Hirmagazin.eu

Petíció felolvasása miatt egyetemi tanárokat tartóztattak le Törökországban

 Aktuális hírek
  • Te jó ég! Így teszi tönkre a fogkrém a spermát HirdetésTalán nem is hinnéd, milyen sokat árthatnak a tisztálkodószerek a hímivarsejtek egészségének. Egy friss kutatás rávilágított, hogy a spermiumok számát, alakját DNS-ét is befolyásolják. A kutatás során 325 férfitől vettek...
  • Elárulta születendő gyermeke nevét Debreczeni Zita HirdetésEsküvőjük óta a trónörökös kérdés is napirendi ponton van a sztárpár életében. Már a nevet is kiválasztották. Néhány hónappal ezelőtt, Olaszországban mondták ki a boldogító igeneket Debreczeni Zita és Gianni....
  • Új dizájnerdrog pusztít HirdetésTöbb embert eszméletlen állapotban szállítottak kórházba hétvégén. A rendőrség azt gyanítja, hogy újfajta pszichoaktív drog van terjedőben. A kábítószerek terjesztői mindig újabb és újabb ártalmas portékával kábítják a fiatalok –...
  • George és Amal Clooney egymillió dollárt adományozott a gyűlölet elleni küzdelemre HirdetésGeorge és Amal Clooney egymillió dollárt adományozott a gyűlölet és a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre. A hollywoodi sztár és humanitárius ügyekkel foglalkozó ügyvéd felesége a Southern Poverty and Law Center...
  • Hároméves megállapodást írt alá a Szent István Egyetemmel az ENSZ szervezet HirdetésGödöllő, 2017. augusztus 23. – A gödöllői székhelyű Szent István Egyetem és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) Budapesten található Európai és Közép-Ázsiai Irodája eddigi eseti együttműködését egy hivatalos egyetértési megállapodás váltja fel. A megállapodás,...

Petíció felolvasása miatt egyetemi tanárokat tartóztattak le Törökországban

Petíció felolvasása miatt egyetemi tanárokat tartóztattak le Törökországban
március 16
10:46 2016
Hirdetés

Forrás: MTI

Terrorista propaganda terjesztésének vádjával elrendelte három egyetemi tanár letartóztatását egy isztambuli bíróság.
egyetemi tanárokat tartóztattak le Törökországban

Az egyetemi oktatókat egy hete vették őrizetbe, mert nyilvánosan felolvastak egy petíciót, amely a kurd kisebbség lakta délkelet-törökországi tartományokban folytatott katonai műveletek befejezésére szólított fel.

A bíróság az ügyész kérésére kedden rendelte el Esra Munger, Kivanc Ersoy és Muzaffer Kaya letartóztatását.

Sokan aláírták

A petíciót több száz kollégájuk írta alá januárban, a dokumentumban felszólítottak a Törökországban terrorszervezetként kezelt Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásainak felszámolását célzó katonai műveletek és a több városban elrendelt teljes kijárási tilalom befejezésére.

A petíció azonban feldühítette Recep Tayyip Erdogan elnököt, aki azt mondta, hogy az dokumentumot aláíró akadémikusok meg fognak fizetni “árulásukért”.

Az egyetemi tanárok egy március 10-i sajtótájékoztatón olvasták fel a petíciót, egyben bírálták a nyomásgyakorlást azokra, akik nevüket adták a dokumentumhoz.

Január óta országszerte bírósági eljárások indultak egyetemi oktatók ellen, és mintegy húsz értelmiségit őrizetben is vettek.

Egy brit is köztük van

A rendőrség kedden őrizetbe vett egy brit állampolgárságú professzort is a bíróság épületénél.

Chris Stephensont, aki a kollégái melletti szolidaritásból ment el az ítélethirdetésre, ugyancsak terrorista propaganda terjesztésével gyanúsítják, miután meghívókat találtak a táskájában a törökországi kurd kisebbség érdekeit is képviselő Népi Demokratikus Párttól (HDP) a kurdok által is ünnepelt iráni újév, a noruz megünneplésére március 21-re. Stephenson a Facebookon azt írta, hogy éjszakára bent tartja a rendőrség.

Erdogan és kormánya korábban azzal vádolta meg a HDP-t, hogy kapcsolatban áll a PKK-val.

Előzmények

Ankara belvárosában vasárnap 37 halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet hajtottak végre. A támadást két öngyilkos merénylő követte el, a belügyminisztérium szerint egyikük a PKK tagja volt.

Februárban 29-an haltak meg egy másik ankarai robbantásos merényletben, amelynek elkövetőjeként a PKK-hoz köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport jelentkezett.

Törökország délkeleti részén két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd fegyveresek és a török fegyveres erők között.

A biztonsági erők tavaly decemberben kezdtek átfogó akcióba a terrorszervezetként nyilvántartott PKK ellen, s azóta több száz ember vesztette életét. Emellett több városban rendeltek el kijárási tilalmat, amely korlátozza a lakosság mindennapi életét, és amely miatt több ezren kényszerültek elhagyni otthonaikat.

A kurdok autonómiájáért küzdő PKK 1984-ban indított kormányellenes felkelést, azóta már mintegy 40 ezren vesztették életüket a konfliktusban.

 

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Hirdetés
photographer-banner_468
loading...
tűzvédelem

Kövessen minket!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Értékesítő állások

Hirdetés
Dr. Jánky György
Hirdetés

Hirdessen felületeinken

Google fordító

MTI

mti felhasználó a hírmagazin
WordPress Lightbox