Hirmagazin.eu
Főoldal » Pluszpénz a szegényebb nyugdíjasoknak!
Gazdaság

Pluszpénz a szegényebb nyugdíjasoknak!

Sok nyug­dí­jas van, akik­nek havi 50-60 ezer fo­rin­tos nyug­díj­ból kell meg­él­nie. Sok­szor nem jut min­denre ele­gendő pénz. Főleg nekik se­gít­het­nek azok az ál­lami tá­mo­ga­tá­sok, ame­lyekre ők is jo­go­sul­tak le­het­nek, csak nem biz­tos, hogy tud­nak róla.

Jelenleg az átlagnyugdíj 117 ezer forint körül mozog, de sokan vannak, akiknek ennél jóval kevesebből kell kijönniük. Nekik minden pluszpénz jól jöhet. Főleg a 62 év felettieknek van lehetősége támogatásokat és különféle kedvezményeket igénybe venni. Ezeket gyűjtötte egy csokorba a Pénzcentrum.hu.

Pluszpénz a szegényebb nyugdíjasoknak!

(Fotó: 123RF)

A nyugdíj összegétől függően adható támogatások

nyugdíjas személyek egyszeri segélye akkor vehető igénybe, ha valaki már a létfenntartását veszélyeztető élethelyzetbe került, és a havi jövedelme nem haladja meg:

  • közeli hozzátartozójával való közös háztartásban a 75 ezer forintot,
  • egyedül élőknél a 85 ezer forintot.

Egyszeri segély évente egy alkalommal állapítható meg, a minimálisan engedélyezhető összeg 15 ezer forint.

Méltányossági nyugdíjemelést akkor kaphat valaki, ha a havi bevételének összege nem magasabb 75 ezer forintnál. Mindkét kérelem esetében az ONYF Központjához, a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz vagy a kérelmező lakóhelye, tartózkodási helye szerint illetékes fővárosi, megyei kormányhivatalhoz kell fordulni – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott Információk Időseknek kiadványból.

Jövedelmi helyzettől független támogatási formák

Itthon is egyre több a századik életévét megélt idős ember, számuk megközelítőleg már 1 100 felett van. A 90., a 95. és a 100. életévüket betöltött aggastyánokat jubileumi juttatással köszöntik. A 90 évesek 90 ezer, a 95 évesek 95 ezer, a 100 évesek pedig 100 ezer forintos születésnapi pénzjutalomban részesülnek.

A gyógyászati segédeszközök-támogatás

Az OEP honlapján elérhető a támogatott gyógyászati segédeszközök listája, a támogatás mértéke, illetve minden egyéb fontos tudnivaló. Kevesen tudják, hogy a gyógyászati segédeszköz kiváltásával kapcsolatos utazáshoz utazási költségtérítés is jár abban az esetben, ha segédeszközt a lakóhelyhez legközelebbi szaküzletben vásárolják meg.

Kölcsönzésre, vagy a TB által támogatott, rendeltetésszerűen használt, idő előtt meghibásodott termékeknél akár a javításra is lehet támogatást kérni.

Utazási támogatás

65 év felett mindenkinek ingyenes a tömegközlekedés. Azok a 65 évnél fiatalabbak, akik saját jogú nyugellátásban, hozzátartozói nyugellátásban (özvegyi nyugdíj, árvaellátás), előrehozott öregségi nyugdíjban vagy rokkantsági ellátásban részesülnek, évente 16 alkalommal kedvezményes menetjeggyel utazhatnak.

Áldozatvédelem

Az idős emberek könnyebben válnak a bűnözők célpontjává. Azokon, akik ilyen helyzetbe kerültek, pénzügyi segély, valamint állami kárenyhítés segíthet.

Állami kárenyhítésért azok folyamodhatnak a bűncselekmény elkövetését követő 3 hónapon belül, akik valamilyen erőszakos bűncselekmény áldozatává váltak, továbbá jövedelmi helyzetük miatt támogatásra szorulnak.

Szabadidős tevékenységekre, illetve kulturális programokra vonatkozó kedvezmények

  • Múzeumi belépőjegy kedvezmények (a 70. életévét betöltött személyeknek díjtalan)
  • Könyvtári beiratkozási díjmentesség 70 év felett
  • Kedvezményes bérlet- és jegyvásárlás a mozikban
  • Jegyvásárlási kedvezmény a gyógyfürdőkbe és strandokra
  • Színházi bérlet- és jegykedvezmény

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Nemzetközi összefogás a banánt fenyegető veszély ellen

Géza

Megszűnt a lakástakarékok állami támogatása: milyen megtakarítási lehetőségek maradtak?

Géza

Százmilliárdos kárt okoztak tavaly az adócsalók

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------