Vadászat

Norvég erdei macska

image_2014-08-14-05-54-23_53ec4f0f24a5a.jpg

Norvég erdei macska
A norvég erdei macska Norvégiából származik, norvégül Skoggat, Skaukatt, Wegrie, Norsk Skogkatt, egyéb neve még az erdei macska is.
Története: A Skandináv mitológiában és népi mondákban betöltött szerepe: a norvég erdei macskáról számos legenda, illetve népi hiedelem kering. A mitológia szerint ez a macska húzta Freyanak, a szerelem és termékenység istenn#337;jének a kocsiját, és Thor a leghatalmasabb isten sem tudta felemelni ezt az állatot. A népi mondákban valamiféle „tündér-keresztanyaként” ábrázolják, és #337; hozza a gyerekeknek az ajándékot és az édességet, méghozzá a bozontos farkára kötve. A norvég erdei macska kialakulására két magyarázat is fennmaradt. Az egyik szerint a vikingek hozták be Kis-Ázsiából, hogy a hajóikban él#337; patkányokra vadásszanak. Kés#337;bb a vikingek elvitték az Amerikai kontinensre, és ezzel el#337;segítették a Maine Coon kialakulását). A Közép-, és Észak-Európába bevándorló ázsiai törzsek hozták magukkal az angóra és egyéb keleti macskákat Skandináviába

Az erdei macskák apránként elhagyták az erd#337;t és beköltöztek a farmokra. Tenyészteni 1930-ban kezdték, a Norvég szelekciós program keretében. Több példányt is bemutattak az oslói kiállításon, majd 1972-ben hivatalosan is elismerték a fajtát. 1975-ben megalakult az els#337; norvég erdei macska fajtaklub. Az F.I.Fe 1977-ben ismerte el a fajtát. Még ebben az évben létrehozták a fajtastandardot. Az els#337; norvég erdei macskák 1979-ben kerültek Németországba, majd Európa más országaiba. A vadászok bundájukért vadászták #337;ket, ezért „macska népszámlálást” tartottak, amin mindössze 480 párt számoltak, ennek következtében védett állattá nyilvánították, 1980-ban. Franciaországba, illetve az Egyesült Királyságba 1982-ben érkezett. A fajtastandardot egy Pans Truls nev#369; macskáról mintázták. Az els#337; macskák fajtakönyvezését egy bizottság végezte, ami elment a bejelenteni kívánt macska tulajdonosához, és ha az megfelelt a fajtastandardnak, törzskönyvezték. Mára már zárt a törzskönyv, tehát nem törzskönyveznek ismeretlen alomból származó macskákat.

Megjelenése

Általános megjelenés: impozáns megjelenés#369; – a Maine Coon után a legnagyobb macska -, testtömege elérheti a 10 kg-ot is (a hímek esetében). Félhosszú bundáját a kemény skandináviai éghajlatnak köszönheti, amelyhez túlélése érdekében alkalmazkodnia kellett. Aljsz#337;rzete gyapjas, fed#337;sz#337;rzete hosszú és zsíros, télen szinte olajosan csillog. Nagy es#337;, vagy hófúvás után az állat egyszer#369;en megrázza magát – és máris szinte tökéletesen száraz.

Viselkedése: Könnyen alkalmazkodik minden helyzethez, kiegyensúlyozott nyugodt állat, azonban nem tanácsos kizárólag lakásban tartani. Impozáns megjelenése, és nagy testsúlya ellenére nem agresszív. A magatartásában valami sajátos kett#337;sség tapasztalható. A lakásban szelíd, kedves, simulékony, szereti, ha becézgetik, simogatják, mihelyt azonban kikerül a szabadba, szinte megközelíthetetlené válik. Visszaköveteli magának a régi élet szabadságát.

Fej: háromszög alakú, ugyanolyan széles, mint amilyen hosszú. Az arcorri rész az arc vonalát követi, a bajuszt#337; nem emelkedik ki. Orra közepesen hosszú. Álla er#337;s, inkább négyszögletes, mint gömböly#369;, sohasem hegyes.

Fülek: közepesen nagy, alapjánál nyitott és széles, vége enyhén lekerekített, egymástól távol állók.

Szemek: nagyok, mandula-alakúak, enyhén ferde metszés#369;ek. Minden szín elfogadott, de a zöld és az arany szín a kívánatos.

Nyak: közepesen hosszú, izmos, er#337;teljes.

Törzs: masszív, robusztus, er#337;teljesnek hat. Közepesen hosszú, mellkasa széles, gömböly#369;. Csontozata és izomzata nehéz.

Végtagok: lábai közepesen hosszúak, izmosak, er#337;s csontozatúak. A hátsó lábak hosszabbak, mint az els#337;k. Mancsa nagy, kerekded. Minden lábujj közt sz#337;rpamacsok vannak. Ujjai zártak.

Farok: hosszú, bozontos, a farok végének a nyakig kell érnie.

Sz#337;rzet: kett#337;s bunda. Sz#337;re közepesen hosszú, az aljsz#337;rzet igen hosszú, gyapjas. A sima, olajos véd#337;sz#337;rök vízleperget#337;k. A sz#337;rzet hossza nem egyenletes az egész testen: a vállakon rövidebb, a háton és a combokon egyre hosszabb.

Kondíció: figyelmes, határozott, izmos macska.
Forrás: Wikipedia
 

Hasonló hírek

Miaúú! Ez a legcukibb 50 Shades-paródia

info

Családszédelg#337; macska

info

Tüneményes videó: így gondozza beteg kutyabarátját a macska

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------