Image default
Gazdaság

Óriási az érdeklődés a háztartási gépek cseréjére

A legutóbbi két – hűtő, fagyasztó készülékek, mosógépek illetve mosó-szárítógépek – cseréjére kiírt pályázatra közel 26 ezren jelentkeztek. A Dél-alföldi régióból a pályázatokat ma 13 óráig várja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

 Augusztus 7-én reggeltől lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a hűtőszekrények, fagyasztószekrények, fagyasztóládák és mosógépek energia megtakarítást eredményező cseréjéhez az Otthon Melege Program idén májusban meghirdetett alprogramja (HGCS/2017) keretében. A közzétett Pályázati Útmutatónak megfelelően a pályázatok benyújtása régiónként eltérő időpontoktól lehetséges – tájékoztatott a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

Közölték, az első két régióból megközelítőleg 16 ezer pályázó jelentkezett az Otthon Melege Program keretében meghirdetett háztartási nagy gépek (hűtő vagy fagyasztó készülékek, mosógépek illetve mosó-szárítógépek) energia megtakarítást eredményező cseréjére. Az Észak-alföldi régióból közel hatezer, a Dél-alföldi régióból eddig több mint 9900 kérelem érkezett be a pályázati portálon keresztül.

Kiemelték, a Dél-alföldi régióból a pályázatokat 2017. augusztus 9-én 13 óráig várják, ezt követően a pályázatbenyújtás lehetőségét határozatlan időre felfüggesztik.

Jövő hétfőn nyílik meg az újabb pályázat

Az Észak-magyarországi régióban nyílik meg  legközelebb a pályázatbenyújtás lehetősége. A háztartási gépcserékhez 2017. augusztus 14-én, hétfőn reggel 8 órától lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül. A pályázati lehetőségről és a benyújtott pályázatokkal kapcsolatosan a pályázati portálon lehet tájékozódni.

Az Otthon Melege Program keretében meghirdetett családbarát pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a lakosságot az ország egész területén. A támogatások felhasználásával jelentősen javulhat a lakossági energia-felhasználás hatékonysága, csökkenhet a hazai szén-dioxid-kibocsátás, mindez nagymértékben hozzájárul a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez.

Az NFM hangsúlyozta: a mostani két – hűtő vagy fagyasztó készülékek, mosógépek illetve mosó-szárítógépek – cseréjére kiírt pályázatra összesen 25 900-an jelentkeztek. Emlékeztettek, az Otthon Melege Programnak köszönhetően a háztartások energiafelhasználása érzékelhető mértékben csökken. A 2014 szeptemberében indult programnak köszönhetően mára több mint 130 ezer háztartás energiahatékonysága javult.

forrás: Hunyor Erna Szofia/Hirado.hu

 

Hasonló hírek

Az Émász 900 forint osztalékot fizet az idén

info

Megnövekedett a készházak rendelése, de szerelő hiány van

info

Már kész a park a Millenáris hathektáros fejlesztésében

Géza