Image default
Művészet

Oscarra jelölték Enyedi Ildikó filmjét (Olvasd el és nézd meg!)

Bekerült a legjobb öt közé a legjobb idegen nyelvű alkotások mezőnyében Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje a szűkített kilences listáról.

 

A 18 év után új mozifilmmel visszatérő Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása tavaly elnyerte a Berlinale fődíját, az Arany Medvét, sőt a filmkritikusok nemzetközi szövetsége (FIPRESCI) rangos díját, az ökumenikus zsűri és a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének díját is.

Berlin, 2017. február 10.
A szervezõk által közreadott képen egy jelenet Enyedi Ildikó rendező Testről és lélekről című filmjéből, amelynek világpremierjét a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon tartották 2017. február 10-én. Az alkotást az esemény versenyprogramjában vetítették. (MTI/EPA/Berlinale)

Majd – első magyar filmként és első nőként – Enyedi Ildikó kapta a sydney-i filmfesztivál fődíját. Herbai Mátét, a világ legjelentősebb operatőri fesztiválja, a Camerimage zsűrije tüntette ki a fődíjjal. Az Európai Filmakadémia tagjai a Testről és lélekről főszerepében nyújtott alakításáért Borbély Alexandrát díjazták a legjobb színésznőt illető elismeréssel.

 

Herbai Máté operatőr a forgatáson az egykori Szabolcs utcai kórház területén Budapesten 2015. június 4-én (MTI-fotó: Kallos Bea)

A filmalap támogatással készült Testről és lélekrőlt a filmforgalmazók már 91 országra vásárolták meg, az amerikai forgalmazási jogokat a Netflix szerezte meg és a magyar filmet február 2-án tűzi műsorra.

Enyedi Ildikó filmrendező Muhi András producerrel beszélget Testről és lélekről című filmjének forgatásán az egykori Szabolcs utcai kórház területén Budapesten 2015 nyarán (MTI-fotó: Kallos Bea)

Enyedi Ildikó filmje az Inforg-M&M Film gyártásában készült, producerei Mécs Mónika, Muhi András és Mesterházy Ernő.

Enyedi Ildikó és a Sanyi szerepét alakító Nagy Ervin (MTI-fotó: Kallos Bea)

A Testről és lélekről a rangos szakmai elismerések mellett a közönség körében is nagy siker: a magyar mozikban márciusban mutatta be a Mozinet, azóta már csaknem százezren váltottak rá jegyet és nemrég DVD-n is megjelent.

MTI-fotó: Kallos Bea

A díjátadót a phjongcshangi téli olimpia miatt a szokásos február helyett ezúttal március 4-én tartják Los Angelesben.

Herbai Máté operatőr, Enyedi Ildikó filmrendező és az Endre szerepét alakító Morcsányi Géza a Testről és lélekről forgatásán (MTI-fotó: Kallos Bea)

Az amerikai filmművészet legrangosabb elismeréseit 90. alkalommal adják át.

KÉPGALÉRIA:

Az Endre szerepét alakító Morcsányi Géza (MTI-fotó: Kallos Bea)

 

Enyedi Ildikó filmrendező instruálja az Endre szerepét alakító Morcsányi Gézát és a Mária szerepét alakító Borbély Alexandrát (MTI-fotó: Kallos Bea)

 

Enyedi Ildikó és a Mária szerepét alakító Borbély Alexandra az egykori Szabolcs utcai kórház területén, a film egyik forgatási napján (MTI-fotó: Kallos Bea)

 

Borbély Alexandra és Herbai Máté operatőr (MTI-fotó: Kallos Bea)

 

MTI-fotó: Kallos Bea

 

Borbély Alexandra színész kezében a legjobb női főszereplőnek járó elismeréssel az Európai Filmdíjak átadási ünnepségén Berlinben 2017. december 9-én. Borbély Enyedi Ildikónak a Testről és lélekről című filmjében nyújtott alakításáért kapta az elismerést (MTI/EPA/Hayoung Jeon)

 

Enyedi Ildikó rendező a legjobb filmnek járó Arany Medve díjjal a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén 2017. február 18-án. Enyedi a Testről és lélekről című alkotásáért részesült az elismerésben (MTI/EPA/Clemens Bilan)

 

Dieter Kosslick fesztiváligazgató és Enyedi Ildikó a legjobb filmnek járó Arany Medve díjjal a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén 2017. február 18-án (MTI/EPA/Clemens Bilan)

 

Enyedi Ildikó a legjobb filmnek járó Arany Medve díjjal (MTI/EPA/Clemens Bilan)

 

Morcsányi Géza dramaturg, műfordító, az egyik főszereplő, Tenki Réka színésznő, Enyedi Ildikó rendező, Borbély Alexandra és Nagy Ervin színészek a Testről és lélekről című filmjük bemutatójára érkeznek a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 2017. február 10-én (MTI/EPA/Ian Langsdon)

 

Borbély Alexandra színésznő a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjjal elismert Enyedi Ildikó rendező díjnyertes, Testről és lélekről című filmjéről tartott sajtótájékoztatón a budapesti Toldi moziban 2017. február 21-én (MTI-fotó: Mohai Balázs)

 

Enyedi Ildikó rendező (MTI-fotó: Mohai Balázs)

 

Tenki Réka színésznő (MTI-fotó: Mohai Balázs)

 

Nagy Ervin színész a budapesti Toldi moziban (MTI-fotó: Mohai Balázs)

 

Szalai Károly vágó (MTI-fotó: Mohai Balázs)

 

Mécs Mónika producer (MTI-fotó: Mohai Balázs)

 

Horkai Zoltán állatkoordinátor (MTI-fotó: Mohai Balázs

 

Morcsányi Géza dramaturg, műfordító, az egyik főszereplő (MTI-fotó: Mohai Balázs)

 

Muhi András producer (MTI-fotó: Mohai Balázs)

 

Herbai Máté operatőr (MTI-fotó: Mohai Balázs)

 

Enyedi Ildikó (MTI-fotó: Mohai Balázs)

Gratulálunk és köszönjük az egész stábnak, minden alkotónak! Hirmagazin.eu

Forrás: hirado.hu

 

 

 

 

Hasonló hírek

Termésekből készít műalkotásokat egy édesapa, az internet rajong érte!

Géza

Sport és művészet kiállítás Ábrahámhegyen 2016. május 14-én

Edit

175 éve helyezték el a Lánchíd alapkövét (Videó)

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------