Image default
Élelmiszerek

Piros riasztás: kitört a paprikapánik

Egyre zsugorodik az országban a fűszerpaprika termőterülete. Míg a 2000-es évek elején még hatezer hektáron foglalkoztak a növény termesztésével a gazdálkodók, ma már alig kétezer hektáron terem fűszerpaprika. Kalocsán eközben jelentős fejlesztést adtak át kedden. A hazai piac mintegy negyven százalékát lefedő társaság fejlesztésével hatékonyabb lehet a feldolgozás – írta a Magyar Idők.

 

A fűszerpaprika terméktanács adatai szerint a hazai termőterület nagysága ma alig haladja meg a kétezer hektárt, míg a kétezres évek elején még hatezer hektáron folyt a munka. A betakarított termés mennyisége is elég hektikusan változott az elmúlt években. A mélypontot 2013-ban érte el az ágazat, akkor alig több mint tízezer tonna került le a földekről. Ágazati szakértők szerint a legnagyobb probléma, hogy a magyar paprika termesztése költséges, míg a külföldről tömegével érkező áru a hazai ár töredékéért kerülhet a piacokra. A szeptemberben rendezett paprikanapon elhangzott, hogy egy kilogramm magyar fűszerpaprika-őrlemény előállítása 900-1100 forintba kerül.

Ezzel szemben az import ára szállítási költséggel együtt 500-700 forintra tehető. Ezt a különbséget a vásárlók csupán kis része hajlandó megfizetni, ráadásul csak a legmagasabb minőségi kategóriáért adnak ki több pénzt a háztartások.

A jelentős eltérés főként a klimatikus viszonyoknak tudható be, míg a déli országokban a nap szárítja a paprikát, itthon jelentős ráfordítás mellett géppel kell elvégezniük a munkát a feldolgozóknak. Emellett a munkaerőhiány is rányomja a bélyegét az ágazat eredményességére. A fűszerpaprika hagyományosan kézimunka-igényes növény, a munkaerőhiány és a növekvő bérek pedig egyre több termelőnek jelentenek kigazdálkodhatatlan nehézséget – írta a Magyar Idők.

A szakemberek szerint a jövőben az eredetvédelemmel rendelkező szegedi és a kalocsai fűszerpaprikára kell támaszkodni, ez lendítheti fel az ágazatot, hiszen a mai napig a legmagasabb minőséget képviselik a világpia­con. Az elmúlt évben jelentősen átalakultak a fűszerpaprikára vonatkozó minőségi előírások. A korábban ismert édesnemes és csemege megnevezés helyett másod-, illetve harmadosztályú őrleményként vihetik piacra termékeiket a feldolgozók.

A különleges kategória ugyanakkor megmaradt, így a legjobb minőségű őrlemény továbbra is ezzel a jelzővel kerülhet a boltokba. A származásra vonatkozó követelmények is módosultak. Ha több termőhelyről származik a fűszerpaprika, akkor a jelölésénél százalékra lebontva kell feltüntetni a származási helyet.

Forrás: inforadio

Képek: agroforum, kurucfuszerpaprika, roszke, wiki

Hasonló hírek

Hungarikum: Szódavíz

info

Hungarikum

info

Nagyobb területen rendezik meg idén a 21. Csabai Kolbászfesztivált

Géza