Főoldal » Összehangolt, szervezett akció zajlik a Balkánon
Külföld

Összehangolt, szervezett akció zajlik a Balkánon

Nem javul a helyzet a Balkánon, mintegy hetvenezer migráns van az útvonalon, többségük a bosnyák határnál várakozik és Ausztria, Magyarország felé tart.

A migránsok továbbra is blokád alatt tartják a bosnyák–horvát határt. A türelmük pedig egyre fogy, hétfőn arról beszéltek az M1-nek, hogy ha kell, a végsőkig kitartanak, és akár az is előfordulhat, hogy ismét összetűznek a rendőrökkel. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en azt mondta: világos, hogy ami a Balkánon zajlik, az egy összehangolt, szervezett akció.

A boszniai Velika Kladusánal például több mint százan követelik, nyissák meg előttük a határt, hogy folytathassák útjukat az Európai Unió felé. A szerdai áttörési kísérlet után a migránsok sátortábort építettek, ezután pedig ülősztrájkba kezdtek, többen a szájukat is leragasztották, és azzal fenyegetőztek, hogy nem esznek és isznak addig, amíg nem engedik őket tovább.

A hatóságok nem engednek a követeléseiknek, és a határőrizetet is jobban megerősítették – tájékoztatott az M1 helyszíni tudósítója. Elmondta, nagyobb erőt állomásoztat a rendőrség, az eddigi pár fős kirendeltség helyett most a nap 24 órájában 80 fő teljesít határőrizeti szolgálatot, vízágyúkkal, kordonokkal és védőfelszerelésekkel védik a határt.

A feszültség egyre nagyobb

A feszültség egyre nagyobb, Velika Kladusaban vasárnap több mint ezren vonultak utcára, hogy a migációs helyzet miatt tiltakozzanak. A tiltakozók közül többen a közbiztonság romlását hangsúlyozták. Sokan arról is beszéltek, hogy este 8 óra után már nem mernek az utcára menni, a migránsok ugyanis szinte birtokukba vették a várost.

A helyzet Bihácson is hasonló. Itt a bűncselekmények száma is egyre nő. Az elmúlt napokban elfogtak egy illegális bevándorlót, akit öt ember meggyilkolásával gyanúsítanak. A helyi sajtónak adott interjúban a kanton rendőrfőnöke arról beszélt, a migráns valószínűleg a balkáni útvonalon érkezett Boszniába, a bűncselekményeket pedig Macedóniában követhette el.

Fokozottan védik a magyar határt

„Jelenleg 60 ezernél is több migráns van a Balkánon” – közölte Németh Szilárd államtitkár, aki elmondta, a magyar határt ezért fokozottan védik a hatóságok. Hozzátette, szükség esetén 24 órán belül 1200 katona, 72 órán belül pedig újabb 1200 katona rendelhető a déli határszakaszra. A műszaki és a jogi határzár, valamint az élőerős védelem pedig meg fogja védeni az embereket és az ország szuverenitását.

A hetvenezres létszámhoz hozzáadható a görögországi menekültek száma is – mondta Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, nyilván egy ekkora létszám nem fog átlépni Boszniából, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy óriási nyomás nehezedik az országra.

Kezelhetetlenné válhat a helyzet

Mint mondta, jelenleg Boszniánál – Albániát és Montenegrót is beleértve – 20 ezer fős tömeg várakozik, Szerbiában 3–4 ezer fő tartózkodik, Bihácson pedig 3–5 ezer fő között van a menekültek száma, melyet az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és a bosnyák rendőrség is megerősített.

A szakértő szerint ugyanakkor egyfajta szervezettség alakult ki a migránsok között, már szóvivőjük is van, aki közvetíti a követeléseiket és elvárásaikat az Európai Unió felé.

A Horvátország határánál várakozó néhány száz emberrel kapcsolatban elmondta, félő, hogy előbb-utóbb kezelhetetlenné válik a helyzet. Horvátország ugyanis kijelentette, csak azokat hajlandó beengedni, akiknek vannak hivatalos és érvényes dokumentumai, és rendelkeznek vízummal – tette hozzá Kis Benedek József a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Megjegyezte, előfordulhat, hogy a szóban forgó illegális bevándorlók összefognak és erőszakos cselekedetekhez folyamodnak, hogy átjussanak a horvát határon, és elinduljanak Szlovénia és Ausztria felé.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió, M1

Hasonló hírek

A CIA igazgatója Törökországba utazott

Géza

Weber: az Európai Néppárt nem működik együtt szélsőséges pártokkal

Géza

A hadsereg is megdöbbent: egy ufó repült át a légi parádén

Mazsi