Hirmagazin.eu
Főoldal » Párhuzamos valutával fenyeget az olasz kormány
Külföld

Párhuzamos valutával fenyeget az olasz kormány

Az olasz kormány azzal fenyegetőzik, hogy aktiválja az euró mellé tervezett, úgynevezett „párhuzamos valutáját”, ha az Európai Unió túlzottdeficit-eljárást indít az ország ellen.

Itáliában nem fogadták kedvesen a brüsszeli fenyegetést, hogy a túlzott költségvetési hiány miatt eljárás indulhat Róma ellen. A kormány válasza az lehet, hogy bevezetheti az euróval párhuzamosan működő „valutáját”, a miniBOT-ot.

A szókimondó megjegyzéseiről ismert Matteo Salvini miniszterelnökhelyettes gyorsan azzal vágott vissza, hogy

„ő nem kormányoz egy térdre kényszerült országot”.

Önbizalmát csak fokozta, hogy pártja, a Liga nagy sikert ért el az európai parlamenti választásokon – szövetségeseivel együtt a szavazatok 40 százalékát söpörte be.

A túlköltekező és túladósodott olaszok a 3,5 milliárd eurós brüsszeli büntetés lehetőségére megjegyezték: ők nem Görögország, ők nettó befizetők, kereskedelmi mérlegük pluszban van, csakúgy mint az elsődleges költségvetési egyenlegük. „Jobb állapotban vagyunk, mint Franciaország!” – mondta Claudio Borghi, a parlamenti költségvetési bizottság elnöke.

A Liga azt akarja, hogy az EU engedje megreformálni az uniós szerződéseket és tegye lehetővé a fiskális expanziót, miközben az Európai Központi Bank egyfajta hitelmentőöv szerepét tölti be – jegyezte meg a Telegraph című lap.

Brüsszelben viszont csak azt látják: Róma nem lépett előre az adósságcsökkentésben és további, a GDP másfél százalékát kitevő megszorításokat követelnek a már így is megroggyant országtól. Salvini azzal érvel, hogy addig akar költekezni, amíg 5 százalékra nem csökkenti a munkanélküliséget, ehhez például 15 százalékos jövedelemadót akar bevezetni, ami euro-milliárdoktól fosztaná meg az olasz államkasszát.

Az euróban való további eladósodás kikerülésére jött az ötlet:

korlátozott fizetőeszközként bevezethetik a „minBOT-ot”,

az állami kincstárjegy egy változatát, amely az elektronikus kereskedés készpénzes megfelelője lenne. Ez lenne a kormány adósság-eszköze, amelyet papírra nyomtatnának, 0 százalékos lenne a kamata és soha nem járna le.

A már tavaly megszellőztetett terv szerint ebben fizetné az olasz állam a szociális juttatásokat és „miniBOT”-ban lehetne adót fizetni. A vállalkozásoknak és magánszemélyeknek nem lenne kötelező elfogadni, de vásárolhatnának belőle az adófizetéshez. És lenne aki, aki 5-10 százalékos jutalékért euróra váltaná a szociális segélyként kapott értékpapírt.

Elemzők szerint azonban az

olasz párhuzamos valuta, amit akár lehetne új lírának is nevezni, a végén szétrobbantaná az eurozónát.

„Olaszország egy nap arra ébredhet, hogy nincs az euro-övezetben” – mondta Janisz Varufakisz volt görög pénzügyminiszter, manapság több európai médium által szívesen megszólaltatott Brüsszel-kritikus szakértő. De lehet, hogy épp ez az, amit Salvini akar. „Az euro emberiség elleni bűntett” – idézi a Telegraph riportere a neki nyilatkozó olasz politikust.

Felmerülhet, hogy a Liga a miniBOT-fenyegetéssel csak engedményekre akarja kényszeríteni Brüsszelt, de nem világos, hogy tényleg csak blöfföl. „Eddig az olasz politikai elit maga rendszabályozta meg a radikálisokat. Az EP-választások után viszont változtak az erőviszonyok” – jegyzi meg a cikk.

Nyitókép: Pixabay
infostart

Hasonló hírek

Az amerikai hírszerzés vezetője szerint az IÁ közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államokra

info

Hozzánk is szállítanak bukaresti sérülteket

Edit

Határidőre megépül a Török Áramlat második szála is

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------