Image default
Külföld

Példaértékű a gyermekek elleni erőszakot tiltó francia törvényt

Üdvözli, példaértékűnek tartja és minden tagállama figyelmébe ajánlja az Európa Tanács azt a frissen elfogadott francia törvényt, amely a szülőknek megtiltja a gyermekeik elleni mindenfajta erőszak használatát

– jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára szerdán.

francia szenátus kedden egyhangúlag fogadta el azt a törvényt, amely megtiltja a gyermekek ellen elkövetett testi erőszak, kegyetlen és megalázó bánásmód mindenfajta használatát, még a szülőifeladatokat ellátók által, nevelési célzattal alkalmazott testi fenyítést is. A strasbourgi székhelyű Európa Tanács főtitkára üdvözli, példaértékűnek tartja és minden tagállama figyelmébe ajánlja ezt a törvényt.

Thorbjorn Jagland közleményében aláhúzta: a törvény üdvözlendő előrelépés, elfogadását régóta várták. A gyermekekkel szembeni erőszak és különösen a testi fenyítés ugyanis az emberi méltóság tiszteletben tartásának, a gyermekek jogainak egyértelmű megsértése. A testi fenyítés rossz a gyerekeknek, és súlyos fizikai, pszichológiai kárt okozhat – közölte.

Kijelentette, az Európa Tanács ismételten a gyermekek testi fenyítésének gyakorlati és törvénybe iktatott teljes tilalmára szólít fel, a kiskorúak ugyanis nagyon kiszolgáltatottak az erőszak minden formájának. A gyermek jogainak hatékony védelmét szolgáló új francia törvény példaértékű a tanács tagállamai számára, hogy olyan szabályozásokat hozzanak létre, amelyek segítik a szülőket a jó és hatékony nevelési formák és eszközök megtanulásában és gyakorlásában – tette hozzá az Európa Tanács főtitkára.

Európa Tanács

Hasonló hírek

Bevándorlók drogbandáját fogták el

Mazsi

Totális készültség, rettegnek a repülőtereken

Mazsi

Kiderítették: Magyarországon is járt az új-zélandi tömeggyilkos – Ezért jöhetett hazánkba

Géza