Hirmagazin.eu
Főoldal » Óriási látványossággal nyílt meg a Nemzeti Színház fesztiválja
Programinfó

Óriási látványossággal nyílt meg a Nemzeti Színház fesztiválja

A Fővárosi Nagycirkusz előtt nyitották meg az idei, VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót.

A nyitóelőadás a Slava’s Snowshow volt csütörtökön este, Szlava Polunyin bohócshow-ja, amely a világ egyik leglátványosabb előadása – ezért nyitották meg a MITEM-et a cirkusz előtt. Slava Polunin azt mondta: soha nem készülnek az előadásokra, mindig a pillanatnak él a társulat.

Az idei MITEM május 5-ig tart, 13 országból 23 előadást láthat majd a közönség a Nemzeti Színházban. A megnyitón Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója azt mondta: a fesztiválra orosz, ukrán, szerb, litván, német, kazah, dán, portugál, cseh, francia, svéd és határon túli magyar előadások láthatók.

A Nemzeti Színház öt előadást mutat be. A megnyitón fellépett a Nemzeti Színház színészzenekara, a mongol cirkusz artistacsoportja, és az artistaképző szakközépiskola bohóc osztálya.

Bohócok, artisták, és a Nemzeti Színház színészzenekara is fellépett a Fővárosi Nagycirkusz előtti téren a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó megnyitóján.

FOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

Nagyon sokan jöttek el a megnyitóra, ezután azonnal kezdődött a nyitóelőadás, a Slava’s Snowshow, a világ leglátványosabb bohócelőadása.

Vidnyánszky Attila a megnyitón azt mondta:hat évvel ezelőtt meghatározták azokat az elveket, amelyek mentén felépül ez a fesztivál.Ezek azóta sem változtak.Az egyik legfontosabb és legkomolyabb alapelv az, hogy mit kezdhetünk a kultúránk felhalmozott kincseivel ebben a felgyorsult, globalizálódó világban.

MITEM megnyitó a Fővárosi Nagycirkusz előtt, 2019.04.11.FOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

Olyan színházak jöttek, amelyek nagyon komolyan vették ezt a kérdést, megpróbálták újragondolni, újra fogalmazni az előadásaikat a hagyományaikon keresztül.– mondta az igazgató.

A fesztiválon többek között a világ legnagyobb rendezői közé tartozó Eugenio Barba, Michael Thalheimer, Rimas Tuminas és Eimuntas Nekrosius rendezéseit is lehet látni, de kazah, litván, tatár, francia, dán és svéd színházak is érkeznek a találkozóra.

„Kezdünk egy csodával, a Slava Snowshow-val” – mondta Vidnyánszky Attila. „Több éve próbáljuk Magyarországra csábítani a produkciót, és az idén sikerült.Slava Polunin előadásától jobb a világ. Meggyőződésem, hogy mi magunk is jobbak leszünk a produkció végére

Slava Polunin orosz előadóművész és bohóc 1993-ban készült darabja a leghíresebb, klasszikussá vált produkciója, amely bejárta a világot. Az előadás alkalmával saját gyerekkorának álmaiból építkezik a művész, aki azt a szemléletet próbálja sugallni, hogy ne vegyük túl komolyan magunkat, próbáljuk az élet humoros oldalát megmutatni és megélni.

A színpadon Slava Polunin, a színpad szélén pedig a társulata ül.FOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

Slava Polunin is kijött a cirkusz épületéből a megnyitóra a társulatával, és végigvonult a közönség előtt. Mindenből viccet csinált, lényegében felborította a megnyitó rendjét: elemelte az egyik fotós táskáját, aztán persze visszaadta, virágokat osztogatott, konfettiket szórt a társulat tagjaival, majd leült a színpad szélére. Aztán azt mondta: soha nem készülnek külön az előadásokra, a pillanatnak élnek.

Az Origónak sikerült egy rövid interjút készítenie Slava Poluninnal, aki azt mondta: amikor meglátta a Fővárosi Nagycirkuszt, úgy érzete, mintha hazatért volna.

A Szentpétervári Állami Nagycirkusz művészeti igazgatója voltam évekig – így amikor megláttam a budapesti cirkuszt, teljesen meghatódtam. Tényleg olyan volt, mintha hazajöttem volna.

Azt is elmondta, hogy számára minden előadás örömünnep, és a közönséggel való találkozás egyfajta dopping.

„Ez egy igazi ünnep, ahol az emberek gyerekek maradnak, függetlenül attól, hogy hány évesek. Azt is tudom, hogy ez egy színházi fesztivál, és ezzel a cirkuszi előadással nyitják meg. Azt gondolom, hogy a mai világban elmosódnak a műfajok közötti határok, és minél több művészi ág megjelenik egy fesztiválon, annál érdekesebb a néző számára.”

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár beszél a VI. MITEM (Madách Nemzetközi Színházi Találkozó) megnyitóján a Fővárosi Nagycirkusz előtt 2019. április 11-én.FORRÁS: MTI/BRUZÁK NOÉMI

A megnyitón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára azt mondta: ez egy találkozó, nem pedig verseny, itt nincsenek díjak, de az országok megismerhetik egymás kultúráját.

MITEM megnyitó a Fővárosi Nagycirkusz előtt, 2019.04.11. – a mongol artisták lélegzetelállító bemutatójaFOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

A mongol cirkusz artistacsoportja ezután lélegzetelállító bemutatót tartott, amit kivetítőn is lehetett nézni. Aztán az artistaképző szakközépiskola bohóc osztálya is fellépett – a Nemzeti Színház színészzenekara kísérte a produkciót.

MITEM megnyitó a Fővárosi Nagycirkusz előtt, 2019.04.11.FOTÓ: HIRLING BÁLINT – ORIGO

A MITEM május ötödikéig tart, és már csak három előadásra lehet jegyet váltani, a többire az összes jegy elfogyott.

origo

Hasonló hírek

Idén a csajok is hódítanak az OVS Festen!

info

Itt a Sziget himnusz klip – Videó

info

Csángó fesztivál hat napon át Jászberényben

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------