Hirmagazin.eu
Főoldal » Őrület! Lassan már itt a karácsony – most kiderül, a magyarok mennyit költenek az ünnepek előtt és melyek a legnépszerűbb ajándékok
Életmód hírek

Őrület! Lassan már itt a karácsony – most kiderül, a magyarok mennyit költenek az ünnepek előtt és melyek a legnépszerűbb ajándékok

Magyarország — Még ki sem hevertük az iskolakezdési tülekedést, máris a karácsonyi ajándékvadászat miatt fájhat a fejünk – legalábbis ezt az érzetet kelti a bevásárlóközpontok kínálata.

A nagyobb üzletekben már október közepén kipakolták az ünnepi csecsebecséket: míg az egyik standon halloweendíszek sorakoznak, a másikon már halomban állnak a girlandok, az üveggömbök, vigyorognak az embermagas manók, mikulások és angyalkák.

A vásárlásról szól az egész

Jó pár éve ez a trend: egymásba csúsznak az ünnepek.

– Tiszta őrület, nem tudja az ember, hogy még a tököt faragja a gyerekkel vagy már a karácsonyfatalpért rohanjon – csóválta a fejét Fekete Sándor (41). – Persze nem rossz, ha az ember időben gondolkodik és nem az utolsó pillanatra hagyja az ünnepi beszerzéseket, de az októberi kezdést én azért korainak érzem. Valahol elveszik az ünnep varázsa: odakint nincs hó, még csak a falevelek hullnak.

– Szerintem csak reklám az egész, hogy a felnőttek minél többet vásároljanak! – vette át a szót a 10 éves Kata. – Ha például meglátnak egy újfajta díszt vagy világítást, akkor megtetszik nekik és megveszik. Mert rögtön karácsonyi hangulatuk lesz, pedig még messze az ünnep – magyarázta a kiskamasz.

Fekete Sándor szerint felesleges a sietség, Kata úgy véli, az egész a pénzköltésről szól

Jobb, ha eloszlik az anyagi teher

Valószínűleg nem is sejti, hogy mennyire rátapintott a lényegre.

– Hogy kinek jó az októberi karácsony? – kezdte Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. – Elsőre azt hinné az ember, hogy csak a kereskedőknek, de azért ennél jóval összetettebb a dolog. Nem csak itthon, de az egész világon az a trend, hogy október közepe-vége felé már kikerülnek a polcokra az ünnepi portékák, illetve a kirakatokba, bevásárlóközpontokba a fények, a karácsonyi dekoráció. És ezen egyre kevésbé ütközünk meg. A kereskedőknek nyilvánvalóan érdekük, ha minél előbb és minél tovább ösztönözzenek vásárlásra: kemény a verseny, időben akarják megragadni a vevők figyelmét – magyarázta a szakember, aki szerint idén a becslések alapján a kiskereskedelmi forgalom decemberben elérheti az 1200 milliárd forintot.

De Vámos György szerint nem csak a minél nagyobb bevétel a cél a korai kezdéssel.

– Egyrészt a munkaerőhiány miatt jó, ha valamelyest eloszlik a forgalom, bár a decemberi csúcsra a tapasztalat szerint a boltokban bevetnek mindent és mindenkit, hogy minél rövidebbek legyenek a sorok: az önkiszolgáló pénztáraktól kezdve a nyugdíjasokon át egészen a diák- és kölcsönzött munkatársakig. Másrészt a vásárlónak sem hátrány, ha nem két hétre összesűrítve akar mindent beszerezni, hanem jól átgondoltan, több hónapra lebontva vásárol, esetleg nem egy-, hanem több- havi fizetését terhelve – tette hozzá a főtitkár.

Grafikánk azt ábrázolja, ki mennyit költ az ajándékokra és hol, illetve miből fedezi a kiadásokat /Forrás: portfolio.hu

A hangulat a családon múlik, nem a bolton

A szakember hozzáfűzte: bár egyre többen szerezzük be a fa alá valót webáruházakban, ez a forgalomnak még mindig csak a 6%-át, iparcikkeknél 10%-át jelenti.

