Image default
Életmód hírek

Pajzsmirigyrák: ezekre a figyelmeztető jelekre mindenképp figyelj, míg az életedbe nem kerül!

Ha a pajzsmirigydaganat diagnosztizálásra kerül, érdemes tudni, hogy a gyógyulási arány jóval magasabb, mint egyéb daganatos megbetegedések esetén. Leggyakrabban nyaki duzzanat és nyelési nehézség miatt fordulnak a betegek orvoshoz.

A következőkben megnézzük, hogy mik a betegség jellemzői, hogyan lehet kezelni és mik a legfontosabb dolgok, amiket észben kell tartani.

Pajzsmirigy daganat tünetei

A jellemző tünetek nem túl specifikusak, ezért fontos lépés a meghatározáshoz az ultrahangos vizsgálat, esetenként laborvizsgálat elvégzése is. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a nyaki duzzanat, göbösség, megnagyobbodott nyirokcsomók, nyelési nehézség, nyaki fájdalom és elhúzódó rekedtség.

Nem minden göb jelenthet daganatot

A pajzsmirigy betegségeire jellemző a göb, amely a nyak elülső részén megjelenő, szemmel látható elváltozás. A probléma okától függően ez kétféle típusú lehet: meleg és hideg.

A meleg göb a pajzsmirigy túlműködésének jele, tünetek között a szapora szívverés, izzadás, meleg tűrés csökkenése és jelentős fogyás szerepelnek. Ez általában jóindulatú. A hideg göbök viszont potenciális veszélyt jelentenek daganatos megbetegedésre.

Az, hogy egy beteg esetében milyen göbről van szó, izotópos vizsgálat során derítik ki.

A pajzsmirigydaganat típusai

Négyféle típust különböztetnek meg. A leggyakoribb, ami a rákkal diagnosztizált betegek 80%-át érinti, a papilláris. Emellett előfordulhat még medulláris, follikuláris és anaplasztikus.

A daganat terápiája

A rosszindulatú daganatot első lépésként műtéti úton eltávolítják a környező nyirokcsomókkal együtt. Ezután izotópos kezelésről is szó lehet. Az eltávolított szövet miatt szükséges hormonpótlásban részesülni, illetve rendszeres kontrollra járni az esetleges kiújulás korai felismerése miatt.

A pajzsmirigy megbetegedésire nagyon jellemző a családi halmozódás, ezért fontos számba vennünk az eshetőséget, ha a rokonaink között szerepel/szerepelt ilyen beteg.

Mindig legyünk figyelmesek a tünetek megjelenésével, gyakoriságával, előidéző tényezőkkel kapcsolatban!

Forrás: tudasfaja.com

Hasonló hírek

Hogyan legyünk kipihentek csupán négy óra alvással? – a Leonardo da Vinci módszer

Edit

A magyar hadtörténelem egyik legtragikusabb eseményére emlékeztek tegnap – videó

Géza

8 dolog, amit titokban minden férfi vonzónak talál egy nőben (Csak soha nem beszél róla)!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------