Főoldal » Piacon vagy útszélen – honnan vegyünk zöldséget, gyümölcsöt?
Gazdaság Vállalkozói szféra

Piacon vagy útszélen – honnan vegyünk zöldséget, gyümölcsöt?

forrás: MTI

A hobbikertészek tévesztik el leggyakrabban a növényvédő szerek adagolását, és rájuk jellemző leginkább, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy az egyes szerek használata után mikor jár le a türelmi idő, így gyakran annak lejárta előtt értékesítik termékeiket – derül ki a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara által végzett felmérésből.

Az egész országra kiterjedő, több mint 500 termelő online megkérdezésén alapuló kutatás során a növényvédőszer-használati szokásokat, a szerekkel kapcsolatos előítéleteket és a szakmai gyakorlatot vizsgálták – tájékoztatta a kamara az MTI-t közleményben. A válaszok alapján a kamara három profilt határozott meg.

Piacon vagy útszélen - honnan vegyünk zöldséget, gyümölcsöt?
Zöldségek a Heltai Jenő téri vásárcsarnok egyik elárusítóhelyén a főváros III. kerületében 2016. szeptember 19-én – képünk illusztráció (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Az elsőbe a hobbikertesek tartoznak, akik inkább saját fogyasztásra vagy ismerősi körnek termelnek, rekreációs, illetve keresetkiegészítési céllal. A felmérés azt mutatta, hogy ők az alkalmi növényvédőszer-használók, akik a szerekről és a gazdálkodásról a legtöbb információt az internetről, illetve szaktanácsadóktól gyűjtik be.

A második kategóriába tartoznak a piacjárók, akik nyugdíjuk kiegészítéseként vagy más megélhetési forrás hiányában termelnek, jellemzően saját ingatlanjukhoz kapcsolódó kertekben, öröklött termelési gyakorlatokat követve. A felmérés szerint nem rendelkeznek naprakész tudással a növényvédelem területén, ugyanakkor a hobbikerteseknél jobban tisztában vannak a szerek használatának szabályaival.

Piacon vagy útszélen - honnan vegyünk zöldséget, gyümölcsöt?
Információs táblával ellátott dinnyekupac egy orosházi zöldségesnél – képünk illusztráció (MTI Fotó: Rosta Tibor)

A harmadik kategóriába kerültek a földművesek, akik elsődleges megélhetési forrásként tekintenek a földre, és nagyobb területen, jelentős kiadások mellett használnak szereket. Ők folyamatosan és szakszerűen használják a növényvédő szereket.

A közlemény kiemeli: a kutatás azt igazolta, hogy

a hobbi céllal termesztők sokkal kevésbé precízek és szabálykövetők az adagolás és türelmi idők tekintetében, mint a profi gazdálkodók vagy a keresetkiegészítési céllal piacra járó kistermelők. A háztáji forrásból, termelői piacon vagy az út szélén, háznál vásárolt termény tehát kevésbé szakszerű kezelést kap, mint a nagyobb volumenben termelőknél.

A kamara közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a háztáji gazdálkodóknak is pontosabban kell tájékozódniuk a szerek használatáról, a türelmi időkről, egyben fontos a hiteles információforrások követése. A kamara szerint a biztonságosabb biológiai növényvédő szerek megoldást jelenthetnek a növényvédő szerek használata jelentette problémákra. Tarczali Gábor, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnöke azt hangsúlyozta, hogy a legfontosabb az integrált növényvédelem, a kémiai szerek szükséges minimális használata és vegyítése más fizikai, biológiai eljárásokkal.

 

Hasonló hírek

Gigabírság a MasterCardnak

info

Figyelem! Ennyi lesz téltől a táppénz, a GYED és a nyugdíj! Minden megváltozik!

Mazsi

Ezért engedik számolatlanul özönleni a migránsokat Európába?

Edit