Image default
Külföld

Oroszország élesítené rakétavédelmi rendszerét Amerika ellen?

Oroszországnak nem lesz más választása, mint a válaszcsapásról áttérni az első csapás doktrínájára, ha az Amerikai Egyesült Államok az európai rakétatelepítés mellett dönt – jelentette ki Viktor Jeszin orosz vezérezredes.

Donald Trump amerikai elnök október 23-án jelentette be, hogy az USA ki akar lépni az INF-szerződésből, amelyre Moszkva gyors és hatékony ellenlépéseket helyezett kilátásba.

A közepes hatótávolságú nukleáris erők szerződését (INF) még Ronald Reagan amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet államfő, a kommunista párt főtitkára írta alá 1987. december 8-án Washingtonban. A felek 2013 óta a szerződés megsértésével vádolják egymást.

Viktor Jeszin 1994 és 1996 között volt a hadászati rakétaerők törzsének a főnöke, és katonai múltját tekintve releváns a reakciója az INF-szerződéssel kapcsolatban – mondta el Kálló József biztonságpolitikai szakértő. Szerinte az orosz reakciók az USA nyilatkozataira mindig is érdekesek voltak, így a vezérezredes interjúja is tartalmaz meglepő kijelentéseket.

Az oroszok a 80-as évektől figyelnek

Az egyik ilyen az orosz válaszcsapás rendszer, amelyről eddig csak feltételezték, hogy valóban létezik. Az oroszok valószínűleg már a 80-as évek óta készenlétben állnak – Kálló József szerint egy automatizált és félautomatizált válaszcsapás rendszerrel.

Mint mondta, ez úgy működik, hogy abban a pillanatban, amikor Oroszország területét nukleáris támadás éri, a rendszer képes automatizált módon, emberi, politikai és katonai közbeavatkozás nélkül válaszcsapást végrehajtani – magyarázta Kálló József a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában.

Mint mondta, a rendszert a nyugati terminológiában a „halott kéz” rendszerének vagy „koporsóból kinyúló kéz” rendszerének is nevezik. Megjegyezte, talán ez lehet az egyetlen „adu ász” Oroszország kezében, ugyanakkor a rendszer még a 80-as évek technikai adottságaira lett beállítva.

A szakértő szerint a korábbi hidegháborúban mindkét fél képes volt egymást elpusztítani, de a hadászati patthelyzet miatt egyik fél sem intézett támadást a másik ellen. Az orosz válaszcsapás rendszernek pedig ez a biztosítéka – tette hozzá.

Washington listázza az oroszok szerződésszegéseit 

Az amerikaiak valószínűleg már végleg eldöntötték, hogy kilépnek az INF-szerződésből – erről már Magyarics Tamás Amerika-szakértő beszélt a rádió műsorában. Úgy véli, ennek egyik oka, hogy a felek már hosszú évek óta folyamatosan egymást vádolják a szerződésben szereplő pontok megsértésével, az USA még egy jelentést is készít minden évben, amelyben leírják, hogy az oroszok milyen módon sértik meg az egyezményt.

Másrészről, az amerikaiak szerint a különböző rakétaegyezmények hidegháborús helyzetet teremtettek. Amerikai elemzések szerint a világ azonban már megváltozott, vannak olyan új szereplők, amelyeket figyelembe kell venni ebben a kontextusban, mint például Kína – mutatott rá Magyarics Tamás. Hozzátette, a kínaiak rohamtempóban fejlődnek a haditechnikában. Még nem közelítenek az USA színvonalához, bár gazdaságilag erős kihívói Washingtonnak.

Hárompólusú rendszer van kialakulóban?

Kálló József szerint a hidegháború idején és annak befejeződéséig egy bipoláris világrendszerről beszéltünk, a két nagyhatalom – Amerika és a Szovjetunió – és azok szövetségesei határozták meg a világpolitika alakulását.

Majd a 90-es években a Szovjetunió széthullásával az USA gyakorlatilag egyeduralmi rendszerre tett szert. Ez a 2000-es években Oroszország felemelkedésével megkérdőjeleződött, és a folyamatosan fejlődő Kína is felzárkózott hozzájuk – magyarázta, hozzátéve, sokan már egy hárompólusú rendszer kialakulásáról beszélnek.

Úgy gondolja, mindhárom ország érdeke, hogy egyenlő félként leüljenek a tárgyalóasztalhoz, és egy átfogó szerződést kössenek, de ehhez az is kellene, hogy Amerika elismerje Oroszország és Kína egyenjogúságát a kérdésben.

szerző: hirado.hu
forrás: Kossuth Rádió

Hasonló hírek

Akár, újra kancellár lehet Sebastian Kurz!

Géza

Közel a háború, rettegnek a lakosok

Mazsi

Újabb késelés történt Bécsben

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------