Hirmagazin.eu
Főoldal » Pfizer vakcina: eddig tart a védettség a második oltás után.., és kell-e vajon harmadik dózis?
Egészség - betegség

Pfizer vakcina: eddig tart a védettség a második oltás után.., és kell-e vajon harmadik dózis?

Meddig véd a Pfizer vakcina, mennyire hatásos a mutánsok ellen és kell-e vajon harmadik dózis?

A Covid-19 elleni vakcinák között elsőként engedélyezett, és 2020. decembere óta Magyarországon is használt Pfizer vakcina (Comirnaty®) hatékonysága klinikai vizsgálatokban igazolt. A vakcina hatékonysága 16 év fölötti személyeknél – a Covid-19 megbetegedés kivédésére vonatkozóan – hivatalos adatok alapján 94,6 %. További jó hír, hogy a 70 év fölötti korosztálynál is hatásos védelmet kínál a Pfizer vakcina, ez esetben a hatékonyság 92 %-nak adódik.

Mindenki ezt olvassa most!

A Pfizer krónikus betegeknél és időseknél is véd

Cukorbetegeknél, vesebetegeknél vagy szívbetegeknél is hatásosan védi ki a Covid-19 megbetegedést a Pfizer oltóanyaga, noha annak a hatékonysága kissé elmarad az egészséges populáción tapasztalt értéktől:

  • szívbetegeknél és krónikus vesebetegeknél 80 %
  • 2-es típusú cukorbetegeknél 86 %
  • agyi kerengési zavarokkal küzdőknél 75 %
  • immunhiányos betegeknél 84 %
  • túlsúlyos személyeknél 96 %
  • elhízottaknál 93 %
  • magas vérnyomásos személyeknél 90 %.

A Covid-19 súlyos formájával szemben magasabb fokú védelmet kínál a Pfizer vakcina a krónikus betegeknél is. Szívbetegeknél, agyi keringési zavarokkal küzdőknél vagy 2-es típusú cukorbetegeknél ez esetben a védelem 90 % fölöttinek adódik; sőt az immunhiányos betegeknél 100 %-ra rúg.

Már egyetlen dózis is nyújt védelmet – csak kisebb fokút

A Pfizer oltásából két dózis felvétele szükséges ahhoz, hogy a hivatalosan közölt mértékű védelem kialakuljon. A két oltás felvétele közötti időtartam – alkalmazási előírás alapján – 3 hét.

Egyelőre nincs adat arra vonatkozóan, hogy a Comirnaty felcserélhető-e más Covid-19-vakcinákkal a vakcinasorozat befejezéséhez. Vagyis, aki elsőként Pfizert kapott, annak másodikként is azt az oltást kell felvennie.

Mindenki ezt olvassa most!

Noha a védelem maximalizálása érdekében mindkét dózis felvétele javasolt, már az első oltás felvételét követő 2 hét eltelte után kialakulóban van a védelem, ami az USA-beli járványügyi hatósága (CDC) szerint körülbelül 80 %-os hatékonysággal képes megvédeni a megbetegedéstől.

Egy Izraelben, 1,2 millió oltott személy bevonásával végzett vizsgálat arra mutat rá, hogy a Pfizer vakcina második adagjának a beadása után 7 nappal már 94 %-os védelem mutatható ki a tünetes Covid-19 megbetegedéssel szemben, és a súlyos megbetegedés kockázata 92 %-kal kisebb ez esetben.

Lehetséges, hogy egy-másfél év után újra kell oltani

Arra vonatkozóan jelenleg nem áll rendelkezésre sem tapasztalat, sem pontos információ, hogy meddig tart a felvett oltások hatása. Jelenleg 7 hónapnál járunk tapasztalati téren, és eddig hatásosnak mutatkozik a vakcina. A fejlesztők és szakértők közül többen úgy gondolják, hogy egy-másfél év múlva „emlékeztető” oltásokra lesz szükség. Azt illetően, hogy ez a 3. oltás mRNS-alapú, vektor-alapú, netán elölt vírusos technológián nyugvó legyen, megoszlanak a vélemények.

Pfizer vakcina és a mutánsok

Laboratóriumilag igazolt, hogy a Pfizer vakcinával oltottak védelmet élveznek a brit variáns és a dél-afrikai koronavírus mutánsokkal szemben, noha lehetséges, hogy ez a védelem kisebb fokú, mint az „eredeti”, a vuhani koronavírussal szembeni.

Mindenki ezt olvassa most!

Az MTI május 6-án két friss amerikai kutatásról is beszámolt. Az egyik a New England Journal of Medicine című amerikai egészségügyi hetilapban jelent meg, és a vizsgálatok szerint a több, mint 200 résztvevőnél a brit mutánssal szemben 89,5 százalékos hatékonyságú, a dél-afrikai variánssal szemben pedig 75 százalékos hatékonysági arányt rögzítettek.

A második tanulmány a The Lancet orvosi hetilapban jelent meg, ami január 24. és április 3. között vizsgált, több mint 230 000 koronavírusos izraeli lakos adatain alapul. Ennek során megállapítást nyert, hogy a Pfizer mintegy 95 százalékos hatékonysággal bír a fertőzőbb variánsokkal szemben a 16 évnél idősebbek esetében.

Mi a helyzet az indiai mutánssal?

A 2021. tavaszán felbukkant indiai mutánssal szemben mutatott hatékonyságról egyelőre biztosat nem lehet tudni. A Pfizer képviseletében Albert Bourla 2021. április 24-én úgy nyilatkozott, hogy optimista abban a tekintetben, hogy a Pfizer vakcina az indiai variánst is képes kontroll alatt tartani. Hangsúlyozandó azonban, hogy ez csak egy korábbi tapasztalatokon nyugvó vélelme volt, konkrét vizsgálati eredmények egyelőre nem állnak rendelkezésre a hatékonyságot illetően.

Mindenki ezt olvassa most!

Ugyanakkor május végén napvilágot látott egy brit kutatás, amelyben a Pfizer és az AstraZeneca hatékonyságát vizsgálták az indiai mutáns ellen. Erről itt írtunk.

A két vakcina hatékonyságát felmérő brit közegészségügyi szolgálat vizsgálata kimutatta, hogy a Pfizer/BioNTech-oltóanyag a második dózis beadása után két héttel 88 százalékos hatékonyságú az indiai mutáns okozta, tünetekkel járó megbetegedés kialakulásával szemben. Ugyanez a vakcina 93 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 betegség kifejlődését a B.1.1.7 megjelölésű kenti variáns esetében.

Dr. Budai Marianna PhD. szakgyógyszerész

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Az elegendő alvás jót tesz a memóriának

Edit

Itt a Gyógyulónapló, ami lelket önt a rákkal diagnosztizált emberekbe

Mazsi

Dráma – Amputálták a lábát, mert barátja buliból felgyújtotta

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!