Főoldal » Percenként majdnem 34 ezer műanyag palack kerül a Földközi-tengerbe
Természetvédelem, élőlények védelme

Percenként majdnem 34 ezer műanyag palack kerül a Földközi-tengerbe

Percenként átlagosan 33 800 műanyag palack kerül a Földközi-tengerbe, és összességében  több mint félmillió tonna műanyag landol az Atlanti-óceánhoz kapcsolódó melléktengerbe évente

– hívta fel a figyelmet a hétvégén a Természetvédelmi Világalap (WWF).

A WWF elemzése szerint a leginkább kedvelt úti célok (Barcelona, Tel-Aviv, Valencia, Velence, a Pó folyó deltája, a marseille-i öböl és Kilikia térsége Törökországban) a legszennyezettebbek, ami részben arra utal, hogy a kommunális hulladékfeldolgozás nem tud lépést tartani a turistaszezonban megnövekvő szemét mennyiségével.

AZ ÜDÜLŐSZEZONBAN AKÁR A 200 MILLIÓT IS ELÉRHETI A FÖLDKÖZI-TENGEREN VAKÁCIÓZÓK SZÁMA, AMI A PART MENTI RÉGIÓKBAN AKÁR 40 SZÁZALÉKKAL IS MEGNÖVELHETI A HULLADÉK MENNYISÉGÉT

– idézte az APA osztrák hírügynökség Axel Heint, a WWF tengerbiológusát.

A szakértő szerint a Földközi-tenger szennyezését nemcsak a természet, hanem a gazdaság is megszenvedi. A tengerbe kerülő szemét évente 641 millió eurós költséget ró a turizmusra, a halászatra és a tengeri gazdaságra, miközben például a halászat is hozzájárul a környezetszennyezéshez: a műanyag hulladék 20 százalékát az elhagyott szállítmány és a halászatban használt eszközök teszik ki.

A FÖLDKÖZI-TENGERI ORSZÁGOKBAN ÉVENTE KELETKEZŐ 24 MILLIÓ TONNA MŰANYAG SZEMÉTBŐL 6,6 MILLIÓT VÁLOGATÁS NÉLKÜL DOBNAK KI:

össze sem gyűjtik, illegális lerakókban hagyják vagy egyszerűen csak eldobják. A környezetbe kerülő műanyag szemét kétharmada Egyiptomból, Törökországból és Olaszországból származik.

A WWF szerint a műanyag szemét kezelését a hulladékra bevezetett kínai importstop is nehezíti. Törökország például 2018 óta a világ tíz legnagyobb műanyagszemét-importőre között van, és egyre több szemetet vesz fel Nagy-Britanniából, Belgiumból és Németországból. Törökország az újrahasznosításra fordítható kapacitását nagy részben az importált szemét feldolgozására használja, a külföldről származó hulladékot alaposabban válogatják, mint a hazait, amelyet nem hasznosítanak újra vagy a legrosszabb esetben egyszerűen csak lerakják valahol.

Hirmagazin.eu

(Borítókép: Műanyag palackok a Földközi-tengeren 2017. január 14-én a Beirut nemzetközi repülőtér közelében. Fotó: Anvar Amro / AFP)

Hasonló hírek

Kína az elsivatagosodás ellen egy Nagy Zöld Falat hoz létre 100 milliárd fa ültetésével

info

Hoppá! Kicsírázik a kávéspoharam

info

Termeljünk áramot ivóvizünkkel!

info