Hirmagazin.eu
Főoldal » Országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák
Életmód hírek

Országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák

Ma reggel – a járványügyi szabályok betartásával – országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár korábban elmondta: egy teremben legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat – a másfél méteres távolság betartásával -, továbbá megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt is biztosítani kell nekik. A felügyelő tanároknak kötelező a védőmaszk használata – nekik kesztyűt és védőmaszkot is központilag biztosítanak -, a diákoknak az írásbeli ideje alatt azonban csak ajánlott – közölte az államtitkár.

Tanuló nézi a terembeosztást 2021. május 3-án egy budapesti középiskolábanFotó: Koncz Márton – Origo

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

Maximum tíz vizsgázó lehet egy teremben idén isFotó: Csudai Sándor – Origo

Biztonságosan megtartható az érettségiMaruzsa Zoltán szerint tavaly nyolcvanezren, majd ősszel további harmincezren érettségiztek a most is hatályban lévő szabályok mellett, és akkor egyetlen koronavírusos megbetegedést sem lehetett a vizsgákhoz kötni, ezért abban bízik a kormány, hogy a helyzet az idei vizsgák során sem fog változni, a diákok most is biztonságban lesznek.

Az egy tanteremben tartózkodók számának maximalizálása mellett szintén fontos óvintézkedés, hogy egymástól mindenkinek másfél méteres távolságot kell tartania. Az iskolák figyelmét arra is felhívták, hogy mindenhol legyen kihelyezett fertőtlenítő, ezeket használják a tanárok és a diákok is egyaránt. A védőmaszk használata a felügyelő tanárok számára kötelező, a tanulóknak viszont csak a vizsga előtt kötelező, az írásbeli közben levehetik, ha akarják, de az Operatív Törzs azt ajánlja, tartsák magukon.

ÉRKEZÉSKOR MINDENKINEK MEGMÉRIK A TESTHŐMÉRSÉKLETÉT, A TANÁROK KESZTYŰBEN OSZTJÁK KI, MAJD JAVÍTÁS ELŐTT MINIMUM 24 ÓRÁRA ELZÁRJÁK A DOLGOZATOKAT. 

A testhőmérés idén sem marad elFotó: Koncz Márton – Origo

Amennyiben valaki még így is úgy érzi, hogy nem meri vállalni a megbetegedés kockázatát, a járványra való tekintettel lehetőség van halasztani. Ha a vizsgázó nem jelenik meg, automatikusan úgy kezelik, mintha eleve nem is jelentkezett volna. Akik így döntenek, azok ősszel érettségizhetnek majd, azonban mindenkinek javasolják, hogy ne halasszanak.

111 750 diák érettségizik idén

 

A következő hetekben 1159 helyszínen 111 750 diák érettségizik majd. A most induló vizsgaidőszakban 72 303 középiskolás érettségizhet, továbbá 39 447-en tehetnek még legalább egy tárgyból érettségit, ők nem most végeztek. Összesen csaknem 400 ezer vizsgát teljesítenek az érettségizők,

121 TÁRGYBÓL 67 446-AN TESZNEK VIZSGÁT EMELT SZINTEN, 183 TÁRGYBÓL 322 216-AN PEDIG KÖZÉPSZINTEN. 

Fotó: Koncz Márton – Origo

A már érettségizettek közel 10 500 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek, az előre hozott vizsgák száma összesen 25 821, a szintemelő vizsgáké 14 568, továbbá együttesen 2740 a pótló- és javítóvizsgák száma – sorolta Maruzsa Zoltán. Idén május 3. és 25. között tartják az írásbeli vizsgákat, az első héten ezek kilenc órakor kezdődnek majd.

Hasonló hírek

A dietetikusok tanácsa: elkerülendő élelmiszertípusok

info

Mága Zoltán ajándékot vitt a Heim Pál Gyermekkórház betegeinek

Géza

Zalai betyárleves vacsira!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!