Hirmagazin.eu
Főoldal » Öt százalékra csökken a lakásépítés áfája
Gazdaság Hazai ingatlanpiac

Öt százalékra csökken a lakásépítés áfája

forrás: MTI/M1

Hétfőn a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely alapján a következő négy évben a lakásépítés áfája 27-ről 5 százalékra csökken – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz kongresszusán.

Az újraválasztott pártelnök beszédében elmondta, a következő években a polgári berendezkedésért fognak dolgozni. Ennek fontos része a magyar családok támogatása, mert nélkülük nincs erős és sikeres ország. A cél, hogy minden család feje felett legyen saját fedél, ezért javasolják a lakásépítési áfa csökkentését is – közölte.

Orbán Viktor a célok között említette a teljes foglalkoztatottságot, valamint a nemzeti ipar fejlesztését, a magyar gazdák földhöz juttatását és a bürokrácia visszanyesését. Ezekből születik meg a következő néhány százezer munkahely – jelezte.

Visszatekintés

2011-ben vezette be újra a szocpolt a Fidesz. Két évvel azután, hogy a szocialista kormány megszüntette azt. Az otthonteremtési támogatással akkor akár két és fél millió forint, vissza nem térítendő támogatáshoz is juthattak a családok, sőt emellett egy állami kamattámogatású forinthitel programot is indított a kormány, vagyis az állam segített a felvett lakáskölcsön törlesztésében. Egy évre rá már 4 ezer család tudott így otthont teremteni.

Clipboard11269-1024x576

2015 júliusától a CSOK, vagyis a családi otthonteremtési kedvezmény váltotta fel a szocpolt. A támogatást kibővítették, így az már nem csak új, hanem használt ingatlan megvásárlásához is igényelhető, de akár lakásbővítésre is felhasználható. A vissza nem térítendő állami támogatás minimum fél millió, legfeljebb 3 millió 250 ezer forint lehet a gyermekek számától, a lakás nagyságától és attól függően, hogy az ingatlan mennyire energiatakarékos.

Öt százalékra csökken a lakásépítés áfája
MTI Fotó: Varga György

Négy év alatt kevesebb, mint az ötödére, 27-ről 5 százalékra csökkentené a Fidesz a lakásépítés áfáját. Ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a párt kongresszusán. Úgy fogalmazott: azt szeretnék, ha minden magyar család saját otthonhoz jutna, ezért már hétfőn a parlament elé kerül a javaslatuk. „Minden magyar családnak lehessen saját otthona, amely a saját tulajdona, ezért a holnapi napon benyújtjuk a tisztelt Ház elé azt a javaslatot miszerint a következő négy évben a lakásépítés áfáját 27 százalékról 5 százalékra csökkentjük. Az uniós szabályokkal összhangban” – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor hozzátette: a következő években a polgári berendezkedésért fognak dolgozni. Ennek fontos része a magyar családok támogatása, mert „nélkülük nincs erős és sikeres ország”.

Nem ez az első otthonteremtést segítő programja a Fidesznek

Még 2000-ben adtak először állami kamattámogatást a lakáshitelekhez, amivel akkor százezrek jutottak saját otthonhoz. A kormányváltás után, a gazdasági válság és a Nemzetközi Valutaalaptól felvett hitel miatt, viszont folyamatosan koptak ki a támogatások a rendszerből, míg a szocpolt is felfüggesztették. Szakértők szerint emiatt is kényszerültek sokan devizahitelt felvenni.

Az otthonteremtési programot még az első Orbán-kormány vezette be 2000-ben. Ennek része volt, hogy lakáshitelhez kedvező, állami kamattámogatással juthattak hozzá a családok. Felmérések szerint ezeknek a lépéseknek is köszönhető, hogy három év alatt 50 százalékkal nőtt az újonnan épített lakások száma, és többszázezer család tudott saját otthont teremteni.

A 2002-es választási kampányban Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnökjelöltje az Orbán Viktorral tartott vitában folytatnivaló dolognak nevezte az otthonteremtési programot, sőt, annak kibővítését ígérte, de másfél évvel később, 2003-ban Medgyessy Péter miniszterelnökként már azt mondta: a lakásépítés támogatására a kormánynak nincs elég fedezete.

A szocialista miniszterelnök akkor úgy fogalmazott: csak külföldi hitelből tudnák finanszírozni a lakáshitelezés kedvezményeit. A kormány akkori döntése szerint megemelték a lakásépítéshez felvehető hitelek kamatait és szűkítették a kedvezményezettek körét.

2008-ban a gazdasági válság kirobbanását követően Magyarország a Gyurcsány-kormány idején az elsők között kényszerült arra, hogy nagyjából 3700 milliárd forintnak megfelelő hitelt kérjen a Nemzetközi Valutaalaptól, cserébe újabb megszorításokat kellett bevezetni.

2009-ben már Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt jelentette be az újabb megszorításokat, amelyek az otthonteremetést is érintették. Az április közepén hivatalba lépett kormány felfüggesztette a lakástámogatási rendszert, vagyis eltörölték a szocpolt. Ez addig – számítások szerint – évente csaknem 100 ezer embernek segített lakáshoz jutni.

Szakértők szerint az otthonteremtési program kedvezményeinek folyamatos szűkítése, az egyre kedvezőtlenebb forinthitelek is hozzájárultak ahhoz, hogy a háztartások tömegesen vették fel az akkor alacsony kamattal kecsegtető devizahiteleket. A következő években azonban olyan mértékben növekedtek meg a törlesztő részletek, hogy családok százezreinek otthona került veszélybe, mert nem tudták fizetni a felvett kölcsönt.

 

Hasonló hírek

Elriasztja a turistákat a migránsválság

Edit

Hárommilliárdos fejlesztés Szolnokon

Géza

Nem sok van hátra, és szinte mindent jelenteni kell majd

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!