Hirmagazin.eu
Főoldal » Ötszáz éve halt meg a valaha élt legnagyobb polihisztor
Életmód hírek

Ötszáz éve halt meg a valaha élt legnagyobb polihisztor

1519. május 2-án halt meg Leonardo da Vinci firenzei festő, szobrász, építész és polihisztor, a reneszánsz humanista embereszményének megtestesítője.

Leonardo di ser Piero da Vinci egy falusi jegyző, Messer Piero és egy Caterina nevű parasztlány törvénytelen fiaként született a Firenze környéki Vinciben 1452. április 15-én. 1466-tól Andrea del Verrocchio festőműhelyében dolgozott, számos területen szerezett jártasságot: elsajátította a festészet, szobrászat, mintázás technikáját, látott fémöntést, bepillantást nyert a kémia rejtelmeibe, gyakorolta a bőrművességet, szőnyegkészítést, sőt zenei ismereteket is szerzett.

Leonardo da Vinci önarcképe a firenzei Uffizi képtárban (Fotó: MTI Fotó/IT) Leonardo da Vinci önarcképe a firenzei Uffizi képtárban (Fotó: MTI Fotó/IT)

Egyik első munkája egy Verrocchio-képen való közreműködés volt, a legenda szerint amikor a mester meglátta tanítványa munkáját, azt annyira tökéletesnek találta, hogy úgy döntött: ő soha többé nem fest.

Lassan teret nyert a polihisztor

Leonardo húszévesen saját műhelyt nyitott, és megszülettek első önálló alkotásai, az Arno-völgyi táj vázlatrajza, a Három királyok imádása és a Szent Jeromos. Őt bízták meg 1478-ban a városháza, a Palazzo Vecchio Szent Bernát-kápolnájában az oltárkép elkészítésével, 1481-ben a San Donato-templom főoltárképének megfestésével, de egyik művét sem fejezte be, csak vázlatokat készített.

Leonardo a festés mellett tervet készített az Arno folyó szabályozására, csatornák építésére, hadigépeket, ostromlétrákat rajzolt, szélmalomkereket tervezett hadi célokra.

Pécs, 2014. április 15. Leonardo da Vinci által tervezett repülő szerkezet a Leonardo, a reneszánsz zseni című kiállításon a pécsi Martyn Ferenc Múzeumban 2014. április 15-én. Az interaktív kiállítás két helyszínen, a Martyn Ferenc Múzeumban és a Modern Magyar Képtárban, közel 1500 négyzetméteren várja látogatóit szeptember 30-ig. MTI Fotó: Sóki TamásLeonardo da Vinci által tervezett repülő szerkezet a Leonardo, a reneszánsz zseni című kiállításon a pécsi Martyn Ferenc Múzeumban 2014. április 15-én (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Legendás alkotások születtek

A város ura, Lorenzo de Medici 1482-ben a két város közti béke megerősítésére Milánóba küldte a Mórnak is nevezett Lodovico Sforzához. Leonardo Milánóban festette a Sziklás Madonna című oltárképet és a Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumába Az utolsó vacsorát. A szekkó technikával készült falikép azt a drámai pillanatot örökíti meg, amikor Júdás árulására fény derül.

 

A milánói udvarban Leonardo elmélyült a katonai és műszaki tudományokban, az építészet, a folyadékok mechanikája, a ballisztika, az optika kérdéseit kutatta.

Tizenhat évig dolgozott Francesco Sforza lovas szobrán, a tervek készítése közben született többek között híres ábrázolása az emberi test tökéletes arányairól, a körbe és négyzetbe írt emberről. A művész a munkát rá jellemző módon soha nem fejezte be, csak egy hét méter magas agyagmodellel készült el. A szoborra szánt bronzból a fejedelem végül ágyút öntetett, az agyagmodellt a Milánót elfoglaló XII. Lajos francia király íjászai céllövészetre használták, így megsemmisült.

Milanó, 1964. április 24. Érdeklődők nézik Leonardo da Vinci egyik legismertebb alkotását, az Utolsó vacsora című freskót a 15. században reneszánsz stílusban épült Santa Maria delle Grazie-templomban. MTI Fotó: Bürger GertrúdÉrdeklődők nézik Leonardo da Vinci egyik legismertebb alkotását, az Utolsó vacsora című freskót a 15. században reneszánsz stílusban épült Santa Maria delle Grazie-templomban, 1964-ben (Fotó: MTI/Bürger Gertrúd)

Mérnökként, katonai építészként is működött

Leonardo a következő időszakban megfordult Mantovában, Velencében, Firenzében, majd 1500-ban Cesare Borgia szolgálatába állt mint mérnök és katonai építész. Tökéletesítette a szárazföldi és hajókra szerelhető fegyvereket, megnövelte a mozsárágyúk tüzelőerejét, új csúcsíves lövedékeket, gránátokat, ágyúkat, kőhajítókat tervezett.

VIII. Károly francia király itáliai betörése után visszatért Firenzébe, ahol megkapta élete legnagyobb megbízatását: a Palazzo Vecchióban a firenzei győzelemmel végződött Anghiari csatát kellett megörökítenie a tanácsterem falán. A terem másik felén a Cascinai csata megfestésére Michelangelót kérték fel, de egyik zseni sem készült el a munkával.

Mona Lisa mindennek az összefoglalása

Leonardo ekkor festette leghíresebb képét, a világ egyik legismertebb remekművét, a Mona Lisát (La Gioconda), akinek talányos mosolyát évszázadok óta igyekeznek megfejteni. Az 1503-1505 körül festett kép Leonardo szinte egyetlen teljesen befejezett képe, amelyben összegezte mindazokat a festői eszközöket, amelyet az emberi arc, a fény és árnyék kezelése, valamint a táj ábrázolása terén megfigyelései során írásban és rajzban rögzített.

Athén, 2018. december 3. Látogató a Leonardo da Vinci halálának közelgő 500. évfordulója alkalmából nyílt Leonardo Da Vinci - 500 Years of Genius című kiállításon Athénban 2018. december 2-án. A nagyszabású digitális művészeti kiállításon videoprojektoros vetítéssel, térbeli hangosítás mellett mutatják be a polihisztor Da Vinci életét, találmányait és művészeti alkotásait. A különleges élményt és látványt multimédiás eszközök biztosítják a tárlaton. MTI/EPA/ANA-MPA/Szimela Pancarci(Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Szimela Pancarci)

Ezzel le is zárult nagy alkotásainak korszaka. Életének hátralevő részét a nyugtalan vándorlás és egy utolsó nekilendülés jellemezte a tudomány, elsősorban az anatómiai kutatások területén. A francia király, I. Ferenc szolgálatába lépett mint udvari festő és építész.

A király nagylelkűen támogatta és az ambois-i kastélya melletti Cloux (mai nevén Clos Lucé) kastélyát bocsátotta rendelkezésére. Leonardo életének utolsó három évében csak tanítványa, Francesco Melzi maradt mellette, aki megmentette mestere életművét a pusztulástól. A reneszánsz egyik legnagyobb lángelméje 67 éves korában cloux-i kastélyában halt meg.

Emlékévet hirdettek a tiszteletére

Halálának 500. évfordulója alkalmából Olaszország emlékévet hirdetett, kiállításokkal, digitális programokkal, bélyegekkel és többek között egy Leonardo-festménnyel díszített kéteurós érme kibocsátásával ünneplik a reneszánsz mestert.

Május 2-án szülőfalujában első ízben állítják ki a neki tulajdonított hajfürtöt. Magyarországon az augusztus végéig nyitva tartó Leonardo da Vinci: Művész – Feltaláló – Zseni című budapesti kiállítással és a május 9-én a mozikba kerülő A művészet templomai – Leonardo 500 című ismeretterjesztő filmmel tisztelegnek az emléke előtt. Az évforduló kiemelt eseménye lesz az ősszel Párizsban nyíló nagyszabású Leonardo-kiállítás, amelyről a Mona Lisát is őrző Louvre még nem árult el részleteket.

 

mti

Hasonló hírek

A válogatóval elkezdődött a Magyarország Szépe verseny – videó

Géza

Nem betegség, csupán hiány

Mazsi

Ennyit kellene aludnod az életkorod szerint, egyébként ezek a betegségek fognak leverni!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------