Hirmagazin.eu
Főoldal » Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket
Belföldi hírek

Országszerte és a határokon túl is tartanak megemlékezéseket

A központi programok hétfőn a hagyományos műegyetemi megemlékezésekkel, fáklyás felvonulással kezdődnek. Kedden a Parlament előtt felvonják a nemzet lobogóját, Orbán Viktor kormányfő a Terror Háza Múzeum előtt mond ünnepi beszédet.

csongrad.hu

Este a Szabadságkoncert zárja az ünnepet.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. Október 22-én, hétfő délután koszorúzást tartanak az 1956-os Műegyetemi emlékműnél. Itt beszédet mond Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A megemlékezés végén ünnepélyes menet indul a műegyetemi emlékünnepségre, ahol mások mellett Boross Péter egykori miniszterelnök mond beszédet. A Műegyetemtől 16.30-kor indul a fáklyás menet a Szent Gellért tér, Szent Gellért rakpart, Várkert rakpart, Casino, Ybl Miklós tér, Clark Ádám tér, Fő utca, Jégverem utca, Bem rakpart, Bem tér útvonalon. A Bem téren Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond beszédet. Este a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén fényfestés lesz látható.

Kedden a központi rendezvények a Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol ünnepélyesen felvonják Magyarország lobogóját. A díszünnepséget délután a Terror Háza Múzeumnál tartják, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Zeneakadémia orgonaavató koncertjén mond beszédet. Az ünnepi programokat este a Millenárison a „Szabadságkoncert 1956” zárja, amelyen fellép a Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna and the Barbies.

Emellett számos kapcsolódó programmal is készülnek a nemzeti ünnepre. Október 22. és november 4. között nosztalgia-villamosok közlekednek a 4-6-os és a 47-49-es villamos útvonalán. A vonalak egy-egy ikonikus helyszínén, a megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok – rikkancsok – szerepükhöz hűen osztogatják az archív hírekből válogatott újságot, továbbá interaktív kiállítás is lesz.

1956-os Emlékbizottság

Október 23. és november 4. között Időkapuk elnevezéssel interaktív játékot tartanak. Október 23-án a Terror Háza Múzeumnál a Hősök falánál gyertyagyújtást tartanak, a Rákoskeresztúri új köztemetőben a 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.

Több kormánytag, közjogi méltóság külföldön vagy vidéken vesz részt ünnepi megemlékezéseken. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Szabadkán mond ünnepi beszédet. Ellenzéki pártok és civil szervezetek nemcsak megemlékezéseken vesznek részt, hanem a fővárosban megmozdulásokat is szerveznek.

Délelőtt az MSZP és a Párbeszéd politikusai a Nagy Imre szobornál koszorúznak. Később ugyanitt a Demokratikus Koalíció is rendezvényt tart. A II. kerületi Bem téren “Közös ellenzéki tüntetés a szabadságért, a korrupció ellen!” címmel szerveznek megmozdulást. A felszólalók között lesz az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom képviselője, valamint civil politikusok is.

A Liberálisok az új köztemetőben tartanak megemlékezést. A Jobbik idén a Bródy Sándor utcába, a Magyar Rádióhoz szervezte rendezvényét, míg a Corvin közben a Mi Hazánk Mozgalom tartja megemlékezését. Az LMP a Szent Gellért téren tart megmozdulást.

Mindemellett országszerte számos településen tartanak helyi megemlékezéseket, koszorúzásokat. A rendezvények miatt országszerte és a fővárosban is több kerületet érintően lesznek forgalomkorlátozások.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

„Melegebb fogadtatást érdemelnének” a migránsok – hangoztatja a CEU-rektor

Edit

Gyász: elhunyt Rajk László

Mazsi

Nagyon felgyorsult az elvándorlás

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------