Hirmagazin.eu
Főoldal » Összehangolt, szervezett akció zajlik a Balkánon
Külföld

Összehangolt, szervezett akció zajlik a Balkánon

Nem javul a helyzet a Balkánon, mintegy hetvenezer migráns van az útvonalon, többségük a bosnyák határnál várakozik és Ausztria, Magyarország felé tart.

A migránsok továbbra is blokád alatt tartják a bosnyák–horvát határt. A türelmük pedig egyre fogy, hétfőn arról beszéltek az M1-nek, hogy ha kell, a végsőkig kitartanak, és akár az is előfordulhat, hogy ismét összetűznek a rendőrökkel. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en azt mondta: világos, hogy ami a Balkánon zajlik, az egy összehangolt, szervezett akció.

A boszniai Velika Kladusánal például több mint százan követelik, nyissák meg előttük a határt, hogy folytathassák útjukat az Európai Unió felé. A szerdai áttörési kísérlet után a migránsok sátortábort építettek, ezután pedig ülősztrájkba kezdtek, többen a szájukat is leragasztották, és azzal fenyegetőztek, hogy nem esznek és isznak addig, amíg nem engedik őket tovább.

A hatóságok nem engednek a követeléseiknek, és a határőrizetet is jobban megerősítették – tájékoztatott az M1 helyszíni tudósítója. Elmondta, nagyobb erőt állomásoztat a rendőrség, az eddigi pár fős kirendeltség helyett most a nap 24 órájában 80 fő teljesít határőrizeti szolgálatot, vízágyúkkal, kordonokkal és védőfelszerelésekkel védik a határt.

A feszültség egyre nagyobb

A feszültség egyre nagyobb, Velika Kladusaban vasárnap több mint ezren vonultak utcára, hogy a migációs helyzet miatt tiltakozzanak. A tiltakozók közül többen a közbiztonság romlását hangsúlyozták. Sokan arról is beszéltek, hogy este 8 óra után már nem mernek az utcára menni, a migránsok ugyanis szinte birtokukba vették a várost.

A helyzet Bihácson is hasonló. Itt a bűncselekmények száma is egyre nő. Az elmúlt napokban elfogtak egy illegális bevándorlót, akit öt ember meggyilkolásával gyanúsítanak. A helyi sajtónak adott interjúban a kanton rendőrfőnöke arról beszélt, a migráns valószínűleg a balkáni útvonalon érkezett Boszniába, a bűncselekményeket pedig Macedóniában követhette el.

Fokozottan védik a magyar határt

„Jelenleg 60 ezernél is több migráns van a Balkánon” – közölte Németh Szilárd államtitkár, aki elmondta, a magyar határt ezért fokozottan védik a hatóságok. Hozzátette, szükség esetén 24 órán belül 1200 katona, 72 órán belül pedig újabb 1200 katona rendelhető a déli határszakaszra. A műszaki és a jogi határzár, valamint az élőerős védelem pedig meg fogja védeni az embereket és az ország szuverenitását.

A hetvenezres létszámhoz hozzáadható a görögországi menekültek száma is – mondta Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, nyilván egy ekkora létszám nem fog átlépni Boszniából, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy óriási nyomás nehezedik az országra.

Kezelhetetlenné válhat a helyzet

Mint mondta, jelenleg Boszniánál – Albániát és Montenegrót is beleértve – 20 ezer fős tömeg várakozik, Szerbiában 3–4 ezer fő tartózkodik, Bihácson pedig 3–5 ezer fő között van a menekültek száma, melyet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a bosnyák rendőrség is megerősített.

A szakértő szerint ugyanakkor egyfajta szervezettség alakult ki a migránsok között, már szóvivőjük is van, aki közvetíti a követeléseiket és elvárásaikat az Európai Unió felé.

A Horvátország határánál várakozó néhány száz emberrel kapcsolatban elmondta, félő, hogy előbb-utóbb kezelhetetlenné válik a helyzet. Horvátország ugyanis kijelentette, csak azokat hajlandó beengedni, akiknek vannak hivatalos és érvényes dokumentumai, és rendelkeznek vízummal – tette hozzá Kis Benedek József a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Megjegyezte, előfordulhat, hogy a szóban forgó illegális bevándorlók összefognak és erőszakos cselekedetekhez folyamodnak, hogy átjussanak a horvát határon, és elinduljanak Szlovénia és Ausztria felé.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió, M1

Hasonló hírek

Százezrek ünneplik az “ezüstjubileumot” Németországban

Edit

Észak-Korea rakétatámadással fenyegetőzik (+Videók)

info

Hanaui mészárlás: zuhan a szélsőjobb népszerűsége

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------