Főoldal » Orgazdaság miatt ítélhetik el Tasnádi Pétert
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Orgazdaság miatt ítélhetik el Tasnádi Pétert

Már a bíróság előtt van Tasnádi Péter és több társának büntetőügye.

A korábban súlyos bűncselekmények miatt tizenhárom évet rácsok mögött töltő egykori „keresztapát” jelentős értékre elkövetett orgazdasággal vádolja az ügyészség.  Tasnádi legutóbb azért került be a hírekbe, mert ő szervezi a Spártai Gladiátorok Éjszakáját, ami a több, mint két évtizeddel ezelőtti Országos Utcai Harcos Bajnokság folytatása. Utóbbi arról vált nevezetessé, hogy jelentős mértékben rátelepedett az alvilág.

Már javában tart Tasnádi Péter és több társa orgazdaság miatt indult büntetőpere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) – tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya. A korábban súlyos bűncselekmények miatt hosszú éveket börtönben töltő Tasnádit a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján még 2017. márciusában vette őrizetbe a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a Budapesti Nyomozó Ügyészség (BNYÜ) (ma már Fővárosi Nyomozó Ügyészség). Tasnádit és társait orgazdasággal és okirat-hamisítással gyanúsították meg.

Az ügyészség korábban azt nyilatkozta, hogy egy ismeretlen személy még tavaly február elején egy óbudai parkolóból eltulajdonított egy nagy értékű gépjárművet és az autót szállító tehergépkocsit (az együttes értékük 40 millió forint). Az ügyészség közölte azt is, hogy, az ellopott luxusautó egy nagy értékű gépkocsik bérbeadásával foglalkozó cég tulajdonában állt, amelynek vezetője megbízott egy kiterjedt kapcsolatrendszerrel bíró – magánnyomozással is foglalkozó – férfit azzal, hogy sikerdíj ellenében találja meg neki az autót. Ennek során a férfi olyan információhoz jutott, miszerint a gépkocsi eltulajdonításával egy Pest megyei illetőségű férfi hozható összefüggésbe. Erre tekintettel, a vád szerint egy társával felkereste annak családját, és fenyegetéssel rábírták az egyikőjüket arra, hogy árulja el a keresett férfi tartózkodási helyét. A férfit ezt követően megtalálták, aki azonban tagadta, hogy köze lett volna az autólopáshoz.Az autó megtalálásával megbízott, fenyegetőző férfit (negyedrendű vádlott) és társát (harmadrendű vádlott) a fentiek miatt kényszerítés bűntettével vádolta meg az ügyészség – áll a vádiratban, amelyben kitértek arra is, hogy mindeközben az ügy elsőrendű vádlottja tudomást szerzett az ellopott luxusautóról, valamint arról is, hogy a gépkocsit egy a tulajdonos által megbízott férfi (a fentiek szerint a negyedrendű vádlott) keresi. A vád szerint felkereste, és közölte vele, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe az autót vissza tudja hozatni. Mindehhez egy társa, és Tasnádi közreműködését kérte, akinek ezért cserébe 500.000 forintot ígért. Az elsőrendű vádlott és Tasnádi Péter ezután egy találkozó alkalmával a másik félnek azt az ajánlatot tette, hogy  az eltulajdonított autót 3.500.000 forintért cserébe szerzik vissza. Az egyeztetések során végül abban állapodtak meg, hogy az eltulajdonított gépkocsi visszaszerzésért 500.000 forintot kapnak. Az autó átadására 2017. február 19-én került sor Esztergom külterületén. A bíróság tájékoztatása szerint tavaly ősszel tartották az első érdemi tárgyalást, amikor az ügyész a vádiratot ismertette, illetve meghallgatták a vádlottakat, de a további határnapokon tanúkat is meghallgattak. A legutóbbi tárgyalás szerdán lett volna, de azt végül az elsőrendű vádlott távolmaradása miatt elnapolták

Nem ma kezdte

Tasnádi életéről és bűnözői karrierjéről évekkel ezelőtt a Magyar Nemzet közölt remek metszetetEszerint az 1950-ben született Tasnádi első felesége segítségével, a 70-es évek közepén-végén vált igazán tehetőssé, majd 1977-ben megnyitotta a főváros első testkultúra- szalonját, ahová csak úgy dőltek az akkori idők fontos emberei : művészek, sportolók, politikusok, újságírók. A bevétel az akkori szocialista valósághoz képest nem volt csekély: havi hatvan-hetvenezer forintot kaszált. De ami még fontosabb: itt épült tovább az a kapcsolatrendszere, amelyet a későbbiekben meglehetős hatékonysággal használt ki. Később Bécsbe, illetve Izraelbe települt, ahol jelentkezett egy olyan félkatonai testőrképzőbe, amit gazdag gyémántkereskedők tartottak fenn. A hat hónapos elitkiképzés ingyenes volt, s a hallgatók személyi testőrként vagy titkárként helyezkedtek el a gyémántüzlet legbefolyásosabb üzletemberei mellé. A Magyar Nemzet szerint a Tasnádi ellen folyó rendőrségi vizsgálatkor felmerült az a lehetőség, hogy a testőrképzőt az izraeli titkosszolgálat, a Moszad működteti. 1987-ben újra Bécsben telepedett le, hogy a magyar bevásárlóturizmust kihasználja. Rövid időn belül öt műszaki kereskedést nyitott, s könyvében azt állítja, annyi magyar vásárolt nála, hogy egészen Tatabányáig állt a sor. Előfordult, hogy egymillió schilling bevételt könyvelt el egy nap alatt – írta a lap, hozzátéve, hogy a férfi 1991-től végérvényesen hazánkban telepedett le, és többek között őrző-védő tevékenységbe kezdett.

