13.5 C
Budapest
2024. március. 29. péntek
HomeNewspaperSVÉD - SpråkinlärningPatricia Hedelius: Oljespöket kramar musten ur börsen

Patricia Hedelius: Oljespöket kramar musten ur börsen

För den som följer Stockholmsbörsen så kunde dagens ras på de kinesiska börserna varsla om hur svenska aktier skulle öppna – på minus. Men den sura börsen stavas mer prisfallet på olja än den kinesiska ekonomin.

Patricia Hedelius: Oljespöket kramar musten ur börsen

Oljeplattformen Deepsea Atlantic utanför Bergen. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix

För inte så länge sedan så var låga energipriser och i synnerhet ett lågt oljepris bra för ekonomin och drev börsen uppåt. Den relationen är nu till synes helt omkullkastad. I samma takt som priset på olja fallit har även börsen tappat. I sitt morgonbrev konstaterar Swedbank Markets att korrelationen mellan oljepriset och aktier är det högsta på tre år.

Varför ett sjunkande oljepris trycker ned aktiemarknaden med samma kraft är dock svårare att svara på, många experter har nu helt enkelt givit upp och accepterar istället oljeprisets omvända effekter på börsen.

Därmed trotsar det inte bara vad de tidigare lärt sig av lång erfarenhet utan också en hel del logik. Lågt oljepris innebär ju att mindre pengar behöver läggas på något nödvändigt för kanske framför allt hushållen men även när det gäller transportkostnader för många företag går ned och borde verka positivt på lönsamheten. Men som sagt glöm det uppenbara, för tillfället är det omkastade förhållanden som gäller.

För den som i alla fall vill ha en teori att hålla sig i för att acceptera den i princip totala korrelationen mellan sjunkande oljepris och sjunkande börs finns en annan „sanning” att luta sig emot: „Make the trend your friend”. På svenska så kan man förklara börsjargongen med att trender ofta är långa trender.

Vem är egentligen beredd att satsa emot Alexander Lukas när det verkligen gäller?

Detta kan illustreras av två välkända seriefigurer: Alexander Lukas och Kalle Anka. Den förstnämnde har alltid tur den sistnämnde otur. Varje serieälskare vet att det krävs synnerligen märkliga omständigheter för att vända på den trenden. Vem är egentligen beredd att satsa emot Alexander Lukas när det verkligen gäller?

Make the trend your friend är en floskel men sannolikt en livlina lika god som någon annan just när det gäller oljepriset. Det är klart att det låga oljepriset också för med sig en hel del problem och inte bara innebär kostnadsbesparingar. Det är en hel sektor som nu går på knäna.

Amerikansk, kanadensisk och nordsjöolja säljs sedan en längre tid med förlust. I första hand har krisande oljebolag nu sagt upp anställda på löpande band, men effekterna fortsätter. Dels så handlar det om underleverantörer till oljeindustrin som nu drabbas, vilket i sin tur betyder uppsägningar och minskad efterfrågan på tjänster och produkter relaterade till oljepengar som nu försvinner.

Höga kostnader och vikande intäkter betyder att många företag kommer hamna i kris. De första som knackar på dörren är långivarna. Bankerna med stor utlåning till oljerelaterade bolag ligger förstås illa till, liksom alla företagsobligations köpare i samma sektor.

Men många aktieägare kommer också stå inför det trista valet att antingen öppna sin egen plånbok och skjuta till pengar eller lämna över sitt ägande till kreditgivarna. Oljeindustrin är ingen isolerad krishärd, en eller annan bank och många aktieägare kommer få se stora summor pengar gå upp i rök om oljepriset inte vänder upp med besked. Vilket det inte finns något som tyder på att det gör den närmaste tiden.

Spridningseffekterna av oljeprisraset går också rakt in i statsbudgeten för alla oljeproducerande länder, men för ett stabilt land som Norge så ska landet klara av det. Frågan är vad som sker i andra länder som till exempel Saudiarabien om den ekonomiska välfärden rycks undan för snabbt när man måst minska utgifterna i statsbudgeten.

Fler konflikter är inte vad världens behöver. Det inser kanske även de mest cyniska börshajarna som föredrar ett något högre oljepris framför nya svårprognostiserade problem och instabilitet i spåren av rekordlågt pris på olja. Den till synes ologiska korrelationen mellan oljepris och börs ser därmed ‘logiskt’ fortsatt stark ut och turputten Alexander Lukas står igen som vinnare över Kalle Anka.

Forrás: http://www.svd.se

  • Címkék
  • -

Most népszerű

Hasonló hírek