Hirmagazin.eu
Egészség - betegség

Óriási a kockázat: szúnyogok terjesztik az emberre is veszélyes betegséget, a szakértő szerint minden tizedik ember érintett lehet

Budapest — A macskákra, a kutyákra és az emberekre is veszélyes, csípőszúnyogok által terjesztett bőrféregfertőzés ütötte fel a fejét a fővárosban.

A parazita már járványszerűen terjed az állatok körében, mindennapos, hogy a rendelőbe behoznak egy fertőzött négylábút – mondja Kapiller Zoltán állatorvos, aki arra figyelmeztet, hogy hamarosan jelentős számban emberi megbetegedések is lehetnek.

– A bőrféregfertőzés állatról emberre terjedő betegség. Óriási kockázatot jelent egy érintett állattal egy lakásban együtt élni, akár az egész család is megbetegedhet a szúnyogok közvetítésével. Ilyenkor a szúnyog a kutya vérében keringő féreglárvákat a csípés során felszívja, a következő csípéssel pedig bejuttathatja az ember szervezetébe – mondta a szakember.

– Miután ezek bekerülnek a véráramba, a test egy pontján befészkelik magukat a bőr alá, majd 6-9 hónap alatt kifejlődnek. A nők esetében általában a szemhéj alatt tanyáznak, míg a férfiaknál a herezacskóba húzódnak és okozhatnak problémát – folytatta, hozzátéve: nehéz felfedezni a parazitákat, mivel sokáig rejtve maradnak. Az erős viszketés, valamint a változó, kellemetlen dudor azonban intő jel lehet. Kapiller doktor szerint nem érdemes a probléma felett szemet hunyni, ugyanis 2025-ig akár minden tizedik magyart érintheti ez a bőrféregfertőzés.

Ábránk azt mutatja, hogyan terjeszti a szúnyog a fonálféreg lárváját, s a megbetegített szervezetből hogyan kerülhet tovább /Grafika: Séra Tamás

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontja egy korábbi, korunk biológiai veszélyeiről szóló előadáson már említést tett arról, hogy a klímaváltozás és a globalizációs folyamatok miatt új ökológiai kihívásokkal, betegségekkel kell szembenéznünk.

– Magyarországon is tapasztalható olyan szúnyogfajok megjelenése, amelyek eddig nem tartoztak az itteni állatvilághoz – mondta korábban Garamszegi László Zsolt, a kutatóközpont igazgatója.

A tudósok egyetértettek abban, hogy a bőr- és szívférgességet okozó Dirofilaria fonálférgek vérszívókkal történő terjedése közegészségügyi problémát is okoz. A faj 1998 óta van jelen hazánkban.

Ezt hozta a felmelegedés

A szúnyogok által terjesztett, influenzaszerű tünetekkel járó nyugat-nílusi lázas esetek az elmúlt pár évben ugrásszerűen megnövekedtek. Itthon 2018-ban először mutatták ki embernél az ahhoz hasonló, azzal igen közeli rokonságban lévő Usutu-vírust. A maláriát ugyan 1959-ben sikerült kiirtani Magyarországon, de a klímaváltozás miatt újból felmerül a maláriaveszély kérdése.

blikk

Hasonló hírek

Orvosi vizsgálat alá vonják a gödi Samsung-gyár Kínából érkező alkalmazottait

Géza

A vadkender olaj meggyógyítja a rákot, de vajon miért nem tudja ezt senki?

Géza

Miben lehet segítségünkre a korianderolaj?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------