Hirmagazin.eu
Főoldal » Pánik a magyar szállodákban: özönlenek a turisták, mégis nagy a baj
Gazdaság

Pánik a magyar szállodákban: özönlenek a turisták, mégis nagy a baj

Idén is folytatódhat a több éve tartó turisztikai rekordsorozat, ugyanis az év eddigi részében jelentős forgalom- és bevétel-növekedést tapasztaltak a szállodaipar szereplői a tavalyi évhez képest.

Budapest, 2018. július 27.
Turisták a Lánchídnál, a Clark Ádám téren 2018. július 27-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Augusztusban több fővárosi hotel 90% feletti foglaltsággal üzemel, de a Balaton iránt is töretlen a kereslet, belföldről és a környező országokból is. Üzemeltetési oldalról azonban komoly kihívást jelent, hogy a piacképes munkaerő hiányát egyre inkább tetézi a magas fluktuáció. Van olyan szállodalánc, ahol jelenleg 80-90 pozíció áll betöltetlenül, és nemcsak a képzettséget nem igénylő mosogatás és takarítás terén: egy ötcsillagos hotelben is több recepciós állás áll üresen. Utánajártunk, összességében hogyan értékelik az idei nyarat a hazai szállodapiac legnagyobb szereplői.

A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon: a vendégéjszakák számának bővülése már negyedik éve 6% feletti, a 2017-es év pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt. A KSH adatai szerint tavaly a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,9%-kal, a belföldi vendégeké 5,6 %-kal haladta meg az egy évvel korábbit, és országosan 29,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. Úgy tűnik, hogy az idei évben is folytatódik a növekedés, az augusztusi hónapnak pedig kiemelkedő szerepe lehet az idei év turisztikai sikerében, annak ellenére, hogy a munkaerőhiány még mindig komolyan sújtja az egész ágazatot, különösen a szállodaipart.

Csökken a szezonalitás, növekszik a forgalom

Május végére elérte a 10 milliót a vendégéjszakák száma Magyarországon, ami az előző év első öt hónapjához képest 7,1 %-os növekedést jelent. Az év első öt hónapját összesítve az is figyelemre méltó, hogy az ország minden részében növekedett a vendégforgalom. A Magyar Turisztikai Ügynökség elemzése szerint ez arra utal, hogy több desztinációban sikerül bizonyos mértékben csökkenteni a szezonalitást és a forgalom területi koncentrációja is enyhül. A belföldi vendégéjszaka-számok a Balatonnál emelkedtek a legnagyobb mértékben (14%-kal), még úgy is, hogy az időjárás viszonylag kiszámíthatatlan volt.

Az Accent Hotels szállodáiban is tovább növekedtek a bevételek 2017-ről 2018-ra.

Már tavasszal látszott, hogy nagyobb forgalomra számíthatunk idén nyáron. Főleg a vidéki wellness, valamint Balaton-parti szállodáinkban tapasztaltuk, hogy a tavaszi hónapokban már 5-10%-kal több foglalást rögzítettünk a nyári időszakra, mint tavaly

– mondta el a Portfolio-nak Kerek Péter, a szállodalánc stratégiai igazgatója, aki hozzátette, hogy a nyári hónapok forgalma valóban kiemelkedően magas lett. A vidéki szállodák kihasználtsági mutatóiban a legalacsonyabb növekedés 4,5%, míg a legmagasabb 13% volt; a fővárosi szállodák kihasználtsága pedig átlagosan 3,5-5%-kal nőtt a tavalyi évhez képest.

A hotellánc által üzemeltetett wellness és Balaton-parti szállodákban továbbra is a magyar vendégek vannak többségben (desztinációtól függően 50% és 80% között), míg Budapesten a külföldiek aránya 90% fölött alakul. Nemcsak a vendégek száma növekedett az elmúlt évhez képest, hanem az átlagos költésük is, ami azt mutatja, hogy a kihasználtságnál nagyobb arányban emelkedtek a realizált bevételek.

Forrás: MTI, portfolio.hu

 

Hasonló hírek

Aki teheti, ezt feltétlenül olvassa el! Ez a ma és a jövő technikai trendje! Osztd meg!

Géza

A Sapa a Hydro része lett

Géza

Áfa, szja – rossz hírt közölt Varga Mihály

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------