Image default
Csillagászat, űrkutatás

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással a Szojuz űrkabin

Sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással vasárnap nulla óra 48 perckor az első Holdra szállás 50. évfordulója tiszteletéből feljuttatott orosz űrkabin.

Bajkonur, 2019. július 20.
A Szojuz MSz-13 ûrhajó elhagyja a kilövõállást a kazahsztáni Bajkonur orosz ûrközpontjában 2019. július 20-án. Az ûrhajóval a 60-61-es expedíció tagjai, Andrew Morgan, a NASA amerikai, Luca Parmitano, az ESA olasz és Alekszandr Szkvorcov, a Roszkozmosz orosz ûrhajósa utaznak a Föld körül keringõ Nemzetközi Ûrállomásra.
MTI/AP/Dmitrij Loveckij

Az első Holdra szállás 50. évfordulója tiszteletéből feljuttatott orosz űrkabin vasárnap nulla óra 48 perckor sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással – tájékoztatott a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal.

Közölték, az utazás igen gyors volt: a bajkonuri űrközpontból mindössze 6 óra 20 percbe telt célhoz érni. A Szojuz kabin három űrhajóst vitt az állomásra, egy amerikait, egy oroszt és egy olaszt, hogy csatlakozzanak a március óta fent levő orosz és két amerikai kollégájukhoz.

Bajkonur, 2019. július 20. Fotóriporterek fényképezik a Szojuz MSz-13 űrhajó fellövését a kazahsztáni Bajkonur orosz űrközpontjában 2019. július 20-án. Az űrhajóval a 60-61-es expedíció tagjai, Andrew Morgan, a NASA amerikai, Luca Parmitano, az ESA olasz és Alekszandr Szkvorcov, a Roszkozmosz orosz űrhajósa utaznak a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomásra. MTI/EPA/Jurij KocsetkovMint ismeretes, a sikeres bajkonúri kilövés után szombaton állt Föld körüli pályára, pontosan ötven évvel az első sikeres Holdra szállás után Szojuz MSZ-13 orosz űrhajó, három űrhajóssal a fedélzetén.

A Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal arról tájékoztatott: az ISS-en háromfős csapat teljesít szolgálatot, Nick Hague és Christina Koch amerikai és Alekszej Ovcsinin orosz űrhajósok, hozzájuk csatlakozik várhatóan néhány órán belül az amerikai Andrew Morgan, az orosz Alekszandr Szkvorcov és az olasz Luca Parmitano.

Szkvorcovnak ez a harmadik, Parmitanónak pedig a második űrutazása, Morgannek ez az első útja.

Ötven évvel ezelőtt, 1969 július 20-án szállt először ember a Holdra.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Megérkezett második kínai állomására a Solar Impulse 2.

info

Sikeresen visszatért a Földre a Dragon

Géza

Lehet kilencedik bolygó a Naprendszerben

info