Hirmagazin.eu
Főoldal » Óriási magyar összefogást hoz a csíksomlyói pápalátogatás
Külföld

Óriási magyar összefogást hoz a csíksomlyói pápalátogatás

Elképesztő az a szeretet és odaadás, amivel az erdélyi magyarok várják a júniusban esedékes csíkszentsomlyói pápalátogatásra az anyaországban élő magyarokat! Cégek, önkormányzatok és magánszemélyek egymás után ajánlanak fel ingyenes szálláslehetőségeket, ami azt is lehetővé teszi, hogy a zarándokok és a vendéglátók közelebb kerüljenek egymáshoz.

Óriási az érdeklődés a szentatya június 1-i csíkszentsomlyói látogatása iránt, ezt jól jelzi az is, hogy már a szállások 71 százaléka betelt a környéken, az ezzel kapcsolatosan létesített Facebook eseményeken pedig több ezren biztos résztvevőként jelölték magukat.

A kereslettel persze nőttek a szállásárak is, de a magyar összefogásnak, a helybéliek nagylelkűségének köszönhetően nem lesz anyagi kérdés, hogy valaki eljut-e a misére. Egyre többen ajánlanak fel ugyanis ingyenes szálláshelyeket. Elsőként a Csíki Sör Manufaktúra közölte: 260 családot fogad Magyarországról. Nem sokkal ezt követően Sepsiszentgyörgy önkormányzata tett bejelentést: kétezer ingyenes szálláshelyet biztosít közösségi létesítményeiben, az iskolában, a sportcsarnokban. Legutóbb pedig Csíkszentdomokos község lakói jelezték, hogy akár ötszáz személy befogadását vállalják házaknál.

„Zarándokoknak már tavaly is felajánlottam ingyenes szálláshelyeket, most pedig a pápalátogatás idejére adok ingyen szállást a két házamban” – mondta a Ripost-nak a Csíkmindszenten élő Pál István. Ő egy erdélyi Facebook-csoporton keresztül kínálta fel a lehetőséget, amire egyből lecsaptak az érdeklődők.

Nagy Emőke Csíkszeredán él, őt is a segítő szándék vezérli.

„Bár a pápalátogatáson én magam nem veszek részt, úgy gondoltam, hogy kötelességem segíteni” – mesélte a Ripost-nak Emőke, aki egy négyemeletes házban él, és a saját lakásában ajánlott fel szálláslehetőséget. „Egyetlen szabad kanapénk van, de azon szívesen látunk egy látogatót vagy akár egy párt is, természetesen fürdési lehetőséget is biztosítva” – tette hozzá.

Óriási magyar összefogást hoz a csíksomlyói pápalátogatás 1
Fotó: MTI

Sokan azért nem tesznek már felajánlást, mert barátokat, rokonokat, ismerősöket látnak vendégül ezen a hétvégén az anyaországból.

„Nálunk jóformán minden második házban lesznek vendégek Magyarországról” – mondta egy máréfalvai lakos.

A szervezők várják a hasonló felajánlásokat, aki még nem foglalt szállást, annak érdemes kihasználnia egy ilyen ajánlatot.

„Ebből az alkalomból kell megszervezni Székelyföld legnagyobb kalákáját, és ebben minden családra számítunk” – jelentette ki Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke.

Regisztrálni kell a részvételhez Megkezdődött az online regisztráció Ferenc pápa június elsejére tervezett csíksomlyói látogatására a pontifex.ro honlapon. Az ingyenes regisztráció minden pápalátogatáson szükséges. Érdemes sietni, ugyanis a március 31-e után jelentkezők már csak a környező kis utcácskákba mehetnek be, ahonnan jó esetben kivetítőn nézhetik az eseményt. A helyszínen nincs lehetőség feliratkozni. „Igen intenzív volt az érdeklődés már az első nap, március elsején, és azóta is” – tudtuk meg Szőcs Csabától, a pápalátogatás sajtófelelősétől.  A regisztrálók elektronikus üzenetben kapnak visszajelzést. A regisztráció lezárása után szektorokba osztják a résztvevőket. A vonalkódos belépők egyediek lesznek, egy belépővel csak egyszer lehet bejutni. Ha valaki regisztráció nélkül érkezik, akkor is részt vehet az eseményen, de a szektorokba nem léphet be. A szertartás latinul zajlik majd, az énekek magyarul csendülnek fel, a pápa olaszul szól a zarándokokhoz. A pápa beszédét magyarra, románra és angolra fordítják. A részletes program még nem ismert, a pápa öt órát tölt el Csíksomlyón. Ha jó idő lesz, akkor Ferenc pápa a pápamobillal körbejárja a szektorokat, így közelről is láthatja őt a több százezer ember.
Fotó: MTI
Gondoltak a betegekre és mozgáskorlátozottakra is A betegek, mozgáskorlátozottak és kísérőik az úgynevezett nullás szektorban kapnak helyet, ahol szigorúbbak lesznek a biztonsági ellenőrzések. A pápalátogatás napján érdemes korán érkezni, mert mindenkinek biztonsági ellenőrzésen kell átesnie a beléptető kapuknál. Május 31-től Csíkszeredába már csak az engedéllyel rendelkező, csoportokat szállító gépkocsik juthatnak be.
Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Az osztrák baloldal is beállt Orbán régi ötlete mögé

Mazsi

Washington feloldja az Ankara elleni szankciókat

Géza

“Nyugat-Európa is ideges. Egyre idegesebb…”

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------