Hirmagazin.eu
Főoldal » Péntek reggel újabb szigorítás és enyhítés is jöhet a kereskedelemben..
Életmód hírek

Péntek reggel újabb szigorítás és enyhítés is jöhet a kereskedelemben..

Az operatív törzs hajnali ülése után döntenek az üzletekre vonatkozó szabályokról.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kedden egyeztetett a miniszterelnökkel a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítása érdekében, de a kamara javaslatairól nem döntött szerdai ülésén a kormány, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta, arról a javaslatról, hogy az üzletekben 10 négyzetméterenként egy vásárló lehessen, kikérte a kormány az operatív törzs véleményét, és a testület péntek hajnali ülése után, amelyen részt vesz majd Orbán Viktor miniszterelnök is, születik meg a döntés.

A miniszter kiemelte, az óvatosságot az indokolja, hogy félő, a húsvét előtt megemelkedő kereskedelmi forgalomban ez a korlátozás járványveszélyes torlódásokat, tumultusokat okozhat az üzletek környékén. Mindenesetre a létszámkorlátozás bevezetése

a most is nyitva tartó üzletekben, így az élelmiszerboltokban vagy a drogériákban, korlátozást jelentene,

hiszen a mostaninál kevesebb vásárló tartózkodhatna az üzlethelyiségeikben, azoknak a kereskedőknek viszont esélyt kínálna, akik március 11. óta nem nyithatták meg üzleteiket, mert a nulla vevőnél a kevés is több.

Az viszont kiderült Gulyás Gergely szavaiból, hogy nem teljes egészében a kamara javaslatáról kérték ki az operatív törzs véleményét, mert az MKIK a kiskereskedelmi szektorban a következőt javasolta:

  • az üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként egy vevő tartózkodhasson bent
  • a 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméterenként egy vevő
  • a bevásárlóközpontok, plázák esetében egyedi szabályozás kidolgozása szükséges, de az üzletek esetében is a négyzetméter alapú korlátozások betartása lenne irányadó

A kamara szerint a higiéniás előírások betartása érdekében az üzletekbe és szolgáltató helyekre történő belépést követően ellenőrizni kellene a kézfertőtlenítést.

A Kormányinfón arról nem hangzott el információ, hogy az MKIK szolgáltatási szektorra vonatkozó javaslatai közül tárgyaltak-e valamelyikről, vagy ezekkel megvárják a nyitás időpontját, amelyet most a 2,5 millió beoltotthoz kötött a kormány, és Gulyás Gergely szerint április 12-én vagy 19-én történhet meg.

A kamara mindenesetre azt javasolta, hogy a fizikai kontaktussal járó szolgáltatási szektor esetében (fodrász, kozmetikus, cipőjavító, ruhatisztító, varrónő), amikor üzlethelyiségben végzik a szolgáltatást, a kereskedelemhez hasonlóan a négyzetméter alapú szabályozást alkalmazzák, ötvözve a kifejezetten betartandó járványügyi előírásokkal – például az ügyfelek közötti távolság, ügyfélszám korlátozása, ügyfelek utáni fertőtlenítés, a vírus terjedését gátló védelmi eszközök használata –, amelyek teljes körű teljesítése esetén kerülhet csak sor a nyitásra.

Az MKIK javasolta a védettségi kártyával rendelkező személyek szolgáltatásokhoz való kiemeltebb hozzáférésének biztosítását, akár úgy is, hogy a védettségi kártyával rendelkező személyek a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokat igénybe tudják venni, de a Kormányinfón az hangzott el, hogy a védettségi igazolványokhoz kötődő jogosultságokról csak később, a nyitási szabályokkal együtt dönt majd a kormány.

infostart

Hasonló hírek

Döbbenet: három feleséget tart a magyar férfi, mégis neki ítélte a bíróság a gyereket

Mazsi

“Lusta” a vérkeringésed? Ezek a módszerek felpezsdítik a véred!

Mazsi

Rabszolgasorban élnek a gyermekfeleségek

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!