Image default
Külföld

Párhuzamos valutával fenyeget az olasz kormány

Az olasz kormány azzal fenyegetőzik, hogy aktiválja az euró mellé tervezett, úgynevezett „párhuzamos valutáját”, ha az Európai Unió túlzottdeficit-eljárást indít az ország ellen.

Itáliában nem fogadták kedvesen a brüsszeli fenyegetést, hogy a túlzott költségvetési hiány miatt eljárás indulhat Róma ellen. A kormány válasza az lehet, hogy bevezetheti az euróval párhuzamosan működő „valutáját”, a miniBOT-ot.

A szókimondó megjegyzéseiről ismert Matteo Salvini miniszterelnökhelyettes gyorsan azzal vágott vissza, hogy

„ő nem kormányoz egy térdre kényszerült országot”.

Önbizalmát csak fokozta, hogy pártja, a Liga nagy sikert ért el az európai parlamenti választásokon – szövetségeseivel együtt a szavazatok 40 százalékát söpörte be.

A túlköltekező és túladósodott olaszok a 3,5 milliárd eurós brüsszeli büntetés lehetőségére megjegyezték: ők nem Görögország, ők nettó befizetők, kereskedelmi mérlegük pluszban van, csakúgy mint az elsődleges költségvetési egyenlegük. „Jobb állapotban vagyunk, mint Franciaország!” – mondta Claudio Borghi, a parlamenti költségvetési bizottság elnöke.

A Liga azt akarja, hogy az EU engedje megreformálni az uniós szerződéseket és tegye lehetővé a fiskális expanziót, miközben az Európai Központi Bank egyfajta hitelmentőöv szerepét tölti be – jegyezte meg a Telegraph című lap.

Brüsszelben viszont csak azt látják: Róma nem lépett előre az adósságcsökkentésben és további, a GDP másfél százalékát kitevő megszorításokat követelnek a már így is megroggyant országtól. Salvini azzal érvel, hogy addig akar költekezni, amíg 5 százalékra nem csökkenti a munkanélküliséget, ehhez például 15 százalékos jövedelemadót akar bevezetni, ami euro-milliárdoktól fosztaná meg az olasz államkasszát.

Az euróban való további eladósodás kikerülésére jött az ötlet:

korlátozott fizetőeszközként bevezethetik a „minBOT-ot”,

az állami kincstárjegy egy változatát, amely az elektronikus kereskedés készpénzes megfelelője lenne. Ez lenne a kormány adósság-eszköze, amelyet papírra nyomtatnának, 0 százalékos lenne a kamata és soha nem járna le.

A már tavaly megszellőztetett terv szerint ebben fizetné az olasz állam a szociális juttatásokat és „miniBOT”-ban lehetne adót fizetni. A vállalkozásoknak és magánszemélyeknek nem lenne kötelező elfogadni, de vásárolhatnának belőle az adófizetéshez. És lenne aki, aki 5-10 százalékos jutalékért euróra váltaná a szociális segélyként kapott értékpapírt.

Elemzők szerint azonban az

olasz párhuzamos valuta, amit akár lehetne új lírának is nevezni, a végén szétrobbantaná az eurozónát.

„Olaszország egy nap arra ébredhet, hogy nincs az euro-övezetben” – mondta Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter, manapság több európai médium által szívesen megszólaltatott Brüsszel-kritikus szakértő. De lehet, hogy épp ez az, amit Salvini akar. „Az euro emberiség elleni bűntett” – idézi a Telegraph riportere a neki nyilatkozó olasz politikust.

Felmerülhet, hogy a Liga a miniBOT-fenyegetéssel csak engedményekre akarja kényszeríteni Brüsszelt, de nem világos, hogy tényleg csak blöfföl. „Eddig az olasz politikai elit maga rendszabályozta meg a radikálisokat. Az EP-választások után viszont változtak az erőviszonyok” – jegyzi meg a cikk.

Nyitókép: Pixabay
infostart

Hasonló hírek

Akármi történhet Horvátországban

Edit

Legalább tízezer migráns torlódott fel a Balkánon

Géza

Ragacsos ufótojásokat találtak egy tó jegén! – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------