Image default
Gazdaság

Pánik a magyar szállodákban: özönlenek a turisták, mégis nagy a baj

Idén is folytatódhat a több éve tartó turisztikai rekordsorozat, ugyanis az év eddigi részében jelentős forgalom- és bevétel-növekedést tapasztaltak a szállodaipar szereplői a tavalyi évhez képest.

Budapest, 2018. július 27.
Turisták a Lánchídnál, a Clark Ádám téren 2018. július 27-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Augusztusban több fővárosi hotel 90% feletti foglaltsággal üzemel, de a Balaton iránt is töretlen a kereslet, belföldről és a környező országokból is. Üzemeltetési oldalról azonban komoly kihívást jelent, hogy a piacképes munkaerő hiányát egyre inkább tetézi a magas fluktuáció. Van olyan szállodalánc, ahol jelenleg 80-90 pozíció áll betöltetlenül, és nemcsak a képzettséget nem igénylő mosogatás és takarítás terén: egy ötcsillagos hotelben is több recepciós állás áll üresen. Utánajártunk, összességében hogyan értékelik az idei nyarat a hazai szállodapiac legnagyobb szereplői.

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon: a vendégéjszakák számának bővülése már negyedik éve 6% feletti, a 2017-es év pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt. A KSH adatai szerint tavaly a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,9%-kal, a belföldi vendégeké 5,6 %-kal haladta meg az egy évvel korábbit, és országosan 29,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. Úgy tűnik, hogy az idei évben is folytatódik a növekedés, az augusztusi hónapnak pedig kiemelkedő szerepe lehet az idei év turisztikai sikerében, annak ellenére, hogy a munkaerőhiány még mindig komolyan sújtja az egész ágazatot, különösen a szállodaipart.

Csökken a szezonalitás, növekszik a forgalom

Május végére elérte a 10 milliót a vendégéjszakák száma Magyarországon, ami az előző év első öt hónapjához képest 7,1 %-os növekedést jelent. Az év első öt hónapját összesítve az is figyelemre méltó, hogy az ország minden részében növekedett a vendégforgalom. A Magyar Turisztikai Ügynökség elemzése szerint ez arra utal, hogy több desztinációban sikerül bizonyos mértékben csökkenteni a szezonalitást és a forgalom területi koncentrációja is enyhül. A belföldi vendégéjszaka-számok a Balatonnál emelkedtek a legnagyobb mértékben (14%-kal), még úgy is, hogy az időjárás viszonylag kiszámíthatatlan volt.

Az Accent Hotels szállodáiban is tovább növekedtek a bevételek 2017-ről 2018-ra.

Már tavasszal látszott, hogy nagyobb forgalomra számíthatunk idén nyáron. Főleg a vidéki wellness, valamint Balaton-parti szállodáinkban tapasztaltuk, hogy a tavaszi hónapokban már 5-10%-kal több foglalást rögzítettünk a nyári időszakra, mint tavaly

– mondta el a Portfolio-nak Kerek Péter, a szállodalánc stratégiai igazgatója, aki hozzátette, hogy a nyári hónapok forgalma valóban kiemelkedően magas lett. A vidéki szállodák kihasználtsági mutatóiban a legalacsonyabb növekedés 4,5%, míg a legmagasabb 13% volt; a fővárosi szállodák kihasználtsága pedig átlagosan 3,5-5%-kal nőtt a tavalyi évhez képest.

A hotellánc által üzemeltetett wellness és Balaton-parti szállodákban továbbra is a magyar vendégek vannak többségben (desztinációtól függően 50% és 80% között), míg Budapesten a külföldiek aránya 90% fölött alakul. Nemcsak a vendégek száma növekedett az elmúlt évhez képest, hanem az átlagos költésük is, ami azt mutatja, hogy a kihasználtságnál nagyobb arányban emelkedtek a realizált bevételek.

Forrás: MTI, portfolio.hu

 

Hasonló hírek

Kegyetlenül lehúzzák az autósokat a biztosítók -a Magyar Autóklub ügyvédje szerint

Géza

A kvótatörlés miatt nem lesz több a tej

info

Győrffy Balázs: Az ellenzék nem értette meg a gazdatársadalom üzenetét

Edit