Image default
Belföldi hírek

Pár perce: Itt van Orbán Viktor Miniszterelnökünk nagy terve! Oszd meg!

Hat gazdaságpolitikai intézkedéstervet jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitó redezvényén.

A demográfiai fordulat előkészítését, az uniós növekedési átlagot 2 százalékponttal meghaladó gazdasági növekedés feltételeinek megteremtését, a szakképzés radikális átalakítását és egy “kifektetési” – magyar vállalatok külföldi befektetéseit támogató – stratégia elkészítését szabta feladatul Orbán Viktor. A népesedéssel kapcsolatban a kormányfő jelezte: a családtámogatásokkal szeretnék elérni a demográfiai hanyatlás megállítását.

A miniszterelnök megfogalmazta 2030-ig azt a 6 fontos célt, amelyet a kormánya el akar érni a gazdaságban – derül ki az Index tudósításából:

  1. Az EU legjobb öt államába kerüljön Magyarország, ahol a legjobb élni és dolgozni. Beletartozik a biztonság is.
  2. Az öt legversenyképesebb ország között legyen Magyarország Európában
  3. megálljon a népességfogyás
  4. Újraépüljön a Kárpát-medence fizikai értelemben is (autópályák kiépítése a határig)
  5. Az energiafüggetlenség elérése, amelyhez Paks és a megújulók fejlesztése mellett új fosszilis forrásokat kell kiépíteni, vagyis meg kell építeni a Török Áramlat gázvezetéket, el kell juttatni Magyarországra a Romániában kitermelt gázt és az olasz kikötőkbe érkező cseppfolyós gázt is
  6. Valóságos gazdasági térséggé váljon Közép-Európa, mert ez az európai fejlődés legfontosabb területe. “Bár jelenleg a külföldi vállalatok jelentős szerepet játszanak, ám a nyereséget kiviszik az országból.” – mondta Orbán az ún. kifektetési stratégiáról.

“Ki kell fektetni a gazdaságot”

Az úgynevezett “kifektetési” stratégiáról pedig azt mondta a miniszterelnök, hogy a magyar vállalatoknak be kell szállniuk a globális gazdasági versenybe, ehhez azonban forrásokat kell teremteni nekik. E program kidolgozására Matolcsy György jegybankelnököt kérte fel Orbán Viktor, úgy fogalmazva: a magyar vállalatoknak is legalább annyi pénzt kell megkeresniük külföldön, mint amennyit a külföldiek megkeresnek Magyarországon.

“Amikor a migráció hatásairól beszélünk, gyermekeinkről, unokáinkról van szó”

Amikor a migráció európai hatásairól beszélünk, a gyermekeinkről, unokáinkról, az ő biztonságukról van szó – hangzott el Orbán beszédében.

Hangsúlyozta: a bevándorlás teljesen át fogja alakítani a világot, amelyben most élünk, és ami majd 2050-ben vagy azután történik, az annak lesz a következménye, ami most zajlik. Aki most nem védi meg magát, az 2050-2060-ban már nem tudja – tette hozzá.

A jelenlévő gazdasági szereplőknek azt mondta a kormányfő: “nem lesz értelme a gazdasági sikereiknek, ha egyébként az unokáik és a gyermekeik egy olyan világban veszik át önöktől a cégeket, amelyben nem jó élni”.

Varga: továbbra is el kell érni az uniós átlagot meghaladó növekedést

Az uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedést kell elérnie Magyarországnak a következő években is, ehhez növelni kell az ország versenyképességét, a vállalkozások termelékenységét – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a rendezvényen.

Varga Mihály / Fotó: Koszticsek Szilárd

A Dinamikus gazdaságot, befolyásos és egységes nemzeti kamarát címmel megrendezett gazdasági évnyitón  Varga Mihály kiemelte, a növekedést Magyarország makrogazdasági egyensúlyának megőrzése mellett kell megvalósítani. Ehhez az államadósságot tovább kell csökkenteni, 2022-re a GDP 60 százaléka alá – tette hozzá.

Forrás: Blikk

Hasonló hírek

Orbán Viktor: Működik a magyar modell (Részletes beszámoló képekkel, Göteborgból!)

Géza

A migráció céltáblájának közepébe helyezték Magyarországot!

Géza

3 millió migránst akar az ENSZ Magyarországra benyomni 2100-ig

Géza