Főoldal » Őrizetbe vették a szerbiai magyar bérgyilkost
Külföld

Őrizetbe vették a szerbiai magyar bérgyilkost

Őrizetbe vették pénteken Prágában Dér Csaba csantavéri születésű bérgyilkost, aki ellen három ország is elfogatóparancsot adott ki – írta meg szombaton több szerbiai sajtóorgánum, köztük a magyarszo.rs és a vajma.info vajdasági magyar hírportál.

A férfi, akit több bérgyilkossággal is gyanúsítanak, legutóbb a Belgrád melletti Banovo Brdóban lőtte le január 5-én Nebojsa Markovicot fényes nappal. A szerb rendőrség közleménye szerint Szerbia kérni fogja a gyanúsított kiadatását.

A letartóztatott Dér Csabát több állam is körözi, európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. Feltételezések szerint több egyelőre megoldatlan gyilkosság is fűződik a nevéhez. Hollandiában, Budapesten, legutóbb pedig Belgrádban gyilkolt – írta a magyarszo.rs.

Szerbiai lapértesülések szerint Nebojsa Markovic meggyilkolásakor tévedés történhetett, az áldozat ugyanis Aleksandar Saracnak, a hírhedt Pink Panther bűnbanda tagjának a sógora volt. Ezért azt gyanítják, hogy valójában nem ő volt a kiszemelt célpont.

A 39 éves Dér Csaba 2018. június 30-án Amszterdamban egy vendéglő teraszán lőtte agyon a horvát származású, de holland állampolgársággal is rendelkező Ivan Serdusicot. Az áldozat kábítószerekkel kereskedett, de egy nagyobb értékű szállítmányt lefoglalt a rendőrség, és feltehetően az így keletkezett adóssága miatt kellett meghalnia. A biztonsági kamerák rögzítették a gyilkosságot, de Dér DNS-mintáit is megtalálták a tetthelyen.

Budapesten 2018. szeptember 20-án egy kétes hírnevű vállalkozóval, V. Lászlóval végzett egy parkolóban. A férfit térdre kényszerítette, majd fejbe lőtte.

Dér Csaba korábban is volt már őrizetben gyilkosság miatt. 2004. május 11-én Újvidéken Branislav Jelacicot, a Firma bűnbanda egyik tagját lőtte agyon a helybeli Marina vendéglőben vitás kábítószerügyek miatt. Akkor 15 évre ítélték, de 13 év után szabadlábra helyezték.

Néhány hónappal azt követően, hogy kijött a börtönből, 2017 szeptemberében Szarajevóban fogták el. Fegyver volt nála, és azt feltételezték, hogy gyilkosságra készült. Alan Kozart, a bári bűnbanda vezetőjét kellett volna megölnie a gyanú szerint.

A vajma.hu hírportál szerint korántsem biztos, hogy ennyi Dér Csaba bűnlajstroma. Feltételezhető, hogy más olyan gyilkosságok is hozzá köthetők, amelyeknek elkövetőit egyelőre nem sikerült felderíteni.

A szerb sajtó szerint Dér kisstílű tolvajból vált a Balkán egyik legtöbbet foglalkoztatott bérgyilkosává. A gyilkosságok közti időszakokban Dér luxuséletet élt, jachtokon pihent, drága gépkocsikat vezetett, edzőtermekbe járt.

Kapcsolódó:

Dér Csaba: A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

Vérbe fagyott holttestek szegélyezik a Délvidéken született bérgyilkos, Dér Csaba útját. Legutóbb a gyanú szerint Belgrádban ölt meg hidegvérrel egy embert, emiatt az egész szerb rendőrség utána nyomoz, miközben a magyar hatóságok már tavaly novemberben nemzetközi körözést adtak ki ellene – írja a HVG cikke.

A rendőrség gyanúja szerint a délvidéki bérgyilkos, Dér Csaba eddigi utolsó áldozata volt az ismert kábítószercsempész Alekszandar Sarac sógora, a 37 éves Nebojsa Markovics, akinek valószínűleg azért kellett meghalnia, mert a bérgyilkos megrendelői az ártatlan, éppen egy babakocsit autójából kiemelő ember lelövetésével akartak üzenni Saracnak.

A szerb rendőrség, amely most átfogó hajszát indított Dér ellen, azt gyanítja, hogy több, egyelőre megoldatlan gyilkosság is fűződik a nevéhez, többek között ő ölhette meg az 57 éves ügyvédet, Misa Ognjanovicsot is. „Ha összehasonlítjuk a két gyilkosságot, hihetetlen egyezések látszanak. Mindkét esetben egészen közel ment az áldozatához, s a szemébe nézett, miközben meghúzta a ravaszt. Ugyanolyan típusú autót, egy Fiat Puntót használt a gyilkosságokhoz, s egyik esetben sem ő vezetett” – idézte a Kurir című belgrádi lap rendőrségi forrásait.

