Hirmagazin.eu
Főoldal » Párizs kiadja a volt kazah bankelnököt Moszkvának
Külföld

Párizs kiadja a volt kazah bankelnököt Moszkvának

Forrás: MTI

A francia kormány engedélyezte hétfőn Muhtar Abljazov volt kazah bankelnök kiadását Oroszországnak, ahol hatmilliárd dollár (1360 milliárd forint) elsikkasztásával vádolják.
A kiadatási rendeletet szeptember 17-én írta alá Manuel Valls miniszterelnök, és a múlt héten értesítette róla az érintettet a Párizs közeli Fleury-Mérogis fegyházban – közölte Peter Sahlas ügyvéd, aki azt is jelezte, hogy ügyfele az Államtanácsnál támadja meg a döntést.

Moszkva és Kijev is azzal vádolja Abljazovot, hogy a BTA kazah bank egykori elnökeként 2005 és 2009 között hatalmas összegeket sikkasztott el a pénzintézet vagyonából.

Az 51 éves Abljazov 2009-ben hagyta el hazáját. Londonba menekült az általa hevesen bírált Nurszultan Nazarbajev kazah elnök elől. Hazájában is azzal vádolták, hogy több milliárd dolláros csalást követett el, és a bankját államosították. Ő tagadja az ellene felhozott vádakat. Azt állítja, hogy ki akarják forgatni a vagyonából, és el akarják lehetetleníteni mint Nazarbajev ellenfelét.

A férfi 2011-ben Nagy-Britanniában politikai menedékjogot kapott, majd 2012-ben egy londoni bíróság a BTA-pénzek ügyében indított eljárás végén 22 hónap börtönre ítélte a bíróság megsértése, pénzösszegek eltüntetésének kísérlete és a nyomozás akadályozása miatt. Abljazov nem jelent meg a bírósági meghallgatáson, majd Franciaországba szökött, ahol 2013. július 31-én a francia Riviérán, Mouans-Sartoux-ban őrizetbe vették.

“Megdöbbent, hogy Franciaország, amely elvileg az emberi jogok hazája, érvényesíti az orosz igazságügyi és pénzügyi rendszert” – mondta a gyanúsított ügyvéde. “Ez a döntés óriási fájdalmat okoz sok embernek Oroszországban. Putyin minden európai bíróság előtt ezt a rendeletet fogja lengetni annak bizonyítására, hogy Franciaország érvényesítette az orosz igazságügyi és pénzügyi rendszert” – tette hozzá.

“Franciaország tegnap, a Mistralok eladásakor még nem bízott eléggé Oroszországban. Teljes az ellentmondás Franciaországban Oroszországgal kapcsolatban” – hangsúlyozta az ügyvéd.

A francia semmítőszék 2005 márciusban hagyta jóvá Abljazov kiadatását, amelynek végrehajtásához a kormány engedélyére is szükség van. Az Államtanácshoz benyújtott fellebbezés tovább késlelteti a kiadatást, elutasítás esetén pedig Abljazov az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhat.

Kép: Google;

Hasonló hírek

Elérheti Európát a Dorian hurrikán – videó

Géza

Magyarország nem fogad visszatoloncolt bevándorlókat

Edit

Merkel elárulta, konkrátan mikor vonul vissza

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!