Image default
Állatvilág

Oroszlánfókát kapott fel egy bálna – de mi lett vele?

A megközelítőleg 15 méteres hosszúszárnyú bálna óriásira tátotta a száját, hogy a kis halakat bekebelezze, és véletlenül egy oroszlánfóka is besodródott a szájába.

Chase Dekker természetfotós épp egy bálnaleső hajóúton volt, amikor a nem mindennapi jelenetet sikerült lencsevégre kapnia – olvasható a National Geographic oldalán.

National Geographic

@NatGeo

“As soon as I saw this photograph, I knew it may be one of the rarest shots I’ve ever taken” https://on.natgeo.com/2SXy6Wz 

How a humpback whale ended up with a sea lion in its mouth

In an extremely rare occurrence, a photographer captured a sea lion getting snagged in the open mouth of a humpback whale.

nationalgeographic.com

A fotós rögtön tudta, hogy egyedülálló pillanat szemtanúja, ezért rögtön elkattintotta a gépét. Nyáron a Monterey-öbölben gyakran megállnak a hatalmas állatok, hogy az ott növekvő szardellákból egyenek, de a halak más ragadozókat is odavonzanak.

A ragadozók általában megtartják a távolságot,

és az oroszlánfókák legtöbbször odébbállnak, hogy a bálnák evéshez készülődnek. Táplálkozás közben az állat megtölti a szájüregét vízzel, majd a szilaserték között kipréseli a vizet, és kiszűrt táplálékot benntartja.

Előfordul, hogy a fókák közelebb merészkednek a bálnákhoz, de az ilyen jellegű eset, mint a mostani rettentő ritka.

A különleges fotó Christie McMillan biológus figyelmét is felkeltette, aki elmondta, hogy az eddig dokumentált esetekben mindössze apróbb vízimadarak kerültek a bálnák szájába. Egy kollégája szemtanúja volt, ahogy egy lumma madarat nyelt el egy bálna, majd mikor az másodszorra kinyitotta a száját, a madárnak sikerült kiúsznia. De az eset sirályokkal is többször előfordult már, bár a madár nem mindig került ki élve az óriási állat szájából.

Az oroszlánfóka azonban nem volt veszélyben, ugyanis a bálna a lenyűgöző mérete ellenére főként krillekkel és planktonokkal táplálkozik, vagy olyan kisebb halakkal, mint a szardínia és a hering. Ez azt jelenti, hogy

a bálnák teste nem alkalmas nagyobb zsákmány lenyelésére,

az állat torka mindössze olyan széles, mint egy emberi ököl.

Miután a bálna felszívja a vízzel együtt a táplálékot, rögtön becsukja a száját, most azonban nyitott szájjal még a felszínen maradt, mert megérezte a fókát a szájában.

A hajóról nem látszott pontosan, mi történt a fókával, de nagy valószínűséggel nem esett bántódása, és hamar kijutott a bálna szájából. Öt perc elteltével a bálna folytatta szokásos táplálkozását, és nem láttak a vízben sérült fókát sem.

hirado

Hasonló hírek

Szeretnék megmutatni neked egy szuper megoldást, amivel gyengéden és kényeztetve fésülheted a kedvencedet és jelentősen csökkentheted a szőrük hullását a házban.

Géza

Tudtad? 2 év alatt lesz egy kutyából vakvezető

Géza

A világ legbátrabb és legbarátságosabb őzikéje – Nézd mit csinál a vadászokkal!

info