Tasnádi Péter 2016-ban szabadult, de azóta újabb eljárás indult ellene. Fotó: MTI

Az első maffia-per érintettje volt

Nevét azonban hamar összefüggésbe hozták Magyarország egyik szervezett bűnözői csoportosulásával, az úgynevezett váci hetekkel. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság 1992-ben kezdett el nyomozni a maffiavezéreknek kikiáltott hét férfi ellen. A lap emlékeztet, be is gyűjtötték az azóta már kivégzett Prisztás Józsefet és Döcher Györgyöt, valamint Lovas Pétert, Haris Sándort, Csobolya Attilát és Száva Lajost, de végül csak Tasnádinál állt meg a vád: két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, zsarolás, önbíráskodás, személyi szabadság megsértése és lőfegyverrel való visszaélés miatt. 1999 szeptemberében újra kattant a bilincs Tasnádi csuklóján. A vádak hasonlóak voltak az 1992-es eljáráshoz, de hozzájuk csapták még az adócsalást és a bűnszervezet létrehozása és működtetése vádját is. Ezzel az első maffiaper kezdődött Magyarországon, ám a bíróság sem első, sem másodfokon nem látta bizonyítottnak a súlyos büntetési tételt jelentő maffiavádat és csak négy és fél éves börtönbüntetést szabtak ki Tasnádira, aki a “983 nap a Fidesz börtönében” című könyvében arról panaszkodott, hogy politikai okokból került a vádlottak padjára és azzal vádolta Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy üzleti konfliktusuk miatt állt bosszút. Később aztán az „MSZP börtönében” találta magát, mert 2006-ban újabb eljárás indult ellene:  többek között azzal is megvádolták a Fenyő-gyilkosság ügyében is tanúvallomást tevő, a médiában is többször szereplő férfit, hogy  – a börtönből megszervezve –  akarta megöletni volt feleségét és annak élettársát.

Tasnádi és Csintalan a Korda-villában.

Az Orbán-kormány leváltása volt a téma

Érdemes megemlíteni, hogy az első Orbán-kormány idején, Tasnádi Péter és Csintalan Sándor akkori MSZP-s politikus szervezésében, a Korda-villában összejöveteleken vett részt több balliberális politikus, üzletember és közéleti személy. Az összejövetelek fő témája az Orbán-kormány elleni politika összehangolása. Háromhetente itt találkozott például  Csintalan Sándor, Juszt László és Aczél Endre újságíró, valamint Schmuck Andor is. A Magyar Nemzet korábbi cikke szerint a balliberális hatalomhoz való egyértelmű közeledésére jellemző, hogy amikor 2002-ben, az elsőfokú ítéletének kihirdetése után kiengedték az előzetes letartóztatásból, üdvözölte a frissen megalakult MSZP-SZDSZ koalíciót. Az egyik internetes újságnak még azt is elárulta, hogy szívesen elvállalná a belügyminiszteri posztot, és felszámolná a szervezett bűnözést

Az összesen tizenhárom évet börtönben töltő, 2016-ban szabaduló, de a mai napig eljárás alatt álló Tasnádi szervezi a vasárnap megrendezésre kerülő Spártai Gladiátorok Éjszakáját, ami a több, mint két évtizeddel ezelőtti Országos Utcai Harcos Bajnokság folytatása. Utóbbi arról vált nevezetessé, hogy  jelentős mértékben rátelepedett az alvilág és az államilag támogatott küzdősportok (cselgáncs, birkózás, boksz) profijai nem vettek részt rajta.  Az utcai harc küzdelmei alapvetően a K-1 szabályai szerint fognak zajlani, de azért a kisebb kesztyű és az időlimit eltörlése jócskán át is írja ezeket a szabályokat.  Tasnádi hárommillió forintos pénzdíjat ajánlott fel, de minden indulónak fizet 100 ezer forintos “startpénzt” a szállásra, utazásra, étkezésre. Úgy tudjuk, a rendezvény támogatásának ügye a NAV érdeklődését is felkeltette, de vizsgálat egyelőre nincs az ügyben.

pestisracok.hu

Hasonló hírek

Tömegkarambol az M0-áson, nagy a torlódás

Edit

A pórul járt méhcsempész

Géza

Újabb fordulat a soroksári gyilkosság ügyében: perdöntő bizonyítékot hagyhat figyelmen kívül a bíróság

Géza