Főoldal » Óriási változások készülnek a Forma–1-ben
Forma1

Óriási változások készülnek a Forma–1-ben

Jövőre több Forma-1-es versenyhétvégén is a mostanitól eltérő időmérő edzést láthatunk, sőt a sportág vezetői a sprintverseny ötletét is kipróbálnák.

2021-től jelentősen változhatnak a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság szabályai. Az új formula elsősorban az autókat érinti – mondta korábban a SkySportsnak Ross Brawn, a sorozat sportszakmai igazgatója, hozzátéve: októberre kell elkészülniük az új szabályoknak.

“2020-ban néhány futamon kipróbálhatunk variációkat. A főverseny azt hiszem jó, a sprintverseny ötlete pedig érdekes, vagy a kvalifikáció néhány formája is”

– fogalmazott Ross Brawn.

A szakértők több elképzelést is kidolgoztak. Voltak, akik a szombati időmérő edzés helyett egy – Ross Brawn által is említett –

fordított rajtrácsos sprintversenyt tartanának, amiért szintén bajnoki pontok járnának.

Mások az időmérő edzést változtatnák meg, például a Q4 bevezetésével, ahol a legjobb öt futhatna egy-egy kört a rajthelyek elosztásáért.

A 80-90-es években pénteken és szombaton is tartottak egy-egy egyórás időmérő edzést, amelynek legjobb körideje számított, ám egy esős napon a versenyzők nem mentek ki a pályára, és a sorozat is szerette volna kompaktabbá tenni a versenyhétvégéket. Volt időszak, amikor mindenki csak egy mért kört futhatott – ez büntette talán a legjobban a hibákat, jelenleg pedig a három részre bontott időmérő edzést használják, ahol minden blokk után az utolsó néhány versenyző kiesik.

Nyitókép: (MTI/EPA/Srdjan Suki)
infostart

Hasonló hírek

Német Nagydíj: A címvédő Hamilton indulhat az élről

Géza

Így ünnepelte hatodik konstruktőri vb-címét a Mercedes – képek

Géza

Verstappen rajtolhat az élről Mexikóban

Géza