Hirmagazin.eu
Főoldal » Örülhetnek a nyelvvizsgára készülők, ellentétben a NAV adósaival: ezzel számolhatunk 2018-ban
Életmód hírek

Örülhetnek a nyelvvizsgára készülők, ellentétben a NAV adósaival: ezzel számolhatunk 2018-ban

Tele lesz a naptárunk hosszú hétvégékkel, a családi adókedvezmény növekszik a kétgyermekes családok esetében, egyszerűsödik a lakásvásárlás és a –bérbeadás, ingyenes lesz a nyelvvizsga és a NAV is izmosodni fog. Ezekre a változásokra számíthatunk a 2018-as évben.

Hosszú hétvégék miatt nem lesz okunk panaszra

Számos olyan pihenőnapot kapunk majd, ami nem ünnepnapra esik. Négynapos hétvégét hoz március 15., május 1., október 23. és november 1. is. Persze ezeket majd meghatározott szombatokon le kell dolgozni, de így is kellemes a gondolat. A karácsony is a lehető legjobban fog alakulni, hiszen 5 napos lesz az ünnepünk a hétvégével együtt. A december 31. is hétfői nap lesz, így 2019 előtt is egy 4 napos pihenést tudhatunk magunkénak.

A megváltozott munkaképességűeknek 5 extra munkanapnyi szabadság jár

A munka törvénykönyve változásának értelmében január 1-től pluszban 5 munkanap szabadság jár azoknak, akik rokkantsági ellátásban részesülnek, illetve megváltozott munkaképességűeknek minősülnek.

Kis enyhülés a lakásvásárlóknak

Lakás vásárlása esetén az illetékalap megállapításánál, illetve az illetékmentességnél figyelembe lehet venni annak a lakásnak a forgalmi értékét is, amit a vásárlás előtt 3 éven belül adtak el

A kétgyermekes családok adókedvezménye nő

Gyermekenként 17.500 forintra emelkedik a korábbi 15.000 forintos adókedvezmény, amit le lehet vonni az adóalapból, így a megtakarítás is havi 35.000 forintra emelkedik 30.000-ről.

A mobilitási lakhatási támogatás is emelkedik

Az a munkavállaló, aki öt évnél kevesebb ideje van alkalmazásban és legkevesebb 60 km-re lakik a munkahelyétől vagy több, mint 3 órát tölt utazással, a munkájával kapcsolatosan, az jogosult a mobilitási lakhatási támogatásra. A támogatás összege idén emelkedik. Az első két évben a minimálbér 60%-áig, második két évben a minimálbér 40%-áig, az ötödik évben pedig a minimálbér 20%-áig adható adómentesen.

Minden nagyobb üzlet visszaveszi az üvegeket

Minden 300 m2-nél nagyobb üzlet köteles lesz visszavenni a használt üvegeket, viszont ezért nem járna vissza pénz, ellenben hulladékgazdálkodási szempontból jelentős segítséget nyújtana. A gyűjtésre szolgáló konténerek az üzlet parkolójában vagy az épületben lehetnek majd.

Megszűnik a munkáltatói adóbevallás

Az éves személyi jövedelemadót ezentúl a NAV fogja elkészíteni a munkavállalónak, nem a munkáltató.

Megszűnik az egészségügyi hozzájárulási kötelezettség az 1 millió feletti lakásbérbeadási bevételek után

2017 decemberéig 14 %-os egészségügyi hozzájárulást kellett fizetnie annak, akinek a lakása bérbeadásából származó bevétele meghaladta az 1 millió forintot. 2018-től azonban ez megszűnik és már csak a 15% személyi jövedelemadót kell majd megfizetni minden árkategóriában. A törvényhozók az albérletpiac kifehéredésére számítanak a lépéstől.

A családi házakba csak akkor jön kéményseprő, ha hívjuk

A lakók felelőssége növekszik, ugyanis az ingyenes évenkénti vagy kétévenkénti kéményellenőrzést már csak akkor végzik el a kéményseprők, ha kihívják őket a házhoz. A bérházakat nem érinti a módosítás.

Egy NAV tartozás könnyebben kerülhet a lakásba

Akár egy félmilliós tartozás okán is ráteheti a kezét a NAV olyan lakásokra, amelyek nem szolgálnak közvetlenül lakhatást. 2018-tól a NAV általános végrehajtási hatósággá válik, azáltal növekszik a hatékonysága. Januártól az adóhatóságnak nem kell végrehajtási határozatot hozni és a bíróságtól végrehajtási lap kiadatását kérnie. Emellett azokat a járműveket is elkobozhatja, amelyek házastársi közös vagyon tárgyát képezik.

3 – 3,8 %-os nyugdíjemelés

A tavalyihoz képest 3, illetve 3,8%-kal emelkednek a nyugdíjak. Akinek a nyugdíját az idei évben állapították meg, az 3, akinek ennél korábban, az 3,8%-os emelkedéssel számolhat.

Emelkedik a minimálbér összege és a GYED is

127 500 forintról 138 000 forint bruttóra emelkedik a minimálbér, ezzel egyetemben a GYED is emelkedik.

Az internet áfája csökken

Az internet szolgáltatások áfája 18% helyett 5% lesz és ez a számlák összegén is érződni fog. Az áfa kulcs csökkentése a fogyasztási célú halakat és a sertésbelsőségeket is érinti.

Az első nyelvvizsga támogatott lesz, bizonyos feltételek mellett

Az új jogszabály az első nyelvvizsga megszerzését támogatja, 35. életévüket be nem töltöttek esetében. A támogatás összege a nyelvvizsga díjától függ és a minimálbér legfeljebb 25%-ig terjed. Továbbra is magunknak kell fizetnünk érte, azonban siker esetén megtérítik a költségek egy részét.

A KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját is megtéríthetik

Húsz év alatti fiatalok esetében legfeljebb 25.000 forintig. A változás várhatóan nyáron lép életbe. Utólagosan is lehet igényelni visszatérítést elektronikus formában.

Forrás: tudasfaja.com

Hasonló hírek

A világ 5 legszörnyűbb állása

Edit

A 11 éves Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt – videó

Géza

A szerelem alkímiája

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------