Image default
Életmód hírek

Óriási vita az anyukák között: Szabad-e egy ágyban aludni a gyerekkel?

Sokan veszélyesnek tartják, mások azzal érvelnek, hogy így a kicsi nem tanul meg egyedül aludni. Van, aki viszonyt teljesen természetesnek tartja az együtt alvást. Vajon mit mond a tudomány?

Egy dél-afrikai orvos szerint a gyerekeknek akár három-négyéves korukig is az édesanyjukkal egy ágyban kellene aludniuk. A gyerekorvos ugyanis azt tapasztalta,hogy azok a kétnapos babák, akiket kiságyban altattak, rosszabbul aludtak, mint azok, akik az édesanyjuk mellkasán szunyókálhattak. Ráadásul a babák szíve is nagyobb stressznek volt kitéve.

Óriási vita az anyukák között: Szabad-e egy ágyban aludni a gyerekkel?
Fotó: Pinterest

Az orvos szerint a külön ágyban alvás nem segíti a kötődés kialakulását, és az agynak is árt, így a gyerek később rosszabbul viselkedhet majd. Dr. Nils Bergman szerint a legjobb az lenne, ha az egészséges újszülöttek minél többször az édesanyjuk mellkasán alhatnának az első hetekben, majd pedig három-négy évig egy ágyban maradhatnának az anyukájukkal. Az orvos tizenhat újszülöttet vizsgált, amíg az édesanyjuk mellkasán, illetve amikor a kiságyban aludtak. Amikor a baba egyedül aludt, a szíve háromszor nagyobb stressznek volt kitéve, mint amikor az édesanyja mellkasán pihent. Nem volt zavartalan a mély és az aktív álom szakaszainak váltakozása sem, így az alvás minősége sokkal rosszabb volt a kiságyban. Ez pedig Dr. Bergman szerint mindez később, tizenéves korban akár viselkedési problémákhoz is vezethet.

Óriási vita az anyukák között Szabad-e egy ágyban aludni a gyerekkel 1
Fotó: Pinterest

Mások viszont nem tartják jó ötletnek az együtt alvást, mivel az egyes kutatások szerint növelheti a bölcsőhalál kockázatát. Attól is sok orvost tart, hogy az anya álmában ráfeküdhet a babára, vagy a párna, takaró csúszik rá a kicsi arcára, amitől megfulladhat. Egy brit tanulmány szerint a megmagyarázhatatlan bölcsőhalálok közel kétharmada az anyával közös ágyban következett be. Egyes egészségügyi szervezetek csak akkor tartják megfelelőnek a babával való együtt alvást, ha az anya nem dohányzik, nem iszik alkoholt, nem szed gyógyszert, és nem is túlságosan fáradt. Más orvosok viszont egyenesen lebeszélik erről a szülőket, szerintük a kicsi a szülőkkel közös szobában, de a saját kiságyában van a legnagyobb biztonságban, sőt, ha a szülők megengedhetik maguknak, még egy légzésfigyelőt is érdemes beszerezni.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

A 114 éves férfi elárulta, mi az az 5 élelmiszer, aminek hosszú életét köszönheti!

Mazsi

Hogyan hódítsd meg az egyes csillagjegyek férfiát?

Edit

Névnapok szeptember 16-án

info