Dér Csaba Magyarországon is ölhetett: tavaly szeptemberben a Szilas-pataknál lőtték agyon az előbb térdre kényszerített magyar vállalkozót, V. Lászlót, s a magyar rendőrség már az emberölés után nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a 39 éves bérgyilkos ellen. Az újpalotai bűncselekmény mögött valószínűleg egy elszámolási vita állt.

Dér a budapesti merénylet előtti hónapok jó részét egy szarajevói börtönben töltötte. Oda az után került, hogy a boszniai hatóságok 2017 őszén a boszniai fővárosban elfogták őt és bűntársát, a montenegrói alvilág egyik ismert képviselőjét, Marko Gojcsevicset. Szarajevóba is ölni érkezett, a boszniai hatóságok szerint egy montenegrói bérgyilkost, Alen Kozsart kellett volna lelőnie a nála lévő hangtompítós pisztollyal. Kozsart még egy 2014-ben végrehajtott akciója miatt keresték: a férfi fényes nappal Barban agyonlőtte a montenegrói alvilág koronázatlan királyát, Armin Musa Oszmanagicsot.

Boszniában közben felvette a kapcsolatot a Boszniában és Albániában, valamint Koszovóban is aktív albán kábítószer-maffia embereivel is, állítólag ők is megbízták valamiféle munkával. A boszniai lapok szerint viszont megromolhatott a viszony az albánok és Dér között: miután a szarajevóiak lefogták a bűnözőt, néhány napon belül kézre kerítették az albán maffia néhány szarajevói emberét, s nem kizárt, hogy ehhez a Dértől kapott információk is hozzájárultak.

A szarajevói felsülés előtt több mint egy évtizedig nem volt jele annak, hogy Dér bárkit megölt volna: 13 évig börtönben volt, miután 2004-ben Újvidék belvárosában egy étteremben agyonlőtte a helyi alvilág egyik ismert alakját, Braniszlav Jelacsicsot. Akkor is teljesen nyugodtan viselkedett: besétált a Marina étterembe, elővette a pisztolyát, négy lövéssel megölte a kábítószer-piacot uraló áldozatát, majd biciklire pattant és eltekert. Dér 15 éves büntetést kapott, ám „jó magaviselete” miatt már 2017 februárjában elhagyhatta a mitrovicai fegyházat.

Szerbiai lapértesülések szerint a Szabadkához közeli Csantavérről származó Dért semmiféle ideológia nem vezérli, kész minden megbízást végrehajtani, s csak az érdekli, megkapja-e a kialkudott pénzt. Markovicsot állítólag tízezer euróért ölte meg, s ennek az összegnek a felét kapta meg előre. Nem tagja egyetlen alvilági csoportnak sem, „szabadúszóként” a megrendelésekből él.

Bár a szerb rendőrök nagy erőkkel nyomoznak utána, s már elfogták azt a férfit – a negyvenéves Alen Ciglert, Dér gyerekkori barátját – aki a belgrádi gyilkosság idején sofőrködött a gyilkosnak, egyelőre nem tudni, hol rejtőzik az elkövető. „Elképzelhető, hogy egy belgrádi lakásban bujkál, de az is, hogy már elhagyta az ország területét. Nagyon bízom benne, hogy még életben van, s elfogjuk őt, mert csak ő tudja, miért ölte meg Markovicsot” – mondta szerb újságíróknak egy belgrádi rendőrtiszt. Az egyenruhások a gyilkosság után ellátogattak Csantavérre is, ám a helyiek közölték a rendőrökkel: amióta Dér szülei meghaltak, a bérgyilkos csak nagyon ritkán fordul meg a településen.

Nem Dér az első szabadkai bérgyilkos, az 1963-ban született, ugyancsak szabadkai Marinko Magda bűnlajstroma ráadásul valószínűleg sokkal hosszabb, mint Déré. Magda Magyarországon és Szerbiában is gyilkolt, Kecskeméten, Orosházán és Szegeden is ölt, Szerbiában pedig valószínűleg az akkori uralkodó elittől érkező megrendeléseket is teljesítette. A jelenleg a szegedi fegyházban életfogytig tartó büntetését töltő Magda módszere az volt, hogy álmában lepte meg áldozatait, s hangtompítós fegyverének csövével felébresztette a gyanútlan embereket, s akkor tüzelt, amikor azok felpillantottak.

Amikor Magdát 1995-ben elítélték, még nem volt érvényben Magyarországon a tényleges életfogytiglani büntetés, így a bérgyilkos akár már 2020-ban is kérheti feltételes szabadlábra helyezését. Szabadsága visszanyeréséhez azonban nem csak a jó magaviseletre van szükség, hanem arra is, hogy bizonyítsa, nem jelent veszélyt a társdalomra. Ezt pedig nehéz lesz, így aligha valószínű, hogy a gyilkos élve elhagyhatja a Csillag börtön falait.

Képek: ripost, hvg, délmagyar, police, borsonlina

Forrás: HVG, delhirportal, MTI

Hasonló hírek

A Putyin-párt nyert Oroszországban

Edit

Sok európai már tűrőképessége határára érkezett

Edit

Trump meghallgatására készül a Mueller-bizottság?

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------