Image default
Külföld

Párizsban már a tüntetések előtt 34 embert őrizetbe vettek

A francia rendőrség 177 embert előállított, és közülük 34-et őrizetbe vett Párizsban szombat reggel a kormány szociális és adópolitikája ellen tüntető sárgamellényes mozgalom szombatra meghirdetett újabb tiltakozása előtt – közölte a rendőrség.

A reggeli órákban viszonylagos nyugalom volt a francia fővárosban, ahol8 ezer rendőr van készenlétben,és az utcákra vezényelték a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

A forgalom elöl lezárt Champs-Élysées sugárúton a Diadalív közelében reggel 9 órakor mintegy száz sárgamellényes gyülekezett csendőrökkel körülvéve. Sokan búvármaszkkal érkeztek, felkészülve az esetleges könnygázzal történő oszlatásra. A Bastille térre is szállingózva érkeztek a tüntetők.
A prefektúra közzétett egy térképet, amelyen a sárgamellényesek feltételezett útvonalai és akcióhelyei láthatók a különböző felhívások alapján.

A város körüli körgyűrűn viszont forgalomlassító megmozdulások kezdődtek, miután a sárgamellényes mozgalom egyik elindítója, Éric Drouet – aki ellen eljárást indított az ügyészség, miután egy élő televíziós vitaműsorban az elnöki hivatal elfoglalására buzdította társait – péntek este felhívást tett közzé, amelyben városi tüntetések helyett inkább a párizsi körgyűrűn forgalomlassításra szólított fel.

A hatóságok, a kormány és a sárgamellényesek szóvivői pénteken egész nap nyugalomra intettek a múlt szombati zavargásokat követően. A francia kormány – eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének – a héten bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését, és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti azt, de a tüntetők ezt már kevésnek tartják, és több szociális jellegű követelést támasztanak, valamint Emmanuel Macron távozását is követelik.

Egy friss felmérés szerint a november 17. óta tüntető sárgamellényesekkel a franciák kétharmada szimpatizál.

Forrás: origo.hu

 

 

Hasonló hírek

Nem csökkent jelentősen a menekültek száma (Videó)

info

A sirály felkapta a kiskutyát, és sosem hozta vissza

Géza

“Bár ne történt volna meg” – Erdogan sajnálkozását fejezte ki az orosz vadászgép lelövése miatt

Edit