Hirmagazin.eu
Főoldal » Pattogó, kattogó, recsegő hangokat észlelsz a füledben? Ezt jelentheti!
Egészség - betegség

Pattogó, kattogó, recsegő hangokat észlelsz a füledben? Ezt jelentheti!

Ezeknek a hangoknak a tapasztalása nagyon zavaró tud lenni, de legtöbbször nem kell aggódnod miatta. A kattogó hangot a középfülben levő Eustach-kürtön keresztül áthaladó levegő okozhatja, amely az orr hátsó részével van kapcsolatban.

Néha viszont előfordulhat, hogy ezek a hangok elzáródott arcüregek, fülgyulladás vagy valamilyen fülfertőzés következtében jelennek meg. Ezekkel együtt felléphet olyan érzés, mintha a fül tele lenne valamivel és erősebb kattogó, csattogó zajok kísérik a kellemetlenséget.

Ha gyakran tapasztalt ilyen tüneteket, esetleg a fentebb leírtakkal még vörösség, duzzanat és fájdalom, érzékenység is társul, akkor valamilyen komolyabb ok áll a probléma hátterében és mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni.

Melyek lehetnek a kiváltó okok?

Az ártalmas pattogó, kattanó hangok és nyomásérzés, amely nyelésre megszűnik, semmilyen aggodalomra nem ad okot, viszont konkrét és komolyabb tényezők is állhatnak a háttérben. Nézzük, hogy mik azok!

Fülzsír felszaporodása

A leggyakoribb ok, amiért a füledben furcsa hangokat hallasz nyeléskor, az a felszaporodott fülzsír. A fülzsír egy természetes anyag, amely faggyút és elhalt hámsejteket tartalmaz és segít a fülnek a fertőzésekkel szembeni ellenállásban. Benne antimikrobiális anyagok találhatóak. Ennek az anyagnak természetesen kellene elvezetődnie, azonban időnként képes elzárni a hallójáratot és ilyenkor halláscsökkenést okozhat, ugyanakkor furcsa hangok észlelése is jelentkezhet.

Fülfertőzések

A fülfertőzés lehet az egyik fő oka annak, hogy a füledben olyan hangot tapasztalsz, mintha pattogna valami. Közép vagy külső fül fertőzés akkor fordulhat elő, amikor ezekre a területekre baktériumok vagy gombák jutnak be és ott elszaporodva gyulladást és irritációt okoznak. Ezek a fertőzések fülfájdalmakat és viszketést is okozhatnak. Emellett jellemzően az Eustach-kürtöt is érintik és a nyomásnövekedés érzése is egy jellemző tünet.

Arcüreg fertőzés

Az állandó fülpattogás vagy a recsegő zaj tapasztalása az arcüregek fertőzése miatt is jelentkezhet, amelyek megkeseríthetik az ember mindennapjait. A felső légúti fertőzések gyulladást okozhatnak az orrmelléküregben, amelyek nyákkal telődnek meg és elzáródnak ilyenkor. Az arcüregek fertőzése ugyanakkor hatással lehetnek a fülekre is, recsegő, fütyülő hangok észlelését okozva orrfújás vagy nyelés során. Ha az arcüreged elzáródott, az fokozza a füledre nehezedő nyomást és zavarja a hallásodat is.

Folyadék a fülben

Recsegő hangot okozhat egyik vagy mindkét fülben az is, ha folyadék szaporodik fel a középfülben. Ez általában fertőzés eredménye és a kezelést követően is sokáig fennmaradhat, ugyanakkora fertőzéstől függetlenül is bekövetkezhet.

Eustach-kürt funkciózavara

Az egyik vagy mindkét fület érintő Eustach-kürtöt érintő probléma a fülekben recsegő zajt okozhat. Meghűléses betegségek, arcüreggyulladás, allergiák vagy fülfertőzések mind kiváltó okai lehetnek a kürt elzáródásának. Ha ez bekövetkezik, annak fülcsengés vagy kattogás lehet a jele. A középfülben ilyenkor vákuum alakul ki, amely tompítja az érékelést és fültelítődés érzését keltheti. Egyesek csiklandozó érzésről számolnak be. Előfordulhat, hogy egy nyelés segít enyhíteni a tünetet, ellenkező esetben érdemes orvoshoz fordulni.

Temporomandibuláris ízületi betegség (TMJ)

A temporomandibularis ízületi betegség olyan diszfunkció az állkapocs csontjában, amely hatással lehet a fülre és kattogó hangokat okozhat. Hasonló tünetek jelentkezhetnek, mint egy fülfertőzés során, tompulhat a hallás és csenghet a fül. A kattogás ugyanakkor magából az állkapocsmozgásból is származhat, és ez nagyban befolyásolhatja a füleket.

Idegen anyag a hallójáratban

Egy egészen egyszerű aprócska tárgy vagy élőlény a hallójáratban megrekedve is okozhat furcsa hangokat nyelés során. Még akár egy eltévedt, dobhártyára tapadt apró szőrszál is képes furcsa hangokat kelteni a fülben, azáltal, hogy befolyásolj a dobhártya rezgéseit.

Forrás: tudasfaja.com

Hasonló hírek

Súlyos betegség fenyegeti a magyar lakosság háromnegyedét

Géza

Ha így fogyasztod a vizet, beindulnak a zsírégető mechanizmusok és kitisztul a tested a méreganyagoktól!

Mazsi

Pszichiátriai szerekkel a halálba

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------