Főoldal » Oroszország lett az ENSZ Biztonsági Tanács soros elnöke
Külföld

Oroszország lett az ENSZ Biztonsági Tanács soros elnöke

Oroszország egy hónapra átvette az ENSZ Biztonsági Tanácsának vezetését. Mint azt a Novosztyi hírügynökség közli, a Biztonsági Tanács elnöki tisztét, havonkénti rotációban, annak tagállamai töltik be, az országok neveinek ábécé szerinti sorrendjében.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője szeptember 3-án, sajtókonferencia keretében ismerteti az újságírókkal az orosz elnökség programját.

Megjegyzendő, hogy az orosz BT-elnökség időben egybeesik az ENSZ Közgyűlés 74. ülésszakának megnyitásával, illetve a magas szintű részvétel heteivel. (1) Az orosz küldöttséget (ezen) Szergej Lavrov külügyminiszter vezeti majd.

Mint emlékezetes, a botrányos ukrajnai nyelvtörvény miatt május elején Oroszország kérésére összehívták az ENSZ BT ülését. Ennek alkalmával a Biztonsági Tanács  nem volt hajlandó napirendjére tűzni  az ukrán nyelvtörvény kérdését..

Tavaly ősszel Nagy-Britannia ENSZ-képviselője felszólította Oroszországot, hogy állíttassa le a választásokat a Donbasszban. (2)

Amellett az ENSZ Biztonsági Tanácsa elvetette azt az orosz javaslatot, hogy a Donbassz képviselői szót kaphassanak a testület előtt. (3)

Megjegyzések:

(1)  Az ENSZ Közgyűlés ülésszakainak első heteiben a tagállamok magas szintű képviselői (állam- és kormányfők, külügyminiszterek) is részt vesznek az ülésszak munkájában. Felszólalásaikban ismertetik országaik álláspontját a testület napirendjén szereplő, illetve aktuálpolitikai kérdésekben).

(2)  Tavaly november 11-én elnökválasztást tartottak a két népköztársaságban.

(3)  Annak idején hat tagállam (Franciaország, az USA, Svédország, Lengyelország, Hollandia és Nagy-Britannia a Biztonsági Tanács ülésének napirendjére vétette a választások kérdését. Oroszország – a testület munkája átláthatóságának jegyében – meghívta a Donyecki és Luganszki Népköztársaság központi választási bizottságainak elnökeit. Javaslatát azonban – hogy a két tisztségviselő felszólalását is vegyék be a napirendbe – ugyanaz a hat ország elvetette. Saját javaslatát egyedül az orosz küldöttség támogatta – a testület 15 tagállama közül a többi nyolc (közöttük Kína is) tartózkodott.

Ezzel sikerült meghiúsítani azt, hogy a testület még időben megakadályozza a súlyosan jogsértő ukrán törvény elfogadását. Az orosz kezdeményezést csak július közepén tűzték újra napirendre – éppen a törvény elfogadásának a napján. Így, kész helyzet elé állíttatván, mit lehet már tenni? Legföljebb utólag követelni annak hatályon kívül helyezését, ami jóval macerásabb, mintha a legtekintélyesebb nemzetközi szervezet még időben közbelép.

Legközelebb, ha majd újra együtt örömködünk nagyszerű lengyel barátainkkal, ne felejtsük el ezt is megköszönni nekik. Azt, hogy nem segítettek nekünk elhárítani a NATO-val való súrlódásainkat legfőképpen okozó, a kárpátaljai magyarokat elemi jogaikban sértő törvény életbe lépését. Annak ellenére sem segítettek, hogy az ukrán oktatási, illetve nyelvtörvény a nyugat-ukrajnai lengyeleket is sújtja.

A russzofóbia – az ettől és ebben teljesen megháborodott, józan eszüket már régen elvesztett lengyeleké kiváltképpen – öl, butít és nyomorba dönt. És netán még világháborúba is.

Csikós Sándor

Hasonló hírek

Új minőségben az ukrán-orosz konfliktus

Géza

Apa-fiú csere a trónon? A britek Vilmost akarják királynak

Mazsi

Aljasnak nevezte a kvótareferendumot Martin Schulz

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------