Hirmagazin.eu
Főoldal » Oscar-jelölt a Saul fia
Kultúra

Oscar-jelölt a Saul fia

Taps köszöntötte tegnap délután Nemes Jeles Lászlót és a Saul fia stábját a film Oscar-jelölésének apropójából tartott sajtótájékoztatón az Urániában.

Oszkár jelöl a Saul fia

Az eseményre a hétvégén nyert Golden Globe-ot is magukkal hozták, és bár az Oscar-esélyekről – mivel nem látták még az összes vetélytárs filmet – nem szerettek volna beszélni a producerek, a következő néhány hetük eseményeibe beavatták a sajtót.

A Saul fia legalább 80 országban bemutatkozik vagy bemutatkozott már, a következő hetekben néhány naponta izgulhatnak majd a készítők valamilyen díj miatt. Erdélyi Mátyás operatőr Nemes Jeles Lászlóval február elején utazik vissza Amerikába, a hónap közepén pedig a producerek is csatlakoznak majd hozzájuk.

Nemes Jeles elmondta: az amerikai fogadtatás rejtély volt, nem tudták, mire számítsanak. – Azt hittük, csak a klasszikus filmeket, a klasszikus történetmesélést akceptálják, ez pedig nagyon más film. Nem csak az derült ki, hogy érdekli őket, de az, hogy nagyon is – fogalmazott a rendező. Arról, hogy első filmjével ilyen magasra jutott, annyit mondott: nem zsenik, csak nagyon sokat dolgoztak.

Bár a Saul fia fikció, a lehető legnagyobb történelmi hitelességre is törekedtek Birkenau valósághű megmutatásával, felhasználták a Sonderkommando tagjainak elásott emlékiratait. Bizonyos vezény­szavak konkrét idézetek a filmben. A holokauszt­ábrázolásban azonban újat akart mutatni a rendező.

„Azzal az alázattal kellett részt vennünk a munkában, hogy 430 ezer magyar ember sorsáról készítünk filmet, amit nemzedékek néznek majd meg és ami nemzedékek gondolkodását fogja alakítani.” – Vági Zoltán, a film történész szakértője

– A holokausztábrázolás a nézőt megnyugtató módon haladt a filmekben, és ezzel nem voltam megelégedve. Elvesztettük azt, hogy egy mai ember felfogja, mi egy koncentrációs tábor – mondta Nemes Jeles László. A Golden Globe kapcsán íródott kommentekre csak annyit reagált: kommentet olvasni annyi, mint felvenni egy hangversenyt, aztán abból a köhögéseket összevágni, és azt meghallgatni. A rendező örülne, ha minden kamasz látná a filmet Magyarországon. Hazánkban a napokban lépte át a Saul fia a 100 ezer nézőt, mostantól újra játsszák multiplexek is és az art moziknak is a nagyobb termeibe kerül. A forgalmazó Mozinet készül a DVD-kiadásra is. Nemes Jeles László következő filmje egy fiatal nő története lesz az első világháború kitörésének idején. A szereplőválogatás már folyik, ugyanezzel a csapattal dolgozna.

A tegnapi jelölésen az „összetett nyertes” A visszatérő lett. A Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott alkotás 12 jelölést kapott, köztük a legjobb színész, a legjobb film, a legjobb operatőr, a legjobb kosztüm és a legjobb vágó kategóriában. 10 jelöléssel követi a Mad Max: A harag útja.

Hogy kik kapják meg végül a szobrot, február 28-án fog kiderülni, a hollywoodi Dolby Színházban.
A jelöltek (a teljesség igénye nélkül)
Legjobb film: Kémek hídja, Brooklyn, Mad Max: A harag útja, A szoba, Spotlight: Egy nyomozás részletei, A nagy dobás, Mentőexpedíció, A viszatérő

Legjobb színész: Bryan Cranston (Trumbo), Eddie Redmayne (A dán lány), Leonardo DiCaprio (A visszatérő), Matt Damon (Mentőexpedíció), Michael Fassbender (Steve Jobs)

Legjobb színésznő: Brie Larson (A szoba), Cate Blanchet (Carol), Charlotte Rampling (45 év), Jennifer Lawrence (Joy), Saoirse Ronan (Brooklyn)

Legjobb idegen nyelvű film: Krigen (dán), A kígyó ölelése (kolumbiai), Mustang (francia), Saul fia (magyar), A sivatagon át (jordániai)

Legjobb férfi mellékszereplő: Christian Bale (A nagy dobás), Mark Ruffalo (Spotlight: Egy nyomozás részletei), Mark Rylance (Kémek hídja), Sylvester Stallone (Creed: Apollo fia), Tom Hardy (A visszatérő)

Legjobb női mellékszereplő: Alicia Vikander (A dán lány), Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas), Kate Winslet (Steve Jobs), Rachel McAdams (Spotlight: Egy nyomozás részletei), Rooney Mara (Carol)

Legjobb rendezés: George Miller (Mad Max: A harag útja), Lenny Abrahamson (A szoba), Tom McCarthy (Spotlight: Egy nyomozás részletei), Adam McKay (A nagy dobás), Alejandro G. Iñárritu (A visszatérő)

Legjobb animációs film: Anomalisa, A fiú és a világ, Agymanók, Shaun, a bárány – A film, Omoide no Mânî
Forrás: metropol

Hasonló hírek

Több mint négyezer éves királyság fővárosát azonosították Kínában

info

Száz éve szentelték pappá Mindszenty Józsefet

info

2017-ben ezek lesznek a nagy filmek a mozikban – VIDEÓ

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------