Hirmagazin.eu
Főoldal » Párizs: Kabul ne engedje szabadon a franciagyilkos tálibokat
Külföld

Párizs: Kabul ne engedje szabadon a franciagyilkos tálibokat

Franciaország szombaton közölte, arra kérte az afgán hatóságokat, hogy ne engedjék szabadon azokat a tálib foglyokat, akiket francia állampolgárok meggyilkolásáért ítéltek el.

A francia külügyminisztérium nyilatkozata szerint a mintegy négyszáz tálib fogoly között – akiknek szabadon bocsátása csütörtökön kezdődött meg az afganisztáni béketárgyalások előkészületeként – olyan terroristák is vannak, akiket francia katonák és segélymunkások meggyilkolásáért ítéltek el.

A minisztérium hangsúlyozza, hogy Franciaország kész támogatni az afgán békefolyamatot, de az „figyelembe kell vegye a konfliktus áldozatainak elvárásait, a súlyos bűncselekmények elkövetőit pedig maradéktalanul felelősségre kell vonni”.

„Ebből kiindulva, határozottan kértük az afgán hatóságokat, hogy állítsák le a szóban forgó terroristák szabadon bocsátását” – írta szombati nyilatkozatában a francia külügyi tárca.

Az Egyesült Államok és a tálib felkelők között februárban kötött dohai megállapodás – amely a nemzetközi csapatok afganisztáni kivonását irányozza elő biztonsági garanciákért cserébe – előírja, hogy a kabuli kormánynak mintegy ötezer tálib foglyot, a táliboknak pedig az afgán biztonsági erők ezer tagját kell szabadon engednie ahhoz, hogy megkezdődhessenek a béketárgyalások a lázadók és a kabinet között.

Az afgán loja dzsirga (az öregek nagytanácsa) múlt vasárnap Asraf Gáni államfő vezetésével hagyta jóvá az utolsó foglyok elengedéséről szóló döntést. Gáni ugyanakkor két napja arra figyelmeztetett, hogy az utolsókként elengedésre váró négyszáz tálib komoly „veszélyt jelent az világ számára”.

Az AFP francia hírügynökség egy pénteki jelentése szerint 44-et közülük különösen szemmel tart több ország, köztük az Egyesült Államok, kiemelt célpontok elleni támadásokban való részvételük miatt.

Közben továbbra sem ismert, hogy mikor kezdődhetnek meg végre az afgán kormány és a tálibok közti béketárgyalások. A kabuli kormány tárgyalóküldöttségének jelen állás szerint jövő szerdán kéne Dohába utaznia, ez azonban egyelőre halasztást szenved a delegáció egyik tagja, Hafit Manszúr kabuli közlése szerint.

Hirmagazin.eu

 

Hasonló hírek

Lelőttek egy tizenhárom éves lányt, aki késsel támadt egy biztonsági őrre

Edit

Egy prostié volt a VV Fanniénak hitt holttest

Mazsi

Még egy magyar turistacsoport van Nepálban

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------