Hirmagazin.eu
Főoldal » Őrizetbe vették Románia első sajtómágnását
Külföld

Őrizetbe vették Románia első sajtómágnását

sajtomagnas

MTI 2015. február 3., kedd 12:26

Őrizetbe vették Adrian Sarbut, Románia első sajtómágnását, a piacvezető román tévécsatorna, a Pro TV és a Mediafax hírügynökség alapítóját, akit gazdasági bűncselekményekre való felbujtással gyanúsítanak.

Sarbut kedden rendőrök vitték kihallgatásra a legfőbb ügyészségre, amely várhatóan előzetes letartóztatását is kezdeményezni fogja.
Sarbut adócsalásra, sikkasztásra és pénzmosásra való felbujtással gyanúsítják. Állítólag fantomcégek tucatjait hozta létre olyan “vállalkozók” nevében, akiknek semmi közük a médiához, hogy az általa vezetett sajtótrösztnél dolgozó újságírókat a fantomcégeken keresztül szerzői jogi szerződésekkel fizesse, ahelyett, hogy alkalmazná őket.
Az ügyészség korábbi közleménye szerint a fantomcégek nem fizettek adót, amit nem is lehetett behajtani rajtuk, mert “nincstelenek” nevén szerepeltek.
Sarbu politikai leszámolásnak minősítette őrizetbe vételét, amely mögött szerinte Victor Ponta kormányfő áll. Azt állította: mindig betartotta az ország törvényeit, és az elmúlt negyedévszázadban médiaszakemberek generációi nevelkedtek az általa alapított, közszolgálati feladatokat is ellátó médiavállalkozásoknál. Sarbu szerint a kormányfő saját érdekszférájába akarja kényszeríteni a médiacégeit, amelyeknek eddig “sikerült megőrizniük politikai függetlenségüket”.
A vádaskodás kölcsönös: tavaly szeptemberben Ponta azt állította, hogy Sarbu zsarolással próbálta kieszközölni nála, hogy elengedje adóhátralékait.
“Az egyik médiamágnás azzal jött hozzám, hogy eddig mindenkiből ő csinált elnököt, és ha akarom, belőlem is államfőt csinál, de ne akarjam, hogy adókat és illetékeket fizessen. Azt mondtam neki, hogy nem érdekel az ajánlata, fizessen csak adót. Azóta nap mint nap én vagyok a sajtótröszt támadásainak céltáblája” – panaszolta a miniszterelnök egy konferencián, ahol később meg is nevezte, hogy Sarbura utalt.
Adrian Sarbu az első román kereskedelmi televízió, a 90-es évek óta piacvezető Pro TV alapítója volt, jelenleg pedig a szintén általa létrehozott Mediafax hírügynökség köré szerveződött sajtótröszt tulajdonosa: “portfóliójához” tartozik egyebek mellett a Gandul című portál és a Ziarul Financiar című gazdasági lap is.
A román közéletben Sarbu azzal vált ismertté, hogy 1989. december 22-én, Nicolae Ceausescu kommunista diktátor elmenekülése után videofelvételeket készített a Román Kommunista Párt központi bizottságának székházában a hatalmat magához ragadó Nemzeti Megmentési Front tagjainak tanácskozásáról.

Kép: Google;

Hasonló hírek

A bajor miniszterelnök lehet a CSU új elnöke

Géza

A németek nagy része szerint a sajtó egyoldalúan számol be a menekültválságról

Edit

Angliában tiltják, nálunk miért árulnak energiaitalt a gyerekeknek?

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------