Image default
Életmód hírek

Parvo-járvány közeli helyzet van Dél-Pesten

A pesterzsébeti Tölgyesi Állatorvosi rendelő tette közzé az alábbi felhívást, ami a Parvo-vírus terjedésére hívja fel a figyelmet Dél-Pesten.

„Rendelőnkben egy hét alatt 3 “parvos” kutya fordult meg. Dél-Pest több kerületében jelezték a kollégák, hogy járvány közeli helyzet van. Ennek tükrében kérjük a Tulajdonosokat (ez amúgy minden időszakban érvényes figyelmeztetés!), hogy a még oltatlan, vagy nem teljes oltási sorozattal rendelkező kölyökkutyákat NE vigyék ki az utcára, az utcai cipőkhöz ne férjenek hozzá, a rendelőben a kutyákat ölükben fogva várakozzanak. Fiatal, oltott kutyákkal is érdemes kerülni a kutyafuttatókat, zsúfoltabb parkokat. Felnőtt kutyáknak is érdemes beadatni a kombinált oltást, ha azt esetleg nem kapja évente.

Mi is pontosan ez a betegség? A Parvo vírus által okozott betegség, a parvovírusos bélgyulladás napjainkra a vakcinázásnak köszönhetően jelentősen visszaszorult, mégis időnként előfordul, főleg oltatlan kutyák körében. Fertőző megbetegedésről van szó, amely járványos formában is jelentkezhet.

Lappangási idő 1-4 nap. A beteg állatnál a hőemelkedés mellett bágyadtság, és abszolút étvágytalanság figyelhető meg. A kutya nem iszik, majd 1-2 napon belül sűrűn ismétlődő hányás, és hasmenés, esetenként véres, bűzös hasmenés jelentkezik.

Nagyon fontos, hogy az állat mielőbb vénás infúzióban részesüljön, mert csak ez az egyetlen módja a folyadékpótlásnak. A gyors kezelésnek, a beadott szérumnak, gyógyszereknek köszönhetően van esély a gyógyulásra, viszont minél fiatalabb a kutya és minél később kerül állatorvoshoz, az esélyek rohamosan romlanak.

Vakcinázás mellett járványveszélyes időben kerüljük a kutyák által gyakran látogatott parkokat, tereket a sétáltatás során, valamint gyakrabban fertőtlenítsünk. Kiskutyákat, amíg azok nem részesültek az úgynevezett kölyökkori sorozatoltásban (minimum egy monovalens parvo vakcina és két kombinált oltás), tilos az utcára kivinni.”

Ha bizonytalan vagy, keress meg egy közelben rendelő állatorvost! 

https://18.kerulet.ittlakunk.hu

Hasonló hírek

Gyilkos gyönyör: Belehalt az orgazmusba a háromgyerekes apuka

Mazsi

A te gyermeked is különleges? 6 jel, ami arra utal, hogy küldetéssel jött a világra!

Edit

Mérgező az egyik fűszer, amit hazai boltokban is árusítottak

Mazsi