – lelt rá a HMS P311 jelű második világháborús brit tengeralattjáróra Szardínia közelében. A vasszerkezet a lenyűgöző szépségű Tavolara sziget mellett pihen a tengerfenéken, 80 méteres mélységben. Bordone beszámolója szerint a tengeralattjárónak csak az orra sérült, és a víz feltehetően nem tört be a belső terekbe.

Pokoli drámát rejt a 70 éve elsüllyedt tengeralattjáró

Úgy tűnik, hogy a szigetelések nem sérültek, és a legénység megfulladt odalent

– vázolta a búvár.

Bordone azt mondta, a látvány kísérteties, és szívszorító volt belegondolni, hogy milyen végzet várta a tengerészeket.

A HMS P311 Máltáról futott ki 1942. december 28-án. Feladata két olasz hadihajó, a Trieste és a Gorizia megtorpedózása lett volna, melyek Szardínia egyik északi kikötőjében, La Maddalenában horgonyoztak. A küldetést azonban nem teljesítette. A tengeralattjáró víz alatti aknáknak ütközött, majd elsüllyedt. A helyi halászok aznap éjszaka robbanásokat hallottak a tenger felől, de a 84 méter hosszú T-osztályú hajó roncsai nem kerültek elő.

A HMS P311 fedélzetén két, ember irányította Chariot torpedó is volt. Ezeket a békaemberek vezették, akik a víz alatt lopakodtak az ellenséges hajók közelébe, hogy mágneses aknákat tapasszanak az oldalukra.

A két torpedó most is ott van a hajótest két oldalán, ez alapján tudták azonosítani a szakemberek – írja a hirado.hu.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Változások a felsőoktatásban szeptembertől

info

Tudományos áttörés: Embereken tesztelik a visszafiatalító gyógyszert!

Mazsi

Rosszul lehúzott vécé küldte hullámsírba a német tengeralattjárót

Géza