Hirmagazin.eu
Főoldal » Oroszország hajlandó felújítani a párbeszédet az EU-val
Külföld

Oroszország hajlandó felújítani a párbeszédet az EU-val

Oroszorország minden előzetes feltétel nélkül hajlandó felújítani a párbeszédet az Európai Unióval – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken Berlinben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

A Német-Orosz Fórum megalapításának 25. évfordulóján elmondott beszédében kiemelte, hogy Oroszország és az EU „együttműködésre ítéltetett közös eurázsiai otthonunkban”. Ezt diktálja a „történelem logikája” is, Moszkva így továbbra sem tesz le a Lisszabontól Vlagyivosztokig húzódó szabadkereskedelmi övezet kiépítésének tervéről és a kapcsolatok rendezésére törekszik. Azonban az EU részéről az Oroszországgal szembeni „régi történelmi fóbiák” gyakran felülkerekednek a „pragmatikus” viszonyuláson, „a brüsszeli bürokrácia” pedig az együttműködés útjában áll.

Ezért az intézményesített dialógus csaknem valamennyi csatornája bezárult, aminek súlyos biztonsági következményei is vannak, mert az orosz szerveknek nincs lehetőségük megosztani a terrorizmussal kapcsolatos információikat az EU bűnüldöző hatóságával (Europol) és igazságügyi koordinációs szervével (Eurojust) – mondta Szergej Lavrov. Ezen a helyzeten változtatni kell, „fel kell újítani a közös európai házat” – tette hozzá az orosz diplomácia vezetője, kiemelve, hogy Moszkva üdvözölné, ha az EU oldalán Németország kezdeményező és vezető szerepet vállalna a közeledésben.

Mint mondta, nem szabad egymást hibáztatni, hanem le kell vonni a tanulságokat az utóbbi évek fejleményeiből, az „elszalasztott lehetőségek évtizedének” történéseiből, és újra kell kezdeni a párbeszédet, méghozzá anélkül, hogy bárki is a „bűnei elismerésére” kényszerítené partnerét. Szergej Lavrov arról is szólt, hogy a Nyugat Oroszországgal kapcsolatos tevékenységét hibrid háborúként lehet jellemezni, hiszen katonai erővel, a médiában folytatott „hisztériakeltéssel” és „külföldről pénzelt” civil szervezetek révén beavatkozik belső ügyeibe.

Aláhúzta: „egyesek úgy vélik, hogy Oroszország fenyegeti az európai létformát”, pedig ez nem igaz, és az is előfordul, hogy az oroszokat megpróbálják „megtanítani, hogyan éljenek és miként rendezzék be országukat, pedig nem kérünk kioktatást”. Az ilyen magatartás helyett arra van szükség, hogy ne törekedjék senki az „egyetlen helyes létformaként beállítani a sajátját, mert csak kompromisszumokkal lehet megoldást találni a legégetőbb nemzetközi ügyekre” – mondta Szergej Lavrov.

Forrás: MTI

Hasonló hírek

Szavazni fognak a britek az EU-tagságról

info

Közös migrációs stratégiát fogadtak el Brüsszelben

Edit

Jobb egyenes Merkelnek: Az iszlám nem tartozik Németországhoz!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------