Főoldal » Origo: Többen is uzsorakölcsönt vehettek fel azok közül, akiknek pénzt ítélt meg a bíróság
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Origo: Többen is uzsorakölcsönt vehettek fel azok közül, akiknek pénzt ítélt meg a bíróság

Egyelőre sikertelenül próbál kommunikálni Gyöngyöspata önkormányzata azokkal a romákkal, akiknek iskolai szegregáció miatt kártérítést ítélt meg a bíróság.

A város polgármestere azt mondta: eddig mindössze három érintett jelezte, hajlandó egyeztetni arról, hogy a kártérítést nem pénzben, hanem valamilyen oktatás formájában kapják meg. Az Origo közben arról írt, hogy több érintett is uzsorakölcsönt vehetett fel az ítélet után. A pert kezdeményező, Soros György által támogatott szervezet képviselői ugyanis azt mondták nekik, hogy a pénzt biztosan megkapják – hangzott el az M1 Híradójában.

A gyöngyöspatai Nekcsei Demeter Általános Iskola 2020. január 21-én.  (Fotó: MTI/Komka Péter)

Oktatás helyett mindenképpen pénzre van szükségük – ezt nyilatkozták korábban az M1-nek többször is a gyöngyöspatai romák. A Hír Tv-nek is hasonlóképpen beszéltek a helyiek. Egy családnak összesen 4 millió hatszázezer forintot ítélt meg a bíróság.

Gyöngyöspatán azután robbant ki a konfliktus, hogy a Debreceni Ítélőtábla tavaly úgy döntött, 100 milliós kártérítést ítél meg helyi romáknak, iskolai szegregáció miatt. A kormány azt javasolta, hogy pénzbeli kártérítés helyett képzést kapjanak az érintettek, de ezt egyelőre elutasították, mondván, mindenképpen a pénzt akarják.

Kiderült ugyanis, hogy sokan a kártérítést már előre elköltötték – erről írt az Origo. A lap úgy tudja, többen a másodfokú ítélet után hitelt vettek fel uzsorásoktól. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány nevű Soros Györgyhöz köthető szervezet képviselői ugyanis azt mondták nekik, hogy a pénzt most már biztosan meg fogják kapni.

Közben a romák mégsem tolonganak az önkormányzat irodája előtt. Gyöngyöspata polgármestere elmondta: az érintettek elenyésző számban jeleztek vissza, hogy a pénzbeli kártérítéssel vagy az oktatással, továbbképzésekkel kívánnának élni. Hevér Lászlóné arról is beszélt: az önkormányzat folyamatosan próbál kommunikálni az érintettekkel, sikertelenül.

A tankerület és az önkormányzat megkereséssel élt a felperesek felé, abban az ügyben, hogy a kártérítést esetleg természetben, oktatás formájában tudnánk biztosítani számukra, és kértük, hogy jelezzék, vissza, hogy ki hajlandó ebbe az egyeztetésbe belemenni, még nagyon kevés, 3 megkeresés jött ezzel kapcsolatban vissza, hogy hajlandóak az egyeztetésre” – mondta Hevér Lászlóné, Gyöngyöspata polgármestere.

A fizetési határidő egy hónapja járt le azonban sem a gyöngyöspatai önkormányzat, sem a tankerület nem tudta kifizetni a roma családoknak megítélt kártérítés rá eső részét, mert nincs ennyi pénzük.

A városvezetés most arra vár, hogy a Kúria döntsön arról a felülvizsgálati kérelemről, amely lehetőséget adna arra, hogy a korábban elkülönítve oktatott roma tanulókat oktatás formájában kárpótolják. A Kúria hétfőn közleményben jelentette be, hogy várhatóan áprilisban hoznak határozatot az ügyben.

Előtte azonban a magyar állampolgárok is elmondhatják véleményüket. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis a múlt héten jelentette be, hogy a március közepén induló új nemzeti konzultációban szerepel majd a gyöngyöspatai kártérítéshez kapcsolódó kérdés is.

A címlapfotó illusztráció.

Origó, M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Százmilliós értékben ruhákat foglalt le a NAV

info

Félelmetes: vezetés közben kapott agyvérzést a kamionos az M1-esen, rombolva száguldott a határátkelő felé

Mazsi

Három megyében is csalók járnak

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------