Hirmagazin.eu
Főoldal » Orlandói tömeggyilkos: Az iszlám katonája vagyok
Külföld

Orlandói tömeggyilkos: Az iszlám katonája vagyok

forrás: MTI

Muszlim harcosnak mondta magát az orlandói mészárlás elkövetője, Omar Mateen a rendőrség tárgyalóival folytatott telefonbeszélgetéseiben – ez derült ki a beszélgetések leiratainak az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által hétfőn nyilvánosságra hozott részeiből.

Az amerikai igazságügyi miniszter vasárnapi bejelentéséhez híven az FBI közölte a dokumentumok egy részét, s ezzel máris vitát váltott ki a politikai szereplők körében. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke például azonnal kifogásolta, hogy a beszélgetéseket szerkesztett formában és nem is teljes egészében hozták nyilvánosságra, mert így félrevezették a közvéleményt.

Szerkesztett nyilvánosság, valós fenyegetések

A nyilvánosságra hozott leiratok szerint Omar Mateen a mintegy három órán keresztül tartó terrorakció közben négyszer is telefonált a rendőrségre, s azzal fenyegetőzött, hogy a szórakozóhely előtt hagyott autójában robbanószerek vannak és a túszokra robbanóanyagokkal teli öveket kötött, amelyeket azonnal működésbe hoz, ha a rendőrség “bármilyen hülyeséget csinál”.

Orlandói tömeggyilkos: Az iszlám katonája vagyok
Az orlandói lövöldözés helyszínén rendőrök. MTI/EPA Fotó

 

Közölte a rendőrséggel azt is, hogy ő maga szintén robbanószerekkel megrakott mellényt visel, “olyat, amilyent Franciaországban használtak”. Ezzel az FBI szerint valószínűsíthetően a tavaly ősszel, Párizsban elkövetett iszlamista támadásra utalt. A szórakozóhelyről kimenekültek szintén megerősítették a rendőröknek, hogy Mateen ezzel fenyegette meg őket, az épület támadás utáni átvizsgálásakor azonban egyáltalán semmiféle mellényt nem találtak.

Az első telefonhívás mintegy fél órával az első lövések után érkezett, s a merénylő, miután Isten prófétáját éltette, közölte: “tudatom, hogy Orlandóban vagyok és én lövöldöztem”. Az első telefonhívás után a 29 éves Omar Mateen még háromszor beszélt telefonon az FBI tárgyalóival. Arabul beszélt, iszlám harcosnak mondta magát és azt követelte, hogy az Egyesült Államok állítsa le Szíria és Irak bombázását.

Orlandói tömeggyilkos: Az iszlám katonája vagyok
Gyászolók virrasztással tisztelegnek a floridai Orlandóban történt lövöldözés áldozatai előtt Washingtonban 2016. június 12-én. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

 

Kimaradt a hűségeskü

A nyilvánosságra hozott dokumentumok között azonban nem szerepel az a hűségeskü,  amelyet az FBI múlt vasárnapi tájékoztatása szerint Mateen az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak tett.

Paul Ryan képviselőházi elnök – wisconsini republikánus politikus – erre hivatkozva támadta az igazságügyi minisztérium döntését, miszerint csak részleteket hoz nyilvánosságra a telefonbeszélgetésekből.

Ryan “felháborítóan nevetségesnek” minősítette a döntést. Mint közleményében fogalmazott: “tudjuk, hogy a lövöldöző radikális iszlamista, szélsőséges ember volt, akit az Iszlám Állam ihletett. Azt is tudjuk, hogy szándékosan  a meleg és transznemű közösséget vette célba. A kormányzatnak a telefonbeszélgetések teljes, szerkesztetlen szövegét kell nyilvánosságra hoznia, hogy a közvélemény tisztán lásson, ki tette ezt és miért”.

Orlandói tömeggyilkos: Az iszlám katonája vagyok
(MTI/EPA/Univision Florida Central)

 

Többen válságos állapotban

Hétfőn délelőtt az orlandói kórházi központ közleményben tudatta, hogy a nyolc nappal korábbi tömegmészárlás túlélői közül még mindig tizennyolcan szorulnak kezelésre, és négy áldozat állapota változatlanul válságos. Loretta Lynch igazságügyi miniszter kedden utazik Orlandóba, hogy a nyomozókkal, valamint a túlélőkkel és az áldozatok családtagjaival találkozzék.

 

Hasonló hírek

Migránsinvázióra figyelmeztet az olasz polgármester

Mazsi

Törcsi Péter szerint az elhallgatás vezetett a szilveszteri erőszakos cselekményekig

Edit

Megdöbbentő: halott párjához ment feleségül egy 74 éves leszbikus nő!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!