Vagyis az ünnepi bevásárlás oroszlánrésze még mindig személyesen, a boltokban zajlik. Ezért tehát fontos, hogy ki mikor kezdi a karácsonyi kampányát – summázta Vámos.

De vajon a lelkünknek is jót tesz az őszi karácsony, nem csömörlünk meg, mire valóban elérkezik az ünnep?

– Érdekes kérdés, amire egyelőre nincsenek még kutatások – mondta Fehér Gabriella pszichológus. – Én azt gondolom, hogy nem a kereskedőkön vagy az ő időzítésükön múlik, hogy mennyire lesz bensőséges az ünnep, hanem a családokon, a szokásainkon, a mi hozzáállásunkon. Nem biztos egyébként, hogy nem tudunk előnyt csiholni a boltosok „túlbuzgóságából”, így legalább jobban tervezhetünk és megúszhatjuk az ünnep környéki stressz és őrület jó részét, hiszen ha már októberben megvesszük a csomagokat, nem kell az utolsó pillanatokban is ajándék után kajtatnunk. A gyerekeknek sem muszáj, hogy sokk legyen az októberi ünnepi kavalkád. Ha azt látják, hogy a szülő nem kerít ennek nagy feneket, ők sem fognak ezen megütközni. El kell magyarázni, hogy igen, közeledik a karácsony, már csak pár hét, és ünnepelünk. De ők egyébként is sokkal rugalmasabbak, mint mi, felnőttek: jóval könnyebben megtalálják és megőrzik a varázst.

A december 6-ra is fel lehet már készülni /Fotó: Fuszek Gábor

Topajándékok és időzítés

A tapasztalatok alapján a nagyobb értékű ajándékokat vesszük meg legkorábban, a karácsony előtti napokban már csak kisebb meglepetésekre, kiegészítőkre, díszekre, fényfüzérre vadászunk.

Íme a legnépszerűbb holmik:

  • tablet
  • notebook
  • televízió
  • mobiltelefon
  • háztartási kisgépek

(Forrás: napi.hu)

Divatos a Black Friday

A Black Friday, azaz a fekete péntek már itthon is megszokott fogalom: novemberben az internetes áruházak jelentős kedvezményekkel, mesés akciókkal csalogatják az ünnepre készülődő vevőket. A becslések szerint idén 80 milliárd körüli összeget fogunk elverni iparcikkekre, amelyek jó része a fa alá kerül majd.

Kommentár: Évszakátállítás

„Nem lehet elég korán elkezdeni!” – tartja a mondás, bár a bölcs megállapítás vélhetően nem az október végi karácsonyi készülődésre utalva terjedt szájról szájra. Évek óta nagy dilemma, hogy mikor dördüljön el a startpisztoly, a plázák, s a hirdetők nem haboznak, a vénasszonyok nyarának végét gyakorlatilag már a karácsonyi csengőszó jelzi.

Naná, hogy mindenki igyekszik egy kicsit kimaradni az őrültek házából, közlekedés, bevásárlás, sorban állás, rokonlátogatás, ajándékdömping … mindez tényleg nem zsúfolható össze arra a pár napos ünnepre. Egyszerűen muszáj előre látni, felkészülni, hogy infarktus nélkül vészeljük át a legszentebb ünnepünket.

Távoli ismerősöm szerint tudományos tervezést talán nem igényel, némi előrelátást és logisztikát azonban igen. És eljuthatunk arra a szintre, hogy külső szemlélői legyünk a legnagyobb felfordulásnak is. A titkot a plázák találták ki ezzel a faramuci évszakátállítással: egész egyszerűen fokozatosan előzzük be a többséget! Ő például állítása szerint majáliskor letudta a karácsonyi bevásárlást, még a bébipulykát is betette a mélyhűtőbe. Így semmi nem zavarja abban, hogy most lassacskán felkészüljön húsvétra, és lekicsinylően nézze a karácsonyi akciókon tülekedőket. Ha be is áll egy sor végére, igazi kívülállóként teheti, remélve, hogy lecsaphat az első csokinyulakra.

blikk

Hasonló hírek

A tudomány bebizonyította, hogy a gyűlölködők tényleg ostobák

Edit

Bábszínházi világnap

info

Nem várható árvíz a nagyobb magyarországi folyókon

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!