Főoldal » Öt tuti tipp a nyilvános WC helyes használatához
Egészség - betegség

Öt tuti tipp a nyilvános WC helyes használatához

Guggoljunk fölé, vagy takarjuk le, és üljünk rá? Mit tehetsz, ha egy plázában vagy az utcán kell WC-re menned, de nem szeretnél fertőzést összeszedni?

Könnyed kikapcsolódásnak indult

A gyerekek a nagymamánál aludtak, volt egy szabad esténk a férjemmel – meséli Sára. – Régen jártunk moziban, ezért kinéztünk egy jó vígjátékot. Aznap felhagytunk a diétával, vettünk egy hatalmas zacskó popcornt, és egy két literes üdítőt. A sós kukorica mellé gyorsan fogyott a folyadék, észrevétlenül megittam az utolsó cseppig. A film felénél már éreztem, hogy pisilnem kell, így muszáj volt használnom a mozi mosdóját. Nem szeretem a nyilvános vécéket, és most sem ért pozitív csalódás, mert borzalmas állapotok uralkodtak. A szagoktól felkavarodott a gyomrom, ezért gyorsan túl akartam esni az egészen, így a nagy sietségben a pisilés előtt kezet se mostam. És persze ki volt fogyva a WC-papír, a táskámban meg csak egy ősrégi, gyűrött zsepit találtam, de mivel nem volt más választásom, jobb híján kénytelen voltam azt használni.

Fájdalmas napok a nyilvános WC után

Bár a film végét még elcsíptem, súlyos árat fizettem a sietségemért: hólyaghurutom lett. Mire hazaértünk, már egyre gyakrabban kellett pisilnem, ám hiába rohangáltam a vécére mégsem tudtam megkönnyebbülni. A kellemetlen feszítő, égő érzés ellenére sem tudtam egyetlen csepp vizeletet sem kipréselni magamból. Alhasi görcseim miatt pokoli éjszakám volt – emlékszik vissza Sára. – Másnap a barátnőm javaslatára átszaladtam a patikába, és megvettem a recept nélkül kapható Urzinol tablettát. Ez a hagyományos növényi gyógyszer a húgyúti betegségek gyógyítására évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. A medveszőlőlevél gyulladáscsökkentő, antibakteriális és enyhe vizelethajtó hatású, mérsékelni tudja a húgyúti fertőzések kezdeti tüneteitAz Urzinol szerencsére segített, a panaszaim gyorsan enyhültek. Most már tudom, hogy bármennyire sietek is, mindig oda kell figyelnem a személyes higiéniámra, hiszen a bacik bármikor támadhatnak!

Ezek a szabályok segíthetnek a fertőzést elkerülni

  1.  Moss kezet! Ne csak WC-használat után, hanem előtte is. A kezed mindig legyen tiszta, amikor hozzáérsz az intim területeidhez, hiszen akár milliónyi kórokozót is magadra kenhetsz!
  2.  Ne nyúlj a kilincshez! A vécékilincsen rengeteg a kórokozó, lehetőleg csak papír zsebkendővel fogd meg.
  3.  Takard le a deszkát! A WC-deszka valóságos baktériumtenyészet, semmiképpen se ülj rá. Ha nem bírod a guggolást, és mindenképpen rá kell ülnöd, akkor takard valamivel. Tarts például a táskádban ülőke beborítására szolgáló védőpapírt, amit bármelyik drogériában megvásárolhatsz, az ilyesmi könnyedén elfér egy „feneketlen” női táska mélyén!
  4.  Válogasd meg a papírt! Ne, használd a szabadon lengedező WC papírt, mert már kórokozók tapadhattak meg rajta, ilyen esetekben inkább vedd elő a táskádból a papír zsebkendőt. A zárt rendszerű WC-papír-adagolótól nem kell tartanod, nyugodt szívvel használhatod, de az első lapot a biztonság kedvéért inkább dobd ki.
  5.  Helyes irányban törölj! Figyelj oda, hogy pisilés után hogyan használod a papírt: a mozdulat mindig elölről hátrafelé, a végbél irányába mutasson. A hüvelyfertőzések jelentős részéért, illetve a hólyaghurutért gyakran a test saját baktériumai a felelősek. A végbél és a gát tájékán könnyen fordulhatnak elő kórokozó mikroorganizmusok, ezért vigyázz, ne sodord azokat a hüvely vagy a húgycsőnyílás közelébe.

nlc

Hasonló hírek

Mitől alakulhat ki pattanás a fülben? Súlyos zavart jelezhet, jobb komolyan venni!

Mazsi

Kikezelte súlyos cukorbetegségét és nagyon lefogyott: Ezt itta!

Mazsi

Jön a tél, a megfázás, és itt a gyógyír – a megfázást leghatékonyabban gyógyító hagymatea

Géza