Image default
Életmód hírek

Ötszáz éve halt meg a valaha élt legnagyobb polihisztor

1519. május 2-án halt meg Leonardo da Vinci firenzei festő, szobrász, építész és polihisztor, a reneszánsz humanista embereszményének megtestesítője.

Leonardo di ser Piero da Vinci egy falusi jegyző, Messer Piero és egy Caterina nevű parasztlány törvénytelen fiaként született a Firenze környéki Vinciben 1452. április 15-én. 1466-tól Andrea del Verrocchio festőműhelyében dolgozott, számos területen szerezett jártasságot: elsajátította a festészet, szobrászat, mintázás technikáját, látott fémöntést, bepillantást nyert a kémia rejtelmeibe, gyakorolta a bőrművességet, szőnyegkészítést, sőt zenei ismereteket is szerzett.

Leonardo da Vinci önarcképe a firenzei Uffizi képtárban (Fotó: MTI Fotó/IT) Leonardo da Vinci önarcképe a firenzei Uffizi képtárban (Fotó: MTI Fotó/IT)

Egyik első munkája egy Verrocchio-képen való közreműködés volt, a legenda szerint amikor a mester meglátta tanítványa munkáját, azt annyira tökéletesnek találta, hogy úgy döntött: ő soha többé nem fest.

Lassan teret nyert a polihisztor

Leonardo húszévesen saját műhelyt nyitott, és megszülettek első önálló alkotásai, az Arno-völgyi táj vázlatrajza, a Három királyok imádása és a Szent Jeromos. Őt bízták meg 1478-ban a városháza, a Palazzo Vecchio Szent Bernát-kápolnájában az oltárkép elkészítésével, 1481-ben a San Donato-templom főoltárképének megfestésével, de egyik művét sem fejezte be, csak vázlatokat készített.

Leonardo a festés mellett tervet készített az Arno folyó szabályozására, csatornák építésére, hadigépeket, ostromlétrákat rajzolt, szélmalomkereket tervezett hadi célokra.

Pécs, 2014. április 15. Leonardo da Vinci által tervezett repülő szerkezet a Leonardo, a reneszánsz zseni című kiállításon a pécsi Martyn Ferenc Múzeumban 2014. április 15-én. Az interaktív kiállítás két helyszínen, a Martyn Ferenc Múzeumban és a Modern Magyar Képtárban, közel 1500 négyzetméteren várja látogatóit szeptember 30-ig. MTI Fotó: Sóki TamásLeonardo da Vinci által tervezett repülő szerkezet a Leonardo, a reneszánsz zseni című kiállításon a pécsi Martyn Ferenc Múzeumban 2014. április 15-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Legendás alkotások születtek

A város ura, Lorenzo de Medici 1482-ben a két város közti béke megerősítésére Milánóba küldte a Mórnak is nevezett Lodovico Sforzához. Leonardo Milánóban festette a Sziklás Madonna című oltárképet és a Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumába Az utolsó vacsorát. A szekkó technikával készült falikép azt a drámai pillanatot örökíti meg, amikor Júdás árulására fény derül.

 

A milánói udvarban Leonardo elmélyült a katonai és műszaki tudományokban, az építészet, a folyadékok mechanikája, a ballisztika, az optika kérdéseit kutatta.

Tizenhat évig dolgozott Francesco Sforza lovas szobrán, a tervek készítése közben született többek között híres ábrázolása az emberi test tökéletes arányairól, a körbe és négyzetbe írt emberről. A művész a munkát rá jellemző módon soha nem fejezte be, csak egy hét méter magas agyagmodellel készült el. A szoborra szánt bronzból a fejedelem végül ágyút öntetett, az agyagmodellt a Milánót elfoglaló XII. Lajos francia király íjászai céllövészetre használták, így megsemmisült.

Milanó, 1964. április 24. Érdeklődők nézik Leonardo da Vinci egyik legismertebb alkotását, az Utolsó vacsora című freskót a 15. században reneszánsz stílusban épült Santa Maria delle Grazie-templomban. MTI Fotó: Bürger GertrúdÉrdeklődők nézik Leonardo da Vinci egyik legismertebb alkotását, az Utolsó vacsora című freskót a 15. században reneszánsz stílusban épült Santa Maria delle Grazie-templomban, 1964-ben (Fotó: MTI/Bürger Gertrúd)

Mérnökként, katonai építészként is működött

Leonardo a következő időszakban megfordult Mantovában, Velencében, Firenzében, majd 1500-ban Cesare Borgia szolgálatába állt mint mérnök és katonai építész. Tökéletesítette a szárazföldi és hajókra szerelhető fegyvereket, megnövelte a mozsárágyúk tüzelőerejét, új csúcsíves lövedékeket, gránátokat, ágyúkat, kőhajítókat tervezett.

VIII. Károly francia király itáliai betörése után visszatért Firenzébe, ahol megkapta élete legnagyobb megbízatását: a Palazzo Vecchióban a firenzei győzelemmel végződött Anghiari csatát kellett megörökítenie a tanácsterem falán. A terem másik felén a Cascinai csata megfestésére Michelangelót kérték fel, de egyik zseni sem készült el a munkával.

Mona Lisa mindennek az összefoglalása

Leonardo ekkor festette leghíresebb képét, a világ egyik legismertebb remekművét, a Mona Lisát (La Gioconda), akinek talányos mosolyát évszázadok óta igyekeznek megfejteni. Az 1503-1505 körül festett kép Leonardo szinte egyetlen teljesen befejezett képe, amelyben összegezte mindazokat a festői eszközöket, amelyet az emberi arc, a fény és árnyék kezelése, valamint a táj ábrázolása terén megfigyelései során írásban és rajzban rögzített.

Athén, 2018. december 3. Látogató a Leonardo da Vinci halálának közelgő 500. évfordulója alkalmából nyílt Leonardo Da Vinci - 500 Years of Genius című kiállításon Athénban 2018. december 2-án. A nagyszabású digitális művészeti kiállításon videoprojektoros vetítéssel, térbeli hangosítás mellett mutatják be a polihisztor Da Vinci életét, találmányait és művészeti alkotásait. A különleges élményt és látványt multimédiás eszközök biztosítják a tárlaton. MTI/EPA/ANA-MPA/Szimela Pancarci(Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Szimela Pancarci)

Ezzel le is zárult nagy alkotásainak korszaka. Életének hátralevő részét a nyugtalan vándorlás és egy utolsó nekilendülés jellemezte a tudomány, elsősorban az anatómiai kutatások területén. A francia király, I. Ferenc szolgálatába lépett mint udvari festő és építész.

A király nagylelkűen támogatta és az ambois-i kastélya melletti Cloux (mai nevén Clos Lucé) kastélyát bocsátotta rendelkezésére. Leonardo életének utolsó három évében csak tanítványa, Francesco Melzi maradt mellette, aki megmentette mestere életművét a pusztulástól. A reneszánsz egyik legnagyobb lángelméje 67 éves korában cloux-i kastélyában halt meg.

Emlékévet hirdettek a tiszteletére

Halálának 500. évfordulója alkalmából Olaszország emlékévet hirdetett, kiállításokkal, digitális programokkal, bélyegekkel és többek között egy Leonardo-festménnyel díszített kéteurós érme kibocsátásával ünneplik a reneszánsz mestert.

Május 2-án szülőfalujában első ízben állítják ki a neki tulajdonított hajfürtöt. Magyarországon az augusztus végéig nyitva tartó Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni című budapesti kiállítással és a május 9-én a mozikba kerülő A művészet templomai – Leonardo 500 című ismeretterjesztő filmmel tisztelegnek az emléke előtt. Az évforduló kiemelt eseménye lesz az ősszel Párizsban nyíló nagyszabású Leonardo-kiállítás, amelyről a Mona Lisát is őrző Louvre még nem árult el részleteket.

 

mti

Hasonló hírek

A férj rájött, hogy megcsalja a felesége, ezért brutális ajándékkal lepte meg őt

info

Meghalt Szita Bence utolsó gyilkosa is

Géza

A szakállak igazi baktériumtenyészetek

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------