Hirmagazin.eu
Főoldal » Óvatosan a fahéjjal, mert baj lehet!
Gasztronómia, vega

Óvatosan a fahéjjal, mert baj lehet!

A téli – karácsonyi időszak egyik legkedveltebb és egyik legelterjedtebb, minden konyhában megtalálható fűszere a fahéj. Ám vannak olyan híresztelések, amelyek azt sejtetik, hogy a fahéj egészségkárosító is lehet.

Óvatosan a fahéjjal, mert baj lehet!

A fahéj (Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum verum) közismert és kedvelt fűszer, használják süteményekhez, kompótokhoz, édes levesekhez, forralt borhoz, rizses ételekhez és sok más étel ízesítéséhez. Kapható darabokban és őrölve is – természetesen itt is érvényes, hogy a frissen őröltnek jobb a zamata. A Tudatosvásárló összeállítása.

A fahéjat adó fa Kínában és Ceylon szigetén él; az ágairól lefejtett sötétbarna kérget használjuk fűszerként. A lehántolt kérget egy napig száradni hagyják, majd a külső részt eltávolítják. A megmaradt belső réteg száradás közben összetekeredik az általunk ismert fahéjtekerccsé. A boltok polcaira ebben a formában, illetve ennek őrleményeként kerül.

Kumarintartalma miatt kutatók újabban felhívták a figyelmet a fahéj egészségkárosító tulajdonságára. A kumarin természetes aromaanyag, ami néhány növényben (pl. borsmenta, levendula), s így több élelmiszerben is megtalálható – mind közül a fahéj tartalmazza a legnagyobb mennyiséget. A fahéj kumarintartalma ugyanakkor meglehetősen változó: kilója 2100-4400 mg-ot tartalmaz.

A kumarin nagyobb mennyiségben megemeli a vér a májenzim-számát, károsítja a májat, súlyosabb esetben májgyulladáshoz vezet, és a véralvadást is gátolja. Napi megengedett mennyisége testtömeg-kilogrammonként 0,1 mg, ami például egy ötvenkilós személy esetén naponta 5, egy nyolcvankilós személy esetén pedig 8 mg kumarint jelent, viszont egy 20 kg-os kisgyermek esetén mindössze 2mg fogyasztása javasolt.

A különböző élelmiszerekre vonatkozó maximális kumarintartalomról a Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-88/388 számú előírásának (Az élelmiszerekben használható aromaanyagok és az előállításukra szolgáló nyersanyagok) II. számú melléklete úgy rendelkezik, hogy kumarin az élelmiszerben kizárólag természetes tartalomként vagy a természetes nyersanyagokból készített anyagok révén lehet jelen. Az egyes élelmiszerek (és nem alkoholtartalmú italok) megengedett kumarintartalma legfeljebb 2 mg/kg, ami alól kivételt képeznek bizonyos típusú karamellás sütemények (10 mg/kg), a rágógumi (50 mg/kg) és a szeszes italok (10 mg/kg).

Tekintettel arra, hogy az adott vegyület határértékét tartalmazó – vagy azt kismértékben meghaladó – élelmiszerek folyamatosan fogyaszthatók egészségkárosodás nélkül, a határérték kismértékű túllépése nem jár egészséget veszélyeztető kockázattal. Ugyanakkor tény, hogy a kumarin egészségkárosító hatása bizonyított, ezért gyermekeknek és várandósoknak a fahéjas ételekből ajánlatos keveset fogyasztaniuk.

Egy svájci illetékes hivatal (Bundesamt für Gesundheit) korábban ugyancsak figyelmeztette a lakosságot, hogy ne vigye túlzásba a fahéjas ételek fogyasztását. A hivatal munkatársai azt javasolják, hogy gyermekek naponta 75 grammnál többet ne fogyasszanak fahéj tartalmú müzliből, süteményből, mézeskalácsból. A Foodwatch berlini székhelyű laboratórium tájékozódásul megadta egy-két általuk vizsgált élelmiszer mért kumarinértékét: müzlik 0,5-33 mg/kg, tejtermékek 0,5-4,3 mg/kg, teafüvek 91-965 mg/kg, viszont csecsemőtáplálásra készült ételeknél minden esetben 0,5 mg/kg-nál kisebb értéket mértek.

 

Hasonló hírek

Sütés nélküli sokgyümölcsös torta

Edit

Áfonyás muffin citrommal bolondítva!

Edit

Blansírozás

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------