Hirmagazin.eu
Főoldal » Óriási a pusztítás a villámáradások után Spanyolország délkeleti részén – videó
Külföld

Óriási a pusztítás a villámáradások után Spanyolország délkeleti részén – videó

Elkezdődött a takarítás és a károk felmérése Spanyolországnak azon a részén, ahol ítéletidő pusztított az elmúlt napokban.

Néhány óra alatt annyi eső esett, mint máskor fél év alatt, a villámárvizek kritikus helyzetet okoztak. Hatan meghaltak, 3500 embert kimenekítettek – közölte az M1 Híradója.

Óvatosan vették kézbe a mentők az ablakon át feléjük nyújtott csecsemőt szombaton, a délkelet spanyolországi Almoradi városában. Miután a kicsit biztonságba helyezték, testvérének is segítettek kimászni a vízzel körülvett házból. Hozzájuk hasonlóan több család is az otthonában rekedt, miután az elmúlt napok heves esői folyóvá változtatták a környékbeli utakat.

„Még sosem láttam ennyi vizet, hihetetlen volt. Volt ahol jég is esett” – mondta egy helybeli. A nagyjából két napon át tartó, özönvízszerű esőzés után hétvégén enyhült az idő a térségben, többfelé apadni kezdett az ár. Azokon a területeken, ahol már elvonult a víz, jól látszanak a pusztítás nyomai – hangzott el az M1-en.

Jelentősek a károk

Egymás hegyén-hátán hevernek az autók egy orihuelai kereskedésben. Több tucat járműben tett kárt az áradás. Az özönvíz az utakat sem kímélte: több helyen felgyűrődött vagy beomlott az aszfalt, miután alámosta a víz.

„Mintha cunami pusztított volna, mindent elmosott a víz” – panaszolta egy másik helybeli férfi. A tengerparti Los Alcázares egyike az özönvíz által leginkább sújtott településeknek. Markolóval igyekeznek eltávolítani a törmeléket az utakról a hatóságok. A lakosok fáradhathatlanul dolgoznak otthonaik megtisztításán.

„A spanyol kormány minden rendelkezésre álló erőforrását mozgósítja, hogy véget vessen a válsághelyzetnek. Alakulataink a térségben maradnak mindaddig, amíg a helyzet megköveteli azt” – mondta Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök.

Miután végigsöpört Murcia és Alicante környékén, az ítéletidő dél felé haladt tovább. Szombaton Malagát is elöntötte az ár, a víz a helyiek otthonába is betört. Víz és sár borította be a házakat, itt is óriási károkat okozott az özönvíz.

Uniós segítséget szeretne kérni a valenciai regionális kormány

A délkelet-spanyolországi árvízkárok enyhítésére uniós segítséget szeretne kérni a valenciai regionális kormány – erről Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke beszélt újságíróknak vasárnap Orihuelában, ahol komoly pusztítást okoztak az elmúlt napokban a heves esőzések miatti áradások.

A politikus úgy fogalmazott: „egyfajta Marshall-tervet”, nemzetközi együttműködést tartana szükségesnek, amelyben a helyi kormány, a spanyol kormány és az Európai Unió is közreműködik.

Délkelet-Spanyolországban az elmúlt napokhoz képest sokat javult az időjárási helyzet, nincs már érvényben vészhelyzet miatti riasztás, és csak helyenként esik az eső, de nem olyan intenzitással, mint korábban.

A hirtelen megáradt folyók viszont továbbra is veszélyt jelentenek. Vasárnap hajnalban és a nap folyamán összesen 1500 ember kellett kitelepíteni két kempingből Alicante környékén, és további kétszáz embert evakuáltak ugyanebben a térségben Heredades településről az áradások miatt.

Velük együtt összesen több mint ötezer embernek kellett elhagynia az otthonát vagy szálláshelyét csütörtök óta.

A kitelepítésben közreműködik a hadsereg különleges egysége, összesen 1400 katonát vezényeltek a helyszínre, akik helikopterrel, illetve speciális katonai járművekkel jutottak el a mások számára megközelíthetetlen területekre is. Ha menteni már nem kell, akkor a pusztítás nyomainak felszámolásában fognak segédkezni.

Az elmúlt napok áradásai miatt eddig hatan vesztették életüket, a legutóbbi áldozat egy középkorú férfi, akit korábban eltűntként tartottak nyilván. A hatóságok jelenleg nem tudnak más eltűnt személyről.

A spanyol közszolgálati televízió (RTVE) beszámolója szerint Alicante és Murcia városa között körülbelül 50 autóúton nem lehet közlekedni, mert egyes szakaszaik víz alatt vannak.

M1, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

10 ezer migráns tart Szerbiából Horvátországba

info

A migránsok miatt egyre több a poligámista Svédországban

Géza

Trump meghallgatására készül a Mueller-bizottság?

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------