Image default
Állatvilág

Oroszlánfókát kapott fel egy bálna – de mi lett vele?

A megközelítőleg 15 méteres hosszúszárnyú bálna óriásira tátotta a száját, hogy a kis halakat bekebelezze, és véletlenül egy oroszlánfóka is besodródott a szájába.

Chase Dekker természetfotós épp egy bálnaleső hajóúton volt, amikor a nem mindennapi jelenetet sikerült lencsevégre kapnia – olvasható a National Geographic oldalán.

National Geographic

@NatGeo

“As soon as I saw this photograph, I knew it may be one of the rarest shots I’ve ever taken” https://on.natgeo.com/2SXy6Wz 

How a humpback whale ended up with a sea lion in its mouth

In an extremely rare occurrence, a photographer captured a sea lion getting snagged in the open mouth of a humpback whale.

nationalgeographic.com

A fotós rögtön tudta, hogy egyedülálló pillanat szemtanúja, ezért rögtön elkattintotta a gépét. Nyáron a Monterey-öbölben gyakran megállnak a hatalmas állatok, hogy az ott növekvő szardellákból egyenek, de a halak más ragadozókat is odavonzanak.

A ragadozók általában megtartják a távolságot,

és az oroszlánfókák legtöbbször odébbállnak, hogy a bálnák evéshez készülődnek. Táplálkozás közben az állat megtölti a szájüregét vízzel, majd a szilaserték között kipréseli a vizet, és kiszűrt táplálékot benntartja.

Előfordul, hogy a fókák közelebb merészkednek a bálnákhoz, de az ilyen jellegű eset, mint a mostani rettentő ritka.

A különleges fotó Christie McMillan biológus figyelmét is felkeltette, aki elmondta, hogy az eddig dokumentált esetekben mindössze apróbb vízimadarak kerültek a bálnák szájába. Egy kollégája szemtanúja volt, ahogy egy lumma madarat nyelt el egy bálna, majd mikor az másodszorra kinyitotta a száját, a madárnak sikerült kiúsznia. De az eset sirályokkal is többször előfordult már, bár a madár nem mindig került ki élve az óriási állat szájából.

Az oroszlánfóka azonban nem volt veszélyben, ugyanis a bálna a lenyűgöző mérete ellenére főként krillekkel és planktonokkal táplálkozik, vagy olyan kisebb halakkal, mint a szardínia és a hering. Ez azt jelenti, hogy

a bálnák teste nem alkalmas nagyobb zsákmány lenyelésére,

az állat torka mindössze olyan széles, mint egy emberi ököl.

Miután a bálna felszívja a vízzel együtt a táplálékot, rögtön becsukja a száját, most azonban nyitott szájjal még a felszínen maradt, mert megérezte a fókát a szájában.

A hajóról nem látszott pontosan, mi történt a fókával, de nagy valószínűséggel nem esett bántódása, és hamar kijutott a bálna szájából. Öt perc elteltével a bálna folytatta szokásos táplálkozását, és nem láttak a vízben sérült fókát sem.

hirado

Hasonló hírek

Így fakaszt mosolyt az arcodra a kis orangután – VIDEÓ

Mazsi

Nem tudjuk, ki olyan elvetemült, hogy a kutyájára ilyen jelmezt adna

info

Hetedikként ért célba a félmaratont véletlenül lefutó kutya

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelöl örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelöl valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesztő
--------------------------